11 de gener del 2013

La Terra Alta reobrirà la totalitat de la Via Verda abans de Setmana Santa



EL PINELL DE BRAI (Terra Alta).- La via verda de la Terra Alta quedarà reoberta totalment a finals de febrer. El passat mes de novembre, el Consell Comarcal va haver de tallar al trànsit l'accés per dos túnels del terme del Pinell de Brai on es van detectar moviments de terres i esquerdes. Després que geòlegs i enginyers de la Generalitat fessin una valoració, la Diputació de Tarragona ha anunciat una dotació de 40.000 euros per costejar la reparació d'aquesta infraestructura, amb l'objectiu que estigui a punt per abans de Setmana Santa. Actualment, la via verda de la Terra Alta, un dels actius turístics més importants, té 40.000 usuaris anuals i, segons els empresaris, representa un impacte econòmic a la comarca de prop d'1,5 milions d'euros.

El primer dels túnels afectats, a la zona de l'antiga estació del Pinell de Brai, necessita una intervenció en l'arcada de la infraestructura, ja que està cedint cap a l'exterior. En el segon dels túnels, s'ha d'assegurar una esquerda important que s'ha detectat a l'interior. Segons ha detallat el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, un cop confirmada l'aportació de 40.000 euros de la Diputació de Tarragona es procedirà a licitar i executar l'obra, amb l'objectiu que estigui a punt abans de Setmana Santa, aproximadament a finals de febrer.

Els moviments de terres es van detectar gràcies a uns indicadors que es van col·locar als túnels per l'orografia, la inestabilitat del terreny, i el fet que la via estigui prop d'una antiga cantera.

Per la seua banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha visitat els túnels afectats al Pinell de Brai, ha explicat que, a més d'aquesta aportació extraordinària de 40.000 euros per aquesta obra concreta, en cinc anys, l'ens supracomarcal haurà invertit 334.000 euros en la via verda de la Terra Alta, i 294.000 euros més en la via verda del Baix Ebre. "Això demostra que ens ho creiem", ha assegurat Poblet. En el darrer any, la Diputació ha destinat 30.000 euros per millorar el paviment dels túnels del tram de l'estació de Prat de Comte fins a la Fontcalda, a la Terra Alta, i 30.000 euros per la segona fase del projecte de senyalització del carril bici des de l'Aldea fins a Deltebre, al Baix Ebre.

La via verda, que ocupa l'antiga via fèrria de la Val de Zafán, recorre 49 quilòmetres entre Tortosa i Arnes, i s'ha convertit amb un dels principals actius turístics de les comarques del Baix Ebre i Terra Alta, que s'uneix després d'Arnes amb la via del Matarranya.

Millora i promoció dels dos cellers modernistes

D'altra banda, el president de la Diputació de Tarragona també ha aprofitat la seva visita a la Terra Alta per signar dos convenis per a la promoció turística i arranjament dels dos cellers modernistes de la comarca: el de Gandesa, i el del Pinell de Brai, tots dos obres de l'arquitecte Cèsar Martinell. La Diputació destinarà 40.000 euros per la promoció turística dels dos equipaments, i 40.000 euros més per a continuar amb les millores i restauració dels dos edificis.

Arxiu comarcal

A més, la Diputació de Tarragona també ha signat aquest divendres amb el Consell Comarcal de la Terra Alta un conveni pel qual atorga 20.000 euros per possibilitat l'obertura de l'Arxiu comarcal. Segons ha explicat el també alcalde gandesà, Carles Luz, el conveni entre Ajuntament de Gandesa, Consell Comarcal, i Departament de Cultura de la Generalitat per obrir l'arxiu està a punt, i s'ha mostrat confiat de poder inaugurar l'equipament abans de l'estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta