28 de gener del 2013

[Tribuna] 'Caritat i/o justícia?', article de Jordi Jordan


La crisi econòmica que vivim a Europa està  posant damunt de la taula una realitat evident: les classes mitjanes i populars s’empobreixen mentre que una minoria, arreu, s’està enriquint com mai. Això succeeix arran d’una globalització econòmica on els productes poden anar de punta a punta del món, però on no es globalitzen els drets socials i laborals aconseguits al vell continent en el transcurs del segle XX.  L’especulació, a banda, acampa pel planeta com el més lògic i normal del món.

A més a més, l’Estat espanyol aporta la seua particular crisi, les conseqüències de la bombolla immobiliària, quan l’economia es va basar en excés en la construcció, simplement per especular. Ai d’aquells qui ho denunciàvem! Anàvem en contra del progrés! I ara el “progrés” se n’ha nat en orris...

Davant d’esta situació i la desesperació de tanta gent és normal que sorgeixen iniciatives solidàries per intentar posar remei a les necessitats del dia a dia. La cadena humana de Tortosa, les maratons i tantes altres activitats en són exemples, a les quals cal felicitar perquè mostren la part més humana de la nostra societat. Tanmateix, cal anar més enllà de la caritat, hem d’exigir justícia. No pot ser que molts dels qui participen d’esta caritat després siguin enormement injustos en defensar solucions que van en la direcció contrària a aconseguir una societat amb igualtat d’oportunitats.

La justícia comença per eliminar els paradisos fiscals escampats arreu on s’amaguen milions sense pagar impostos; en lluitar de veritat contra el frau fiscal multimilionari de les grans empreses (que dobla la mitjana europea), les quals deixen gairebé sense possibilitats de competir a les mitjanes i petites, estes sí controlades amb lupa; la justícia està en aturar la corrupció política amb mesures concretes com la resta de països i en no fer veure que aquí no passa res; en no indultar banquers i polítics corruptes; en prioritzar l’educació i la sanitat públiques; en retallar en l’exèrcit i altres inversions faraòniques com l’AVE; o en promoure la fi de les SICAV, la fi dels desnonaments o en recuperar l’impost de patrimoni, que pagaven els més rics, entre moltes i moltes iniciatives que dia a dia són rebutjades pel PP, PSOE o CiU amb majories parlamentàries.

Sí, és cert que amb estes mesures igualment estaríem en crisi; però no seria ni tant forta ni tant injusta com la d’ara; i sobretot, el que succeiria , seria que la política recuperaria una credibilitat que avui per avui ha perdut, gràcies als de sempre.

Jordi Jordan Farnós
és portaveu Iniciativa-Entesa per Tortosa a l’Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta