5 de desembre del 2006

Dos joves historiadors de l'Aldea i Tortosa guanyen la beca de recerca Marcel·lí Domingo

El jurat de la Beca Marcel·lí Domingo ha acordat unànimement atorgar el seu ajut al projecte de recerca presentat per Jordi-Eric Valls Clúa, de Tortosa, i Gemma Meca Estorach, de l’Aldea, tots dos llicenciats en Història. L’Imact de l'Ajuntament de Tortosa havia convocat aquesta beca, dotada amb 3.000 euros, amb l’objectiu de promoure la recerca sobre el fons documental d’aquest polític, dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, i facilitar la transcripció selectiva dels documents més significatius. Fa dos anys, l’Ajuntament va adquirir a un antiquari de Barcelona un conjunt de quaderns i dietaris que havien sigut de Marcel·lí Domingo, amb l’objectiu de dipositar-los a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i facilitar la recerca sobre aquest mestre, periodista i polític, estretament vinculat a la història recent de la ciutat. El fons documental esmentat està format per un centenar de dietaris, escrits des del 1911 al 1939, en els quals hi ha anotats els seus pensaments, reflexions, lectures i notes de preparació de les classes. El jurat va destacar que el projecte de Jordi Eric Valls i Gemma Meca Estorach està "ben argumentat i metodològicament ben plantejat", i també que demostra "un bon coneixement del fons". El seu projecte consta de dues parts: la primera, serà un índex on es recullen els viatges i les visites per les diferents ciutats i pobles que va fer Marcel·lí Domingo al llarg de la seua vida (també a Mèxic, Canadà, Estats Units, Europa...). La segona part, la més extensa, serà la transcripció de la documentació més significativa i la classificació de la mateixa per àrees (ideològics, reflexions personals, mítings, fragments d’obres literàries...), tot remarcant els documents de major interès i transcendència històrica en el desenvolupament de la seua activitat professional, emmarcant-los a la vegada en el seu context històric. Els dos investigadors guanyadors coneixen l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre com a usuaris i també pel fet d’haver-hi portat a terme unes pràctiques, a través d’un conveni entre l’arxiu i la Universitat Rovira i Virgili, amb l’objectiu concret de classificar el fons de la família Wenetz de Tortosa. També han elaborat un catàleg-índex de la premsa conservada a l’hemeroteca de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.

7 comentaris:

  1. Ja, ja, ja...dixeume que me'n rigue...3000 euros per 6 mesos de feina. I un cop acabat el treball, què? L'ajuntament a penjar-se medalletes i estes dos persones que segurament se fotràn un fart de treballar, recolliran 4 dinerets, que tal i com va l'ajuntament, els cobraràn ves a saber quan.

    Tampoc cal que se'ls done 30.000 € a cadascun, però l'ajuntament ja se podría estirar una mica mes. Només cal fer 4 numeros: 3000/2= 1500 € cadascun/6 mesos= 250€ al mes. Aquesta noia de l'Aldea no té ni per a l'autubús...

    ResponElimina
  2. Sí que se'n gasten més encara!!
    Per a estudiar a n'este anticatalanista foraster, en lloc d'arreglar carrers i places.
    Més informació sobre l'anticatalanisme de Marcel·lí Domingo al meu bloc: http://lacomediantatortosina.blogspot.com/

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Estic molt decebuda per l'eliminació del comentari anterior on es criticava la comedianta. Què passa? A ella no se la pot criticar, però als altres sí? Jo sóc l'autora del comentari eliminat, i crec que no he dit res que tingue un to més alt que molts comentaris sobre personatges públics. Realment, és una decepció molt forta...

    Aprofito per tornar a dir el mateix que s'ha eliminat, però amb altres paraules: Comedianta, no ets historiadora i tens la costum de diir el primer que se't passa pel cap sense fonaments. En lloc de criticar tant, podries fer coses de més profit...

    ResponElimina
  5. Veig que tu mateixa ho has arreglat. El problema no estava en el fons de les teues paraules (pots criticar a qui vulgues), sinó en les formes. Vaig considerar que la forma com atacaves la Comedianta era insultant (ja sé que això és molt subjectiu, i que pe a gustos, colors), per això vaig eliminar el teu comentari. De fet, ja vaig advertir que no admetria més insults anònims a La Comedianta ni a ningú. Espero que les meues explicacions et serveixin, i que continuïs participants amb els teus comentaris, encara que siga de forma anònima. Si vols, podem continuar parlant del tema si m'envies un email privat.
    Com sempre, gràcies per participar.

    ResponElimina
  6. Buenas y santas, mi nombre es Mario Casanova y vivo en una ciudad
    aledaña a la ciudad de Buenos Aires. Antes que nada les pido disculpas
    por no escribir en catalán pero no aún no tuve la oportunidad de
    estudiarlo, pero no faltará ocasión.

    Bueno, los molesto porque navegando por la web me encontré con su
    ciudad. Les explico, es que casualmente tengo una banda de rock que se
    llama L'Aldea y el buscador google incluyó su página en la lista.
    Grande y grata fue mi sorpresa y decidí dejarles un mje.

    Por si les interesa escuchar algo de mi banda de rock les dejo la página
    que es www.laldeadelrock.com

    Les envío saludos desde el más recóndito sur.

    Mario Casanova

    ResponElimina
  7. Hola!
    Som els guanyadors de la beca de Marcel·li Domingo. Soc la noia de l'Aldea i no vaig en bus, vaig en cotxe, i no, no m'arriba ni per al gasoil, és veritat.
    D'altra banda, destacar la figura de Domingo, molt degradada políticament, però d'un gran vagatge cultural i un professional (mestre) i polític eficient. Molta gent que actualment es fa dir a si mateixa polític, voldrien arribar-li a la sola de la sabata.
    P.D. Primer s'ha de llegir i després criticar.
    P.D. No criticarem l'actuació del govern de Tortosa, en definitiva donen ajudes als joves que es volen dedicar a investigar, independentmenet de qui sigui el personatge i de la quantitat, més val poquet i bo, que molt i dolent.
    Atentament,
    Gemma Meca i Jordi Valls

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta