10 de gener del 2008

El govern tortosí prepara una ordenança per restringir l'obertura de més locutoris

No es podran instal·lar nous negocis a menys de 200 metres dels actuals ni vendre aliments, i tindran limitació horària

Tortosa té aproximadament un locutori per cada 1.000 habitants. Amb l'objectiu de frenar la concentració d'aquest tipus de negocis, la regidora de Governació, Rosa Cid, ja ha entregat als grups de l'oposició una proposta del govern per aprovar una nova ordenança, que regularà la instal·lació de nous locutoris. Segons Cid, a Tortosa hi ha un total de 30 locutoris en funcionament, però n'hi ha cinc més que han demanat llicència d'activitat i dos més que han sol·licitat la baixa. La previsió del govern municipal és consensuar l'ordenança amb l'oposició i les associacions de veïns, i aprovar-la al febrer. La normativa pretén impedir la instal·lació de nous locutoris a menys de 200 metres dels actuals, prohibir-hi la venda de begudes i aliments, i establir límits en els horaris.

A Tortosa funcionen una trentena de locutoris, la majoria dels quals estan concentrats als barris del nucli històric, que és també on hi ha els percentatges més importants de població immigrada. Amb tot, la falta de locals disponibles ha fet que en els últims mesos també hagin obert nous locutoris en barris com Ferreries o el Temple. Segons l'Ajuntament, al municipi funcionen 30 locutoris, n'hi ha cinc més en tràmit i dos negocis més que han demanat la baixa. Però fonts del sector van explicar que en realitat hi ha 38 locutoris, i que n'hi ha un altre més que havia d'obrir durant les festes de Nadal, però que encara no ha obert.
D'altra banda, un dels locals que hauria tancat és un dels primers locutoris que va obrir a Tortosa, l'anomenat Redd Heven. Des de fa uns dies, hi ha un cartell que anuncia el seu traspàs, en un local en venda del carrer Ciutat. «En una ciutat petita com Tortosa, 38 locutoris són massa», van valorar les mateixes fonts. «Fa dos anys encara ens podíem guanyar bé la vida, però des del 2005 gairebé s'ha triplicat el nombre de locutoris», van dir. Una circumstància que atribueixen, tot i l'increment de la població nouvinguda i per tant de clients potencials, a l'excessiva proliferació de locutoris, més que a l'extensió de l'ús del telèfon mòbil. «Les trucades internacionals són massa cares, i la gent encara prefereix els locutoris per parlar amb el seu país», van afegir-hi.
Segons la regidora de Governació, Rosa Cid, els propietaris dels locutoris actuals són els principals interessats que entri en vigor la nova ordenança, per restringir l'obertura de nous negocis. Però el govern municipal vol anar més enllà, i també busca que els locutoris s'adaptin a les regles del joc que tenen altres tipus de comerços. «Alguns només tenen llicència de locutori, però també venen begudes i aliments», va explicar Cid. «Si tinguessin una llicència de botiga només podrien estar oberts fins a les vuit del vespre, però com que són locutoris poden funcionar fins ben entrada la nit», va precisar la regidora. En aquest sentit, dos dels aspectes que regularà la nova ordenança seran la limitació horària i la impossibilitat d'oferir altres serveis que no siguin la telefonia. D'aquesta manera, el govern també intenta satisfer les crítiques de comerciants i veïns, que han denunciat la competència deslleial i l'incompliment dels horaris comercials per part d'algun dels locutoris, així com el soroll que provoquen els clients que esperen el seu torn. De fet, al marge de la restricció que impedirà l'obertura de nous locutoris a menys de 200 metres dels que ja es troben en funcionament, la nova ordenança preveu la necessitat d'habilitar un vestíbul ampli a tots els locutoris. Segons Cid, la mesura tindria efectes retroactius i podria obligar els propietaris a fer-hi obres.

> Primera reacció contrària d'ICV

L'ordenança de locutoris ja ha estat presentada als grups de l'oposició, i la regidora Rosa Cid tornarà a convocar la comissió informativa de Governació perquè emeti el seu dictamen. Després, la previsió és que la nova ordenança puga aprovar-se inicialment al ple ordinari del febrer, perquè puga entrar en vigor aviat. Abans, però, s'obrirà un període d'al·legacions perquè les persones i les entitats interessades puguin presentar al·legacions. Així, Cid va destacar que el govern municipal (CiU i ERC) voldria consensuar la nova ordenança amb els grups de l'oposició i amb la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa. Amb tot, un dels primers que ha manifestat la seua oposició a l'ordenança és el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell. A través del seu bloc a internet, va preguntar si trucar a l'estranger és una activitat perillosa, tenint en compte que els locutoris hauran d'estar a una distància de 200 metres. Forcadell també va denunciar la persecució als locutoris, ja que els videoclubs també venen menjar i beguda.

El Punt (10-Gener-2008)

58 comentaris:

  1. ja era hora!

    ResponElimina
  2. Gustau,

    amb les dos frases que reprodueixes crec que no queden clars els nostres arguments. Reprodueixo aquí el post al que et refereixes.

    LA FEBRE DE LES ORDENANCES

    Fa poques setmanes es va fer pública la suspensió de la tramitació de l’ordenança del civisme. Ara, mentre reflexionen quina serà la nova orientació d’aquesta normativa, i per anar obrint boca, ens presenten una proposta d’ordenança per tal de regular els locutoris.

    Parlar per telèfon amb l’Equador, el Marroc o Mali deu ser una activitat perillosa. Si no, no s’entén que se’ns proposi aprovar una normativa que estableix que la distància mínima entre dos d’aquests establiments ha de ser de 200 metres. Us imagineu una norma que prohibís la instal·lació d’una botiga de roba, o d’una perfumeria, a menys de 200 metres d’una altra? Doncs amb els locutoris es proposa. No només això, la normativa també diu: “L'activitat de serveis telefònics és incompatible amb cap altra”. També deu ser per la perillositat de l’activitat en qüestió, perquè no s’entén que a un videoclub es pugui vendre de tot i a un locutori no, sempre que paguin la llicència d’activitat que correspongui, faltaria més.

    En definitiva, se’ns gira feina. És curiós que el liberalisme tingui aquest grau de flexibilitat: quan convé, i per uns motius determinats, aquest liberalisme pot derivar en intervencionisme. Un intervencionisme clarament discriminatori i injustificat. Ja us avanço que no acceptarem aquestes restriccions, que van molt més enllà de la normalització d’uns establiments comercials que no tenen regulació en el nostre ordenament jurídic. Regulació? D’acord. Persecució? Ni parlar-ne.

    ResponElimina
  3. Ja era hora que Tortosa s'afegís a la resta de municipis que ordenen aquesta activitat, com qualsevol altra activitat econòmica.

    Per cert, fa molta gràcia veure ICV-EUiA queixant-se d'intervencionisme institucional...

    ;)

    ResponElimina
  4. Només aquesta notícia per ella mateixa ja resumeix el perfil d'aquest nou govern. Segons he sentit a dir, en aquest govern hi ha un bon nombre de catòlics i deuen explicar als seus fills allò tant bonic que va dir Jesús: estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat. Tan bonic i tan fals. Estimeu-vos tots però als immigrants una mica menys.

    ResponElimina
  5. Això és una bestiesa. ës totalment inconstitucional. no es pot prohibir cap negocei sempre que estigui dintre de la legalitat i compleixi els requisits. I per sobre de qualsevol nroma de caracter municipal predomina els drets fonamentals que marca la constitució. si l'ajuntament ho tira endavant qualsevol advocat presentara un contenciós i sortirem al diaris. i per què no limitem tambe els negocis on atenen en castellà,(supers, grans superficies, etc..?

    ResponElimina
  6. per cert, i los d'ERC que hi diuen d'això? perque són d'esquerres, no?????

    ResponElimina
  7. lo que no pot sert esque els nous vinguts com dieu vosaltes..... facin lo que els passe pels nasos i tinguen obert tots el dies i a les hores que ells volemm, estic d'acord amb aquesta ordenança i regles per tothom.
    i los video-clubs que hi ham , no tenen gent fora el carrer fen soroll i molestan al veinat,que possen locals mes amplis i en les condicions que te qualsevol comerç.

    i que mireu lo comerç que obri el diumengues tot el dia venen aliments. "botigues de benvinguts"

    ResponElimina
  8. al anonim 11:10 AM
    lo que dius no te res a veure amb la ordenança.

    la llei per a tothtom igual.

    ResponElimina
  9. votant anonim, deu fer la mateixa gracia que veure als convergens practicant l'intervencionisme institucional, no?.
    La maxima del capitalisme, expressat amb paraules planeres i nostres era:
    "Quan surt el sol surt per a tots"
    Ja no val aixo? O es que mai ha valgut del tot?

    ResponElimina
  10. Aquests establiments s'han de regular i controlar com qualsevol altre. Si no compleixen horaris: expedient. Si no compleixen accessibilitat: expedient. Si venen productes per als que no tenen llicència: expedient. Si generen sorolls: expedient.

    El que no és tolerable és establir distàncies mínimes i restringir a priori la seva activitat. Això no és control i regulació, és discriminació. I no val vendre l'argument paternalista de que són els primers interessats per tal d'evitar la seva proliferació. Això es podria aplicar a qualsevol comerç, i només ho proposen amb els locutoris. Quina casualitat...

    ResponElimina
  11. Nomes una cosa Forcadell, vols dir que no existeix, tambe, una normativa o llei d'equipaments comercials que estableix les distancies minimes sobre implantacio d'altres comerços?

    ResponElimina
  12. Que jo sàpigue, s'apliquen distàncies mínimes en estancs i farmàcies, tot i que les farmàcies estan en procès de liberalització. Evidentment es tracta de productes molt específics. Potser n'hi ha d'altres, però sempre amb un raonament consistent que ho justifiqui. Amb quin argument ho imposem als locutoris?
    Si hi ha massa locutoris, aniran plegant perquè no els sortiran els números, igual que tanquen botigues, bars o restaurants.

    ResponElimina
  13. 11:48, Jo tambe soc dels que dic nouvinguts i tambe immigrants; pero, i tu, com els hi dius?.
    No se on vius....pero al carrer J. Sebastian el Cano segur que no; jo tampoc, pero moltes vegades quant i passo veig com a la cantonada del videoclub hi ha grups de joves ( aquests en aspecte de ser d'aqui, aixo si )xerrant i sovint amb les motos damunt la vorera. Aquests no et molesten? A mi em molesten (o no)exactament igual que els altres.
    Finalment, no insulteu a la inteligencia confonen el tocino amb la velocitat; o es que criticar un determinat aspecte d'una futura ordenança vol dir acceptar que no es compleixen les normatives com tothom respecte a sorolls, festius, apertures etc?

    ResponElimina
  14. Forcadell, com a futur votant d'ICV, si segueixes aixi, he de tir-te amb cordialitat, que l'ultima frase del teu comentari t'ha sortit rodona, ara be, al tanto perque ( i seguint amb maximes capitalistes) el que dius es sinonim de:
    El mercat es qui ho regulara!!!!

    ResponElimina
  15. Lo dels 200m ho ficaria pels bancs! a Tortosa estem invadits, o potser el altre 99% dels tortosins tenen tants de diners que no podem caminar 50m pel pes del carter .....(a Tortosa en un any se tanquen 2 llibreries i s'obren al seu lloc dos bancs!).
    La meva pregunta es sobre la llengua - tant de regular que les botigues etc han de rotolar en català (que em sembla molt be), aixo també s'aplica a tothom igual?

    ResponElimina
  16. la majoria que critiquen la normativa no viuen al barri.
    el que està crean que hi haguin tans de locutoris es crea un geto.
    Si els mateixòs locutoris o demanen!

    ResponElimina
  17. brian tota la raó. sembla mentida que no tinguem cap llibreria decent ni a a la "capital".

    ResponElimina
  18. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. i quan faran una ordenança que regule a quina distancia han d'estar els bancs? (los del cuartos me refereixo, a vore si os penseu que son los de seure)

    a mi m'agradaria que aquesta ordenança tan necesaria com la dels locutoris, repartis els bancs al llarg de tota la ciutat, i aixi no mos caldria anar sempre a la plaça d'alfonso

    ResponElimina
  20. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  21. Anònim de les 11:18: regular no és contradictori amb ser d'esquerres, sinó tot el contrari! La no-regulació és pròpia dels neoliberals, que acaben deixant-ho tot a mans del mercat. I estic segur que la posició de Forcadell pot agradar a algun "multi-culti", però no a molts votants d'ICV.

    Anònim de les 12:30: aquest govern municipal pot regular les activitats econòmiques com qualsevol altre. Que jo sàpiga, ni CiU ni ERC són neoliberals.

    De totes maneres, crec que els dos anònims són la mateixa persona...

    Bona nit!

    ResponElimina
  22. Gustau, es pot saber per què has eliminat el missatge que he escrit a les 19:28?

    No he insultat a ningú i he dit una veritat com un temple. Si no t'ho creus investiga-ho, que per alguna cosa ets periodista. Es pot saber quina classe de democràcia és aquesta?
    Que ens trobem en l'època de la censura o què?
    Jo ho puc assegurar perquè ho he viscut en les meves pròpies carns.

    ResponElimina
  23. votant anonim, per a que no et fasis un garbuix t'ho explicare: soc l'autor de l'anonim de les 12:30 pero no el de les 11:18, encara que ho firmo perfectament.
    I com veig que t'interesa et dire que tambe he escrit els de les 12:44, 12:59 i 1:10. Com ho veus?
    Regular pot ser d'esquerres, efectivament, pero no exclusivament, o es que als ajuntaments de dretes no n'hi ha d'ordenançes, regulacions, normatives ......i subvencions? .
    Aqui tots "som" molt lliberals fins que se'n va a pique l'empresa i demanem ajuds a l'administracio, i sino demanem ajuds i despres ens deslocalitzem, d'igual manera que, se'ns ompli la boca dien que el mercat es savi i tot ho regula, pero ens queixem, mes o menys obertament, quan se'ns estableixen a la porta del costat i ens fan la competencia.

    ResponElimina
  24. 11:55, torna a posar-ho, que Gustau ja dorm.

    ResponElimina
  25. TAmbé diatàncies mínimes per a les immobiliàries! Ens generen ansietat!!!

    ResponElimina
  26. Doncs estic d'acord amb totes les mesures que endureixin el control sobre:

    1)ocupació de vivenda.
    2)compliment horaris comercials.
    3)Tinença llicències obertura establiments.
    4) Compliment lingüístic retolació establiments.
    5) Obtenció llicència d'obres majors.
    6) Lluita contra el frau fiscal (o és que els nouvinguts són purs, i compleixen totes les seves obligacions?)

    Tortosa estava a la finalització del mandat Sabaté en una situació crítica.

    Totes les mesures endavant. Ferran Bel, ànim, fas el que el tortosí mitjà demana. Les properes, majoria absoluta. I no sóc votant de CiU, que conste. Però ja n'hi prou de "bonisme".

    ResponElimina
  27. Vaja, me sento com un tortosí superior...
    Mort a la mediocritat!!

    ResponElimina
  28. Anònim de les 12:20. En cap moment he dit que la regulació sigui pròpia d'una ideologia, sinó de qualsevol govern. I estic d'acord amb el teu comentari, perquè tens rasó. Un exemple de "neoliberals" només quan convé són els EEUU, on hi ha ajudes agrícoles als seus terratinents, que com a Europa representen una dificultat per als països en subdesenvolupament...

    Però bé, no cal anar tant lluny: si vius al J. Sebastian Elcano segur que coneixes les problemàtiques de la zona.

    Salut!

    ResponElimina
  29. anonim 8:46, pos si home, que visca el racisme!!!,
    estos de CiU mira que sou pilotes.

    ResponElimina
  30. anonim 8:46, pos si home, que visca el racisme!!!,
    estos de CiU mira que sou pilotes.

    ResponElimina
  31. A l'anònim que he "censurat": quin era el teu missatge, el que deia que una persona concreta és un cavernícola o el que deia que tots els pakistanesos són uns mafiosos?
    Si vols que no et "censuri" escriu amb noms i cognoms, amb total llibertat, que no passa res.
    La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina
  32. Votant anònim,

    no defenso la no regulació. Si llegeixes el segon comentari d'aquest post veuràs que defenso la regulació, raonable i no discriminatòria, d'aquests establiments. I no es tracta de ser multi culti, només es tracta d'aplicar la legalitat, l'Estatut i la Constitució. A tothom per igual.

    ResponElimina
  33. Jo que visc al carrrer Montcada ( part de Regina) ho trobo bé!

    Vosaltres viviu allí? aquella és la meva casa des de la infància! visc al centre, tinc totes les botigues prop, tenia el cole a quater passes.. i tots els serveis que pugues imaginar..

    Ara?! Baralles a tota hora, brutícia, soroll, veïns 'perillosos ( si, perillosos, no és normal que el meu veï passi cocaïna al replà de l'escala), uns ' guapa', 'ponte velo', 'p***) quan surto de la meva pròpia casa i camino meu propi carrer.

    Veniu al Carrer Montcada veniu! Ja vereu si fa falta esta novva ordenança!

    ResponElimina
  34. Doncs a l'anterior. M'han dit raciste per dir que s'ha de controlar el tema fiscal, les llicències, etc. Que potser als "del país" no ens ho controlen. N'estic fart de tant de progre que viu al carrer Montcada. Li proposo un pis patera a la seva escala, un traficant baix de casa, roba estesa a tots els balcons, crits a tota hora. Compris un pis al pis antic, Sr que diu racistes als que demanem control. Gent com vostè, són els que acabaran fent néixer als racistes de veritat.

    La gent de bé, no es queixa del color de la pell, es queixa d'unes conductes que no són les nostres. O és que ara hem de canviar la nostra manera de ser?

    ResponElimina
  35. 11.52
    Ja era hora !!! un que toca i fica les punts a les is.

    ResponElimina
  36. Jaume,

    Efectivament, hi ha moltes normatives municipals que prohibeixen obrir immobiliàries, botigues de roba o bancs en determinades zones, bé sigui perquè n'hi ha una alta concentració, bé sigui per promoure que s'instal·lin en un determinat eix comercial. I no cal dir que els negocis no poden oferir de tot, des de trucades a menjar halal, perquè les normatives s'han de complir a tots per igual. I sí, també als videoclubs se'ls hauria de fer complir la llei, et dono tota la raó!

    Per cert, aplaudeixo els comentaris de les 11:13 i les 11:52. No escoltar la gent és un error, especialment aquells qui conviuen diàriament amb els problemes. Quan no s'escolta passa el mateix que en altres països, on un part de la classe treballadora o bé s'absté, o passa a votar l'extrema dreta.

    Salut!

    ResponElimina
  37. Pero.....perque punyeta manipulem?.
    Passa el mateix que en allo del terrorisme ( ara no tant) si defenses que no es torture i que es negocie, ets proetarra.
    Insulteu la inteligencia quant voleu donar ha entendre que per no esta d'acord amb un punt concret d'una futura ordenaça, estem d'acord amb tot aquestes coses que denuncia el vei del carrer Montcada i altres. Per a que et quede clar a tu i a tothom: els que fan aixo o es pixen i renten la cloxina al carrer ( gitanos romanesos ) SON UN BRUTS, INCIVICS i DESGENERATS. Millor ara?
    Pero generalitzar es tant injust com que jo, et digues que com el meu vei marroqui ( i es cert) te un comportament exquisit, tots el marroquins es comporten igual.
    Per tant, no confonem al personal, Anem molt equivocats si pensem que tots aquests problemes de frau fiscal, venda de droga, soroll i comportament en general, ho resoldra una ordenança, que recordo es per regular l'establiment i radicacio dels locutoris.
    Per acabar d'explicar-me: si d'avant la meua presencia algun imbecil diu a una dona que es possi el vel o que natros som els que acabarem foten el camp en pastera ( que tambe ho diuen), com a minim m'hi enfrontare agressivament, que no violenta.
    Pero, com dia aquell, una cosa es una cosa, i una altra es una altra.

    Aprofito el comentari per agrair-li al votant anonimm l'intercanvi d'opinions i dir-li que precisament el que vaig dir es que NO era vei del carrer J.S. Elcano.

    ResponElimina
  38. Tens raó, és un problema de llegir massa depressa. Encantat d'haver intercanviat opinions amb tu; suposo que si haguéssim de negociar-ho nosaltres ja ens acabaríem entenent.

    Salut!

    ResponElimina
  39. Mira Gustau lo de cavernicoles no ho deia per tu no entenc que hagis esborrat el comentari peró com molt be dius es el teu bloc i pots fer el que et roti ,de totes formes sap tota Tortosa que Bel i sus chic@s van anar dient per tota Tortosa que de nouvinguts Tortosa en tenia masa i que en aquest tema es posarien forts.
    I que la sra Alguró te un sobrenom entre etnia gitana de Tortosa que ve de quan va ser als governs de CIU també ho sap tothom.

    ResponElimina
  40. I DE LO DEL SINDIC DE GREUGES?????
    NI PIU VINGA QUE ES INTERESANT, BE PER MI SI.

    ResponElimina
  41. mira si es interesnat, que no saps ni que es diu "Defensor del Ciutada", el de greuges el trien a BCN.

    ResponElimina
  42. Com se nota quins són els temes que interessen a la ciutadania i quins no....

    Proposta de noves ordenances en "suquet":

    - Per regular la longitut màxima de les faldes de les tortosines
    - Per regular l'accès a les "muntanyes" els diumenges per la tarda
    - Per regular l'índex d'arròs sobre el de ceba a la denominació d'origen "Baldana tortosina"
    - Per regular i posar quotes al número de tortosins que cada dissabte nit "emigren" a Amposta.

    Rècord de comentaris a la Marfanta assegurat!

    ResponElimina
  43. Anònim de les 10.52.
    Deixa'm que et feliciti pel teu comentari. No saps quant he arribat a riure. És boníssim. Personalment, jo només deixaria fer baldanes amb ceba. Et declaro oficialment guanyador del millor comentari del que portem d'any. Una salutació!

    ResponElimina
  44. Increible !!!
    M'has tornat a censurar i aquest cop no has deixat rastre. Noi, ara sí que no m'ho puc creure.
    En tot cas et tornaré a dir una cosa: invesiga el que et dic que per això ets periodista. No et quedis tan sols amb allò que t'interessa de tot el que he dit.
    I que ho sàpigue tothom. NO HE INSULTAT A NINGÚ I HE SEGUIT TOTES LES NORMES DEL BLOG.

    ResponElimina
  45. No sé de què em parles i a més això de "censurar-te sense deixar rastre" és impossible.

    ResponElimina
  46. tio fes-te un blog i punto i final!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  47. 11.45

    No soc , jo , pero reconec que xalo mol, La Marfanta es una passada,sembla "la Casa de las Locas".

    ResponElimina
  48. Al votant anonim, o potser emili? Tornant al tema de la notícia, ja que us enrotlleu com les persianes, efectivament ERC no és neoliberal, d'acord, però no sé què hi té a veure. Aquesta voluntat de discrimar una tipologia de comerç o negoci es fonamenta en prejudicis racistes. La discrimanció que es vol fer té fonaments etnicocultural i cap més. Que jo sàpigue, aquests negocis fan la metixa pudor que molts restaurants de tortosa, fan el mateix soroll que molts bars de tortosa i l'horari és el mateix que fan algunes botiguetes (remolins) o vendes de taronges i altres productes hortofrutícola. En definitiva, no veig motius associats als valors que defensa l'esquerra, per tant ERC, que justifiquin una prohibició encoberta d'un tipus concret de comerç generalment associat a empresaris d'altres origens ètnics. Ser d'esquerres, amic meu significa regular el mercat, intervenir-hi, però amb l'objectiu de repartir la riquesa sota criteris d'igualtat i justícia, però dificultar per norma l'obertura d'empreses per raons de d'origen, NO. Soc l'anòmim de les 11,18. Salut

    ResponElimina
  49. 11:45

    De totes les entrades , sol son meves les de les 12:27 i 10:09.
    Lo teu bloc , cada dia el vec i si no fos, per lo del " + " i " el - ",alguna lletra ´meva i siria.( savia , que no erets del " + ",pero el que no savia , era , que erets del " - " .)
    No vas tractar imparcialment , la vinguda d´ells al nostre poble, la del " + " em va agradar , la del " - " NO.
    Lo demés força bé.
    M´agrada Polska !
    KONIEC !

    ResponElimina
  50. Ahir, en plena efervesencia marfantil, vaig sentir per TV3 que el Banc de Santander havia tingut l'any passat uns beneficis extraordinaris, per damunt de les expectatives. Ole, Ole, Ole. Fantastic.
    Que no teniem un govern socialista?
    Tambe m'apunto a una ordenança que regule l'implantacio de les oficines bancaries, l'horari d'atencio al public, i les politiques de prejubilacions, que ( com tot ) d'una menera ho altra ho paguem tots.
    A continuacio, per acavar d'adobar-ho, ens van dir que Rodrigo Rato ha fitxat pel mateix banc a rao de 200.000 € l'any.
    Ara, a continuar en si "son galgos o podencos" .

    ResponElimina
  51. KONIEC, no se si par-les d'economia o d'electricitat, ja es tot prou complicat, que nomes falta que escriguesim amb clau.

    Em. Pr. Ba. El. Re. D'e.

    ResponElimina
  52. Asseguro una dotzena de baldanes, amb poca (o sense) seva, que collons, per al que endivine les sigles de l'ultim anonim.

    ResponElimina
  53. Em sap greu decebre't, però no em dic Emili, i suposo que no sóc amic teu (tot i que això ja no ho puc confirmar).

    Em reitero en el que he escrit, i no val la pena continuar perquè crec que les posicions de tothom han quedat prou clares. Simplement, en comptes de perdre tant el temps aquí, valdria la pena que tots parléssim amb la gent, i veuríem també els seus problemes i les seves opinions.

    Salut!

    ResponElimina
  54. m'agrades votant anònim. Veig que ets una mica susceptible. Mira, lo "d'amic meu" no és més q'1 expressió feta. No t'enfadis, home. (o ets una dona?) anònimdeles11,18.

    ResponElimina
  55. 12: 0007

    Ja , fa 2 hores , que , li foto,encara ets més , complicat ,que jo , sol , espero , que no parlis amb Arameu !
    Sól parló una mica polac.

    KONIEC!

    ResponElimina
  56. 12:0007

    Era molt facil, el meu.
    + = Maset
    - = Iznajar

    Los meus son fàcils,

    ResponElimina
  57. Vinga va, Ocon de Oro.:

    Em= Em
    Pr= proposso
    Ba= batre
    El= el
    Re= record
    D'e= d'entrades

    ResponElimina
  58. Mireu als listillos de la Marfanta i suposo que Gustau ja ho deu saber el Sindic de Greuges de Catalunya que es "tria"BCN ha fet recenment unes observacions que fa referència a aquestes ordenances amb tufillos xenofocs,...i la meva pregunta era per al moderador si te criteri sobre el tema, sense més.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta