21 de juny del 2011

Les festes de la Cinta 2011 ja tenen reina i reina infantil, Cristina Pellisa i Júlia Carot


Les gairebé cent pubilles i pubilletes de les festes de la Cinta 2011 han elegit aquest dilluns al vespre les seues reina i reina infantil, Cristina Pelllisa, del CD Tortosa, i Júlia Carot, dels Amics de l'Ermita del Coll de l'Alba. L'acte es va fer a la sala gran del teatre auditori Felip Pedrell, amb la presència dels familiars de les puiblles, de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del nou regidor de Festes, Domingo Tomàs, a més de la primera tinent d'alcalde, Meritxell Roigé. Les 54 pubilles grans van escollir, en votació secreta, a Cristina Pellissa de Cid, pubilla del CD Tortosa, com a reina de les Festes de la Cinta 2011. Tot seguit, les 39 pubilles menudes van votar a Júlia Carot Gràcia, representant dels Amics de l'Ermita del Coll de l'Alba, com a Reina infantil. L'alcalde va felicitar a les dues pubilles, que van agafar el relleu de les reines de la Cinta 2010, Rosa Valero i Cinta Espuny.

Imatge: Ajuntament de Tortosa

55 comentaris:

  1. Enhorabona!
    Esperem que siguin unes bones festes de la Cinta per a tots i que hi hagin bastants d'actes animats!

    ResponElimina
  2. Enhorabona a totes les pubilles de la nostra ciutat!

    ResponElimina
  3. Mai he entès com es fa per ser reina, van rotant les entitats cada any o què ? Es valora la bellesa, la intel·ligència, la influència dels pares ... ?

    ResponElimina
  4. Totalment anacrònic, una despesa inútil per als pares i per a la ciutat.

    ResponElimina
  5. Dedicat Yuca. Te'n recordaràs segur.....

    http://pastisset.blogspot.com/2009/04/valium-10-en-directo-desde-el-pub.html
    http://www.filestube.com/102a36823d20112403ea/details.html

    ResponElimina
  6. A vore Yuca, una cosa és que lo rollo de les pubilles no t'agrade, però no crec que arruine a l'Ajuntament! a més les families se solen ficar voluntariament en estos jaleos. Són coses nostres de les festes majors, t'agraden o no, i no crec que facen mal a ningú. A més a tu que t'agraden tant los colorets les gandaies li donen algo de colorido, i mira hasta alguna pubilla marroquina hi ha hagut si no m'equivoco!

    ResponElimina
  7. Saberut, només una pregunta.
    Perquè no hi ha pubillos u hereus?
    Digue lo que digue qui vulgue, és una vexació femenina, només cal que a la super-pubilla li diguen reina.... com al de la creu, INRI
    Esperarem el segle XXII.
    Ja que pel que es veu, s'haurà de morir massa gent encara per oblidar aquestes formes de "xalera".
    Per cert, ara que tenim regidores, amb qui ballaran? Amb els nuvis de les pubilles? Saben ballar el vals?

    ResponElimina
  8. En una ciutat com la nostra en la que tan de pes tenen les oligarquies familiars de base més o menys local, tot lo tema de les pubilles és un mecanisme ideal per a la representació social. S'ha de marcar territori.
    Si m'ho pregunten, completament anacrònic, li coste diners a l'ajuntament, o no.

    ResponElimina
  9. Saberut, ves sumant:
    Proclamació de la reina, ball de les pubilles (entrada en societat es deia en època franquista però que és un acte emparentat amb la paidofília), fotos, rams de flors,...etc
    I et recordo que per a vestir-se de pagesa no cal ser pubilla.

    ResponElimina
  10. Vestits llargs = "Puesta de largo". Abans dels 18 anys?

    http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2009/04/29/comunitat-valenciana-puesta-11900-euros-hija-ripoll/583574.html

    No us el perdeu si voleu saber que significa

    I que el alcalde balle en la pubilla? No li recorda a algú un famós esdeveniment de fa segles?
    A ningú li fa sortir berrugues als ulls?
    Totes arreglades elles....
    "Reina por un dia" amb el Mario Cabré i el José Luis Barcelona.
    No us perdeu els vídeos.
    Sintonia
    http://www.youtube.com/watch?v=6asI34WteaE
    La 2 reportatge
    http://www.rtve.es/alacarta/videos/television/para-todos-2---esta-su-vida-reina-dia/804074/
    Per als que tinguen fetges, versió moderna, Puerto Rico.
    http://www.viduba.com/video:QZlR1llbwd0UH50cSxGaPRVV0oXW31TP
    La, la, la la laaaaaa Reina, por un dia... dia de ilusión.....

    ResponElimina
  11. Noi lo que pot donar l'assunto, darrera de les pubilles resulta que hi ha masclisme, classisme i fins i tot paidofilia!!encara ho haurem de prohibir...no sé, si no us agrada no us agrada i prou. No cal que busqueu tans de peus al gat, i si no us agrada no hi aneu i ja està, ara dixareu a les pobres iaies sense vore lo guapes i precioses que estan les seves netes!ai mare...feu por de vegades

    ResponElimina
  12. Vivim en un món complex, saberut. Cada detall és un món.

    ResponElimina
  13. Por la fa lo sistema que tenim, lo govern actual dels millors, l'FMI, la CIA i el papa Benet! Les passareles de la moda, les superproduccions de cinema i el consumisme esclavista rentacervells. Por fa Ascó, Vandellós, Cofrents i els volcans italians.
    Si dubtes que vivim en un sistema patriarcal, classista, de lo altre també n'hi ha, encara que jo no anava per aquí, pos és que no saps molt del mon on vius, Saberut. Una mica d'història i antropologia.
    Ni tampoc de la organització "associacional" tortosina.
    Per cert, pubilla ve de "puber"?
    Si em demanes bibliografia te la proporcionaré. Sinò, nanit... vaig a veure sortir la Lluna.... i posar-se a Saturn!
    Time off!
    Simbologia per a tots. Queda nit. I al matí es resolen els enigmes.

    ResponElimina
  14. Ara que voleu acabar,amb la tradició de les pubilles i pubilletes?

    ResponElimina
  15. Qui ha parlat de prohibir o acabar en res? Ben al contrari, és un tresor antropològic de gran valor i que ajuda a entendre les mentalitats dels diferents grups socials. Ara bé, ne som alguns que tot això ho veiem "des de fora", no sé si se m'entén...

    ResponElimina
  16. Ja que ho veieu des de fora, tu saps la il·lusió que los hi fa a les xiquetes ser pubilles? I ficar-se amb el vestit de nit, i anar a la pelu per ficar-se guapes, i fer pinya entre totes, i ser lo centra d'atenció per uns dies?

    ResponElimina
  17. Jo en tinc dues, i cap il·lusió xatet.... passant que és gerundi.
    Tu el que cerques és la perpetuació del patriarcalisme, com si no l'haguéssem patit prou i amb tantes malifetes pel mig.
    Esteu tots a fa dos segles i mig.
    XXI, o hem d'esperar més temps d'autocràcies?
    Estudia antropologia, ni que sigue pel damunt.
    Krupp, hi ha qui t'entén i hi ha que no et pot entendre. És com els prestatges, hi ha qui hi arriba i hi ha qui no arribarà mai.

    ResponElimina
  18. I els tresors antropològics també es poden guardar als museus, com el NODO, en bobines i sacs.

    ResponElimina
  19. Gutijaume, fa quaranta anys que em sobra la teva tradició, com la dels bous o la de les barraques de cacera... ni més ni menys.
    Jo sempre he xalat a les atraccions i les firetes com la majoria.
    Lo de les pubilles sempre ha sigut pera a l'elit i els seus serfs.
    O tu estàs cada any guardant cadires a la cerimònia?

    ResponElimina
  20. Beneïda disco del Club de Rem!

    ResponElimina
  21. Segur que tu no has tingut que emprar mai una americana per ballar al Centre del Comerç, on, si algun amic era fill de soci et deixaven entrar previ reconeixement de dalt a baix.
    Una tradició desapareguda, com la del que et despatxava si t'agafava sense. Com li deien?... Ajudeu-me a fer memòria històrica.
    Lo de la regalèssia era "Purito", fins aquí arribo.
    Llavors no existien els "balls populars" i menys de bades.

    ResponElimina
  22. Trobes que en 21 anys m'has de venir a dir que el que vull és la perpetuació del patriarcalisme? Tinc coses més importants en les que pensar! Perplex estem al segle XXI, no sé a quin segle t’hi has quedat tu, però t’he de ser sincer, les coses, amb el pas del temps canvien i també el significat d’algunes tradicions.

    La meva novia va ser pubilla fa dos anys i aquest ho és la meva germana, i ni una família ni l’altra pertanyem a les classes benestants tortosines. Elles se ho passen bé, es senten com unes princesetes vestides de llarg i se ho passen pipa al cosoiris tirant-se boles de confeti vestides amb el vestit tradicional de pagesa(igual que les americanes en la seva “fiesta de fin de curso”). Deixa-les disfrutar collins, que l’únic que busquen es passar-ho bé durant la setmana que duren les festes de la Cinta!!

    Per cert i si volguessin ser pubilles les teves filles? Les deixares participar d’aquest circ patriarcal o ho tenen prohibit? Perquè últimament la paraula PROHIBIR us agrada molt a l’esquerra...massa.

    ResponElimina
  23. Has intentat anar a un concert de Ska vestit amb pantaló de fil i camisa? També et foten fora, però a espentes segurament...en serio alguns comentaris rosen el ridícul.

    ResponElimina
  24. Mira, com tampoc vas a missa, pos encara no has caigut al pou... però, cada dia estàs vorejant, el que avisa no es traidor..
    Jo no prohibeixo, ni he prohibit, ni prohibiré, i em sobren tots els plurals. Valoro, he valorat i valoraré massa la llibertat.
    I tonto no ho soc com per dir-li a una xiqueta, o xiquet jove que no xale posant-se gomina al cap, o saragatona, com és deia abans. Però entén que hi han educacions i educacions, voluntats i voluntats, gusts i gusts.
    Ja em van imposar prou de jove i no va ser a casa, encara m'imposen i sembla que em continuaran imposant. No ho voldria, clarament.
    Per cert, seràs bon polític, mai respons cap pregunta i te'n surts per les tangents. De geometria encara en se.
    Fan uns cursos a la nostra ciutat per descobrir la pròpia femineïtat. Te'ls aconsello.
    Per posar allò que anomenes ridícul, te les pintes sol, fa i do, com en els blues.
    Jo fa 40 anys vesteixo igual. Imagina el que gasto en camises de fil, que en tinc una, regals que m'han fet, si cal la porto a un concert d'ska, de heavy i on sigui, lo que fa molts anys també que les camises estan a l'armari de tant en tant alguna, però s'han de llogar cadiretes. Llibertat si us plau, la pago a preu d'or, o la pagaré, i la pagaria.
    Que et porto massa pel davant. Algun día, d'aqui 40 anys ho sabràs el que dic, o potser no. Igual no queda ni planeta.

    ResponElimina
  25. Home,a les adolescents, el fer pinya, passar-s'ho bé i ser lo centre d'atenció és una cosa que los dura tot l'any...
    A mi, de les pubilles, així com d'altres festeijos, particularment m'interessa la càrrega ideològica, en el sentit més ampli del terme, el tipus de mentalitats que reflexa, el tipus de societat en la que estes pràctiques encaixen, les "estructures estructurades predisposades a funcionar com a estructures estructurants" que hi funcionen, tant de manera conscient, com inconscient.
    En aquest sentit, val a dir que la festa del Renaixement és molt més òbvia, sobretot quan veus a segons qui disfressat d'Emperador d'Àlemanya o de rei de França...

    ResponElimina
  26. També fas el ridícul dient això que et foten fora dels concerts d'ska per com vagis vestit. Senyal que no hi vas mai.

    ResponElimina
  27. Bona Krupp!!!!!!
    I damunt els treuen als cartells!
    Carnaval, carnaval.....
    Animeus, que la setmana que ve tenim jazz. On pots portar el vestit que vulguis, mentrestant vagis pintat de negre, o ho sigues.

    ResponElimina
  28. http://imagen2.zonadecompras.com/portadas/gr/K079CD.jpg

    ResponElimina
  29. no he llegit tots els comentaris pero crec que portar lo de les pubilles cap al masclisme i altres es traure de lloc,crec que exageres, no hi ha per tant,A vegades la gent vos queixeu de tot... si fan pq fan si no fan pq no fan un poquet d'alegria i festa major

    ResponElimina
  30. A vegades va bé llegir la lletra petita...

    ResponElimina
  31. Lluís, l'acte d'elecció de la reina i reina infantil és un acte públic obert a tothom, on les pubilles i pubilletes es voten entre elles. Com que són xiquetes de la mateixa edat, es coneixen entre elles. Tenen total llibertat per no presentar-se si no ho volen ser.

    ResponElimina
  32. Que xalen tant com vulguin, però que no se'n vagin els meus impostos amb aquesta xorrada. A mès a mès, tot això de sentir-se princesetes i vestir de llarg i ser el centre d'atenció no ho han fet ja el dia de la seva primera comunió?

    També hi ha algunes noies que no els hi va aquest rotllo i diuen que no. Per sort no totes són tan superficials.

    ResponElimina
  33. Prefereixo el tema pubilla, abans de parlar de primeres (ni segones) comunions!!

    ResponElimina
  34. Lo que deien per aquí, queixar-se per queixar-se...Yuca la teua intolerància no té límits, cada vegada em sorprens més...o menys.

    Que serà el pròxim queixar-te per les beques als estudiants? Què els teus impostes vagin destinats a arreglar un barri on no hi vius? Jo el que no vull es pagar impostos, com a Grècia, visca la pepa!!

    ResponElimina
  35. També ne se de pares progres que no deixen fer la comunió al xiquet/xiqueta però fan la festa de la no-comunió am banquet i regals. I no oblidem els batejos per lo civil..que guai!

    ResponElimina
  36. Gràcies per lo de que serè bon polític, de moment espero ser un bon politòleg, desprès ja és vora, i quan arribi a la teva “maduresa” espero haver sigut millor persona que polític.

    Per cert, mira si n’he pegat de voltes per aquí i per allà que fins i tot he estat a un concert d’Obrint Pas, qui ho diria. He de dir que no em van agradar...gens xD

    ResponElimina
  37. Els impostos són necessàris, això ho tinc ben assimilat. A l'igual que a la resta dels paisos d'Europa el que exigeixo és que no es malgasten els meus diners, que tant em costen de guanyar, sinó que s'utilitzen de forma racional, per al bé de tota la comunitat.
    Les beques, que siguin per als estudiants que ho són de veritat. Estic orgullosa que el meu fill en tinguès els quatre anys que va estudiar a la universitat.
    La rehabilitació del barri antic s'ha de fer, no només per als turistes sinó per a la gent de Tortosa.Construir places elevades per a veure el sostre de la Catedral quan aquest es veu de meravella des del castell em sembla un malbaratament dels recursos.
    Pagar unas Fuerzas i Cuerpos de Seguridad per a vigilar una zona perquè està de visita privada un "multimilionari" és un abús.
    I la meva indignació, per tant, augmenta amb cada desgabell.

    ResponElimina
  38. Ja t'ho he ensenyat Gutijaume, lo teu és l'ska amb vestit, com el del Dr Calypso.
    Encara que t'agradarà més el Bustamante, pel que sembla.
    Ens veiem pel jazz, igual això si que t'agrada, ni que no sigues negre.
    Potser també et manca temps de maduració musical.
    No m'estranyaria.

    ResponElimina
  39. I el multimilionari s'emprenyarà per tenir que pagar més impostos que ningú i perquè aquests vagin destinats a una redistribució nacional de la renta.

    Perplex gràcies a déu m’agrada qualsevol ambient i classe musical, fins i tot el reggeton, no puc dir el mateix de la lletra musical ni del regeton ni d’Obrint Pas jeje.

    El Jazz també m’agrada, ja m’estic subratllant les actuacions que vull veure durant aquesta XVIII mostra, que aquest any fa molt bona pinta ^^

    ResponElimina
  40. Multimilionari?
    Jajajajajajajajajajajajaa
    Preocupat del con!
    Han passat 12 hores

    ResponElimina
  41. Multimillonari + con = "conard"

    ResponElimina
  42. O connerd ... depén de l'idioma.

    ResponElimina
  43. Trist atacar un tradició que crec que no fa mal a ningú,ni a ningún animal!! ,som tan antitot mos fa fastic tot lo que porta lo nom de Tortosa ànimo neu fent gran Barcelona capital neu al Born sigue eco friendlie i anitot!!....Anims Tortosa!!Destruir és lo lema!Bueno al menos vos agrada el Jazz !!(Tipic Tortosi)no vos agrada "la jota al carrer"???

    ResponElimina
  44. Quan entres en valoracions de bé i mal, tot es converteix en blanc o negre. I la realitat te milions de colors, i tots alhora.
    Trobo que "atacar" és una paraula mal usada.
    Si de cas aprofundir en les significacions de aquesta cerimònia de "vestals" i els papers que representen els personatges.
    Potser, en les noves visions del segle XXI, trobem que quelcom fresa i treu espurnes. Cosa perillosa, com ja sabeu, per a les tradicions.
    Personatges:
    Les autoritats, les pubilles, les associacions que les elegeixen, i el paper que juga aquesta cerimònia de curta durada, les festes.
    Ens trobem en una mena de joc que te un significat, un paper social, i unes "dignificacions temporals".
    Una mena de "Second Life" o de "Sims".
    Llarg estudi per posar-lo a un comentari.
    Ara bé, si tinguéssim una alcaldessa, aquesta obriria el ball de festes amb la "Reina"? No em semblaria pas malament, però temps hi ha pel davant per debatre que els hi semblaria als nostres representants.
    Si la "pubilla" te la significació de l'hereva familiar, perquè no estan els hereus representats?
    El paper representat per les pubilles compleix la llei d'igualtat?
    Que li passa a una pubilla a mida que ens allunyem de les "cerimònies principals"? Proclamació, ofrena, professó i ball inaugural.
    On fa cap la "banda de dignatària festiva"?
    Per acabar una de darrera:
    Hi ha alguna mena de "cacera de la Pubilla" entre els mascles, preferentment, de la ciutat? El famós "Aviam qui se'n lliga una".
    O el més actual, "Aviam qui se'n tira una".
    I és que els tems canvien... i tant!
    I el que abans es resumia en un petó en el darrer ball, ara igual necessiti varis preservatius durant la setmana. Per "celebrar les festes".

    ResponElimina
  45. No tinc ni idea de lo del con pesat!!!

    Vaig suspendre matemàtiques quatre vegades seguides abans d’aprovar-les, vaig provar 5 professors diferents de repàs i no hi va haver manera, però al final vaig aprovar :D

    El que em sorprèn és que sabent tant de matemàtiques no puguis entendre la dicotomia sostenible/insostenible.

    Per cert! Ets una mica groller! Estos comentaris te’ls podries estalviar, és més potser tas filles sense anar de pubilles també te’n foten de preservatius del calaix, romançer.

    ResponElimina
  46. Pot ser al debat que vull contestar arribo massa tard però he de donar tota la raó a perplex quan diu i perquè no hi han "pubillos", dons al menys al barri de Remolins, hi ha sagristans, l'acompanyant de la pubilla, i perquè a la ciutat tortosina, una ciutat oberta i emprendedora no té pubillos o sactistants, ens queixem desprès del masclisme, que no estic gens a favor, però també cal apuntar que hi ha bastant de feminisme i que aquí, no hi ha igualtat.

    He de dir també que la comissió de festes d'enguany a Remolins li dona poca importància als sagristans, és més a la presentació de pubilles al ball de Sant Joan de Remolins, on sempre es presenta a ambes persones, enguany sol ho han fet a les pubilles, els sagristans han perdut importància i la comissió perd una tradició molt important, que es el dels sagristans. Pareix que sol els vulguen per a ballar

    ResponElimina
  47. Perplex lo de la cacera de la pubilla es veritat i afegeria mès lo premi gran es la Reina,m'agradat molt aquest ultim comentari, tb que passaria si fos alcaldessa,i aixo dels "pubillos" tambe esta molt be ja que mès d'un s'apuntaria. Tot i que segueixo mantenint que molts es queixen per quiexar, ja que si es fessin tots aquests canvis, sempre hi hauria qui tindria algo a dir.

    ResponElimina
  48. Escolta, no és Hannah Montana la que hi ha al costat de l'alcalde...?

    ResponElimina
  49. Ja, ja, ja, ja... La Luci no és, això segur!
    Look modern.
    Tens raó Kaesar... i mira que et parlo de fa 35 anys.
    Però, com per a gusts no hi ha res escrit....
    És, senzillament, una exposició.
    Si algú vol consell, que no crec que falti ... s'ha de preparar tota la setmana... i el darrer ball... és el definitiu... després... torna tot a la normalitat. Però sigueu sincers en vosaltres mateixos. Sempre està el feeling i els sentiments pel davant de lo altre.
    Que ni el cor està a l'entrecuix ni el cervell tampoc.
    I si no va bé... pateixes prou.
    Encara que els temps canvien, la genètica cromanyona continua fent de les seues.

    ResponElimina
  50. Val Gutijaume.... però no et deprimeixes. A la xarxa està quasi tot.
    http://portales.puj.edu.co/objetosdeaprendizaje/Online/OA04/Ejercicios%20calculo.htm
    La 11
    Estos colombians....

    ResponElimina
  51. Recordo que la tradició de la reina de les festes es va instaurar a Tortosa al tardofranquisme, cap a finals dels anys 60, quan era alcalde el senyor Tallada i que les primeres reines van ser les filles de les famílies influents de l'època (Fabra...).
    Aquesta és la nostra tradició.

    ResponElimina
  52. T'has descobert Yuca, lo que tens tu és una vocació frustrada de pubilla/o!

    ResponElimina
  53. A mi també m'agradaria ser pubilla, la primera pubilla transexual de la història, en barba i pèls a les cames. Només d'imaginar-me les cares de les beates a les processons ja me vénen ganes de presentar-me per a l'any que ve.

    ResponElimina
  54. Saberut,
    de pubilla no en tinc de vocació però de pubillo menys encara.
    Que soc una dona!

    ResponElimina
  55. pero que es tot aixo? aixo de que les families es van vore, aver, aixo era abans, apoio als que diuen que les noies passen de tot aixo i ho fan per a estar dins la festa, res mes. Perque li busqueu les 5 potes al gat?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta