24 de febrer del 2010

[Tribuna] 'Horta de Sant Joan: per damunt del bé i del mal', article de Francesc Sancho

Comptem 10, comptaré fins 1000. Ahir vaig assistir a un tram de la sessió de la comissió d’investigació de l'incendi d’Horta. He de comptar 10, crec que no puc opinar en calent. Vaig tenir la sensació d’una falta de respecte escandalosa.

Falta de respecte al Parlament, als diputats i, fins i tot, al propi incendi i a les seves conseqüències. Vaig viure la utilització i apropiació del dolor per evitar responsabilitats i respostes. Vaig viure una prepotència i agressivitat impròpia i me’n vaig adonar d’un fet preocupant. La falta d’humilitat, el “jo estava, estic i estaré per damunt del bé i del mal” i “vostès, com són politics, no són ningú per qüestionar-ho”. Estan en la base, en la rel de les errades (que les hi ha) que es van produir a Horta.

Es va voler oblidar que la majoria de famílies de les víctimes (no els polítics) estan personades com acusació. Herois, sí; algun heroi ferit, no menys heroi. Cap grup ha demanat la compareixença de les famílies, ni dels ferits perquè no hem volgut, no volem instrumentalitzar el dolor. Dolor compartit.

La utilització del dolor, els discursos polítics i contra els polítics sorprenentment han vingut per part d'algun comandament. En algun moment ho he entès: la pressió, el sentiment inevitable i per mi conegut (sóc metge) de culpa, pot explicar part de l’actitud. Una altra part, no. Si al Parlament hem viscut els nervis i el to que hem viscut... què no es devia viure a Horta? No, no callaré, per dignitat ciutadana, de diputat. Però comptaré 10, i fins a 100... Esperaré noves dades. Esperaré, escoltaré, pensaré. Finalment opinaré i, si he d’acusar, acusaré. Compto 10.

Francesc Sancho és

alcalde de l'Ampolla i diputat de CiU al Parlament de Catalunya

17 comentaris:

  1. Tinc perfectament identificat l’episodi al que es refereix el senyor Sancho, i no li manca la raó, però el respecte es una actitud que desgraciadament escasseja, mes si tenim present que “ningú” fa esforços per guanyar-lo.

    ResponElimina
  2. Lo que diu normalment el Sr. Francesc Sancho no coincideix en lo que jo penso, però esta vagada sí.
    Los comandaments (exceptuant lo dels voluntaris d'Horta) han utilitzat el dolor per a tapar les seues vergonyes. No tenen vergonya ni l'han coneguda. Qui he pogut escoltar el crit d'auxili dels bombers i com se'ls rifaven des de l'altra banda de la comunicació (fins i tot una vegada a una se li escapa una rialla sabent ja que hi havien persones mortes) sabem que de coordinació res de res.
    Los grans comandaments que no van voler fer cas de la gent del territori, ara van en la prepotència que van com si estessen per damunt del bé i del mal.

    ResponElimina
  3. La repassada dels bombers als politics va ser històrica, és normal que estiguen empipats. Si haguessen pogut amagar-se baix de la cadira ... Ja ho diu el refrany, si no vols pols no vagis a l'era.

    ResponElimina
  4. Còrrec el risc d'equivocar-me, però, com ja he dit en casos semblants, i en aquest quan va passar, els polítics es poden equivocar en decisions menors, en l'oportunisme, populisme o el que vulgueu; també serà seva la responsabilitat d'esmerçar els mitjans necessaris o de demanar-ne a altres comunitats etc. però, per a mi, el primer responsable de la vida dels seus homes és el que dirigeix l'operatiu des del punt de vista tècnic, i és responsable com és lògic, de donar les instruccions de com s'ha d'atacar un foc, quan i per on, i si s'han de retirar els efectius que, com ha dit un bombers aquests dies al parlament, el bosc, tard o prompte es regenerara, però les vides dels seus companys no. I si això no va estar així, l'obligació, cinc minuts després d'acabat el desgraciat accident, dels alts comandaments i caps operatius de l'extinció, és denunciar-ho públicament i senyalar directament els responsables i si cal els culpables. I si alguna persona, pel seu perfil polític, ha estat posada al front de qualsevol tasca executiva, aquesta, si que te la màxima responsabilitat. Una altra cosa son els bombers i demés personal que fa el que li diuen.
    Ara, o des de fa temps i temps, el bombers es podran queixar de falta de recursos, mitjans tecnics o del que sigui, no obstant, si va existir força descoordinació i desgavell com denunciava el cap dels bombers voluntaris d'Horta, de qui va ser culpa de Montilla, de Saura o de Salvador?

    ResponElimina
  5. Este és lo pela-estruços no?
    I ara que vol pelar?
    Sant Francesc d'Horta, el Salvador i el Mas de la Franqueta.
    Tot el que de la seva boca surt només repeteix un eco "transvasament siiiiiii!!!"
    Creieu-me a miiiiiiiiiii, que us donaré bous i pollastres grossos que corren pel bancal, fan ous de dos pams i els puges a cavall, com a "l'Oeste"!
    O aquelles del "PIDE" que "nosetedarà", los escandalosos sous de Fabra i el menda aquell d'Aurin, etc, etc.
    Lo de LaGallina!!!!!!!!!
    Lo de les "tele-declaracions" des del jutjat de Gandesa , mentrestant es feia a Tortosa el judici del seu "atemptat de crios". I tothom que l'esperava!
    Quin element!
    La gallineta esta.

    ResponElimina
  6. El Sr. Sancho, hooligan de CiU, prestigiditador de la moral, ens diu en aquest article:
    J'accuse! (Jo acuso).


    Si amb aquestes paraules Émile Zola defensava la inòcència del capità Dreyfuss, ara el Sr. Sancho defensa la culpabilitat de sergents, capitans, coronels i generals.

    Un foc, un accident de trànsit, una violació, un assassinat.

    Com si d'un programa de Telecinco es tractés, qualsevol fet dramàtic és una bona excusa per furgar.

    Atès que ell sempre utilitza símils de la seva condició de metge, és d'aquells que obrin la ferida, remena, saneja, retalla i deixa la ferida en carn viva.

    Després, que toca. Aplicar el bàlsam que tot ho cura, el bàlsam dels laboratoris CiU.

    Qe se'ns mori el malalt doctor. No passa rés senyora, l'important és que hem gastat un pot de bàlsam CiU.

    ResponElimina
  7. Ximo, la opinió del cap de voluntaris d'Horta és una, però la dels altres caps és totalment diferent. Es més, a la comissió va admetre que ell no estava present a la sala de control. Criticar els bous des de la barrera es molt senzill, prendre decisions d'alt risc en questió de minuts sense opció a equivocar-te és una altra cosa. Em sembla molt més greu les matances de civils que s'estan produint a Afganistan (on estem presents malhauradament) i no es demanen comissions per empaperar als generals responsables.

    ResponElimina
  8. lluís,
    lo que és greu és que els caps tinguen la barra de dir que no hi va haver descoordinació i que abandonen de mala manera als seus subordinats per anar a favor dels politiquillos als que els hi deuen favors.
    Este és el problema de posar a la gent de cap no per mèrits pròpis sinó a dit i per amiguisme.
    De totes maneres la jutgesa de Gandesa crec que està fent molt bé la seua faena i posarà tothom al seu lloc. A ella no li deuen contestar igual.

    ResponElimina
  9. Nuria, flipo molt amb tu, en la mateixa frase et treus de la màniga que:

    1. Els caps dels GRAF menteixen.

    2. Els caps del GRAF van abandonar als seus subordinats.

    3. Els caps dels GRAF deuen favors als politics.

    Jo també espero que la jutgessa pose a tothom al seu lloc. Però mentrestant existeix una cosa que es diu presumpció d'innocència. Si es demostra que hi va haver negligència que en posen a uns altres, però si és a la inversa mes d'un haurà de demanar perdó. Cosa que obviament no passarà.

    ResponElimina
  10. lluís, has esclotat les comunicacions demanant auxili?
    Si es així entendra's perquè afirmo que menteixen els cap quan afirmen en la prepotència que ho fan que no hi va haver en cap moment descoordinació.

    ResponElimina
  11. Has considerat la possibilitat que hi ha haguessin problemes tècnics en les comunicacions, o que els mitjans aeris estiguessin ocupats, o que fos impossible aterrar on estaven atrapats ... ? Criticar des de la barrera és molt fàcil !

    Acceptant com a hipòtesi que els van deixar penjats, quin seria el mòbil? Perquè si he llegit bé, dius que algú es prenia a broma el fet que hi hagués gent morta o a punt de morir.

    ResponElimina
  12. Srs. Sancho, Núria, Mc Calan, ja m'heu tornat a fer vomitar ...

    M'en torno a la muntanya a respirar aire pur, encara que no sé si ho aconseguiré, perquè la pudor de les vostres sospites, mala bava o mala llet, arriba ja molt amunt ...

    Com quasi sempre, a intentar treure "profit polític" d'accidents desgraciats... és que no pareu, xeics...

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. Mira que no estigues esperant. Això dels vòmits...

    ResponElimina
  15. Lluís,
    vas sentir les declarions davant de la jutgesa?
    Com és que es podien comunicar tots i Delta 0 estava ilocalitzable?
    Has sentit les declaracions dels de Zaragoza?
    No saps que han dit que s'aguéssen pogut evacuar tots d'allí si els caps ho aguessen previst?
    Jo la xica esta que va riure quan li van dir que ja hi havia gent cremada, no sé si ho va fer per nervis, per impotència o jo que sé. Però allí està la gravació.

    ResponElimina
  16. Si no m’equivoco la ràdio per comunicar-se es va cremar desgraciadament, jo Núria també he escoltat la trucada del bomber que va sobreviure a la seva centraleta i es esgarrifadora, això de la noia que riu no ho vaig poder apreciar, però de totes maneres no crec que a ninguna persona li faigue gràcia que 4 persones estiguin mortes i una supliqui per la seva vida per telèfon.

    El que està clar en tota aquesta història és que els bombers no disposaven de tots els mitjans, si no mal recordo, tenien una manta ignifuga per cada dos persones, no disposaven de suficient paper higiènic i tenien que dormir al terra rodejats de flames. Us imagineu als antiavalots compartint escut contra les pedrades dels manifestants? En que es gasten els diners dels contribuents, en comprar les motos BMW més cares del mercat per als mossos d’esquadra? És una vergonya. I lo més fort, és que aquesta incompetència dels nostres polítics l’han soferta cinc persones, i això no es pot permetre en un cos tant important com és el dels bombers i amb un cas de la magnitud del d’Horta de Sant Joan.

    ResponElimina
  17. Aquestes mantes no eren ignifugues, nomes aguantaven la radiació.
    Parlant de BMW, jo afegiria Audis, sous “guapos”, pensions milionàries, despeses de viatges, àpats sense mes limitació que la aportació d’una factura, i d’altres prebendes que en els temps que corren son immorals. Si a tot això, fem un petit càlcul veureu que en tot l’Estat espanyol hi ha com uns 70.000 personatges públics (politics) que li foten a base de be, mentre hi ha gent que compra carcanades de peix “pal gato” i no te gat...
    Tot això que exposo no te res a veure amb l’incendi d’Horta, sinó amb el que vindrà.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta