L'Estat no obligarà l'Ajuntament de Tortosa a enderrocar el monument de la Batalla de l'Ebre perquè està catalogat com a bé protegit del patrimoni cultural català
El monument de la Batalla de l'Ebre, construït l'any 1966 i inaugurat pel mateix Francisco Franco durant una visita del dictador a Tortosa, queda fora del projecte de llei de la Memòria Històrica que el govern del PSOE està consensuant amb IU-ICV, el PNB i CiU. Així, la llei obligarà a retirar els símbols franquistes si no estan justificats per motius artístics o arquitectònics, i quedaran fora de la mesura els que estiguin protegits. És el cas del monument de Tortosa, que el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va catalogar com a bé integrant del patrimoni cultural català, tot i que conserva elements de clara simbologia franquista.
L'Estat no podrà obligar l'Ajuntament de Tortosa a retirar els símbols franquistes que encara queden al monument de la Batalla de l'Ebre. Amb tot, la llei de la Memòria Històrica estableix que les administracions públiques prendran les mesures oportunes per retirar «escuts, insígnies, plaques i altres objectes commemoratius d'exaltació personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura». És el cas de l'enorme àguila imperial que encara presideix el monument en memòria dels morts de la Batalla de l'Ebre, tot i que l'any 1985 l'Ajuntament tortosí ja va retirar altres símbols del règim, com el Víctor, l'anagrama personal de Franco. El monument, que es va fer a la fundació artística Vilà, de Valls, és una obra de Lluís Saumells i està protegit com a bé integrant del patrimoni cultural català dins del catàleg al nou POUM de Tortosa. De fet, aquesta circumstància és la que faria que l'Estat no pogués obligar l'Ajuntament a retirar l'àguila o enderrocar el monument, com també passa a Barcelona amb l'àguila de la façana de Capitania General.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Tortosa ja va retirar, el 21 d'agost del 2001, una polèmica claraboia del pati interior de la casa consistorial, amb l'àguila imperial de l'època franquista. Van haver de passar 22 anys d'ajuntaments democràtics perquè Tortosa decidís desmuntar la part de la claraboia on encara hi havia l'escut preconstitucional. Amb tot, la substitució del símbol franquista per l'escut de l'Ajuntament de Tortosa va arribar amb un retard notable, gairebé dos anys després que prosperés una moció presentada pel grup d'ERC.
Ara ERC torna a estar al govern de Tortosa, però la retirada del monument franquista no és una prioritat de l'Ajuntament. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va dir que els símbols i llegendes «estrictament franquistes» ja van ser retirats, i que el monument de la Batalla de l'Ebre va quedar «despullat de qualsevol simbologia». Segons Bel, Tortosa no pot obrir ara un debat polític ni ciutadà sobre la conveniència d'enderrocar el monument, ni tampoc sobre què caldria posar a la pilastra que ara ocupa. En aquest sentit, la pilastra era el suport de l'antic pont de la Cinta, un pont de peatge que va ser destruït, precisament, durant la Guerra Civil. L'alcalde anterior, Joan Sabaté (PSC), va proposar al març del 2005 començar els tràmits per enderrocar el monument. A més, volia convocar un concurs d'idees per fer un projecte «emblemàtic» i que representés Tortosa, preferentment, una passarel·la de vianants per unir el nucli antic i Ferreries. De fet, els serveis d'urbanisme de Tortosa encara conserven el dibuix d'una passarel·la que Santiago Calatrava havia dissenyat quan l'arquitecte encara no tenia tant de renom. Amb tot, l'anterior govern d'esquerres no va acabar de tirar endavant la proposta, i també Sabaté ha acabat per acceptar que qualsevol proposta necessitaria «més consens polític i social», per evitar «un conflicte entre els tortosins». En qualsevol cas, el portaveu del PSC continua apostant per reutilitzar la pilastra per a una nova passarel·la de vianants, «sense alterar el monument». Segons Sabaté, es podria traure l'àguila, de la mateixa manera que es va retirar la que hi havia a la claraboia de l'Ajuntament o a l'edifici de l'actual comissaria de policia. «En tot cas, caldria valorar si ens trobem davant d'un símbol franquista», van coincidir Sabaté i Bel. «El monument forma part del paisatge urbà de Tortosa, i al marge del debat sobre l'oportunitat política de la llei, la ciutat té altres prioritats, com la recuperació del nucli antic o la revaloració del nostre patrimoni», va afegir-hi Bel. Per la seua banda, Sabaté també va apostar per canviar l'ús del monument i reconvertir-lo en un símbol de pau. Durant la campanya electoral, ICV ja va proposar convertir el monòlit franquista en un monument pacifista, «dignificant-lo, il·luminant-lo i convertint-lo en un atractiu turístic».
El Punt (14-Octubre-2007)
Foto: El Punt
14 d’octubre del 2007
37 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Es d'agrair a totes les forces politiques el fet de donar la imatge que un monumet que es va aixeca en memoria de tots els que van interveindre en una guerra que dingu volia es posesionaren en donar un patrimoni catala.
ResponEliminaGustau, crec que podries fer una enquesta preguntant, que fer amb el monument. proposant cinc o sis possibles respostes com a les anteriors enquestes.
ResponEliminaVaig en la línia del segon anònim. Estari bé que fossin els ciutadans de Tortosa el que decidissin sobre el futur del moviment. Ja fa molts anys es va treure el "victor" i així es va suavitzar el monument. Però les seves connotacions franquistes són inqüestionables,
ResponEliminaLLUIS M. SAUMELLS
ResponEliminaDe este monumento a la Batalla del Ebro de la guerra civil española, se podrá decir lo que se quiera. Todas las opiniones son respetables desde el punto de vista personal de cada uno.
En cambio, consideramos que no es justo tildar a su autor de "adicto" al régimen de aquel momento. Saumells no tuvo adicciones políticas en toda su vida. Saumells solo fue un artista.
La profesión de su madre, maestra de escuela, le llevó a vivir en Barcelona hasta los 10 años. Después la familia se trasladó a Reus. Un nuevo cambio de destino lo dejó en Tarragona a los 16 años.
Su primera escultura a los 10 o 12 años: Una cabeza de caballo en barro.
Los primeros tiempos de la trayectoria de Lluís Mª Saumells como escultor están vinculados a su estancia en los talleres de la fundición Arana i Bru, de Tarragona, donde se inició en los conocimientos de la escultura. Primera exposición, marzo 1934 en el Ateneo Tarraconense. Al año siguiente se traslada a Barcelona. La Guerra Civil la pasa en Gironella y una vez terminada vuelve a Tarragona. En 1946 marcha a París donde reside en el Colegio de España, gracias a una beca del gobierno francés y en 1947 continua en París con una beca de la Dirección General de Relaciones Culturales del gobierno español. Expone escultura, pintura y dibujo en la Asociación de Prensa de Barcelona, 1948. Colaborador de Arbor, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas y de la revista Ateneo.
A su rereso de París, en 1949, se le nombra director de la Escuela Taller de Arte de la Diputación de Tarragona, cuyo cargo ejerció hasta su jubilación en 1984. En 1950 instala su taller en el edificio del Antiguo Hospital de Santa Tecla, de Tarragona, sede del actual Consell Comarcal del Tarragonès. Esta estancia la concebía Saumells como taller propiamente y como centro de acogida para jóvenes artistas, independientemente de su personalidad y procedencia.
En 1964 abre con su esposa la Galería de Arte Crecelius situada en un local de planta baja del Hotel Lauria de Tarragona.
A partir de 1970 se traslada al Passatge del Sol, tambien en Tarragona; en esa época compagina su trabajo ahí con estancias desde Febrero de 1988 en Palma de Mallorca.
Trabaja asiduamente sus temas como los Atrónomos, el Estilita, el Artista y la modelo, el Taller del Artista, las Tentaciones de San Antonio, el Antipapa, con características de cada época, tanto en la escultura como en la pintura, el dibujo y el gravado. Ha utilizado la tierra cocida, el bronce, el gres, o la madera.
Formó parte de la Junta de Gobierno del Patronato Pro-Arte de la Fundación General Mediterránea nacida en Madrid en 1971, presidida en aquel entonces por José Ferrer Bonsoms y que contaba con los Patronos de Honor tales como Andrés Segovia, Severo Ochoa, Ramón Castroviejo y David M. Kennedy.
En 1994 lega su obra al Museu d’Art Modern de la Diputación Provincial de Tarragona.
Fue Acadèmic de Número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
ACCESO A ALGUNOS DE LOS MUSEOS QUE DISPONEN DE OBRA DE SAUMELLS:
• Tarragona. Museu d'Art Modern
• Barcelona. MACBA. Museu d'Art Contemporani de Barcelona
• Madrid. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
• Bilbao. Museo de Bellas Artes
• Huesca. CDAN. Centro de Arte y Naturaleza. Fundación Beulas.
En contestacio al segons anonim y al tercer cal remarcarlos que son els poders politics qui amanen del poble per lo cual es un fet que el monument es un mes de la historia de la peninsula iberica , mes ben dit ESPAÑA amb tot el meu orgull.
ResponEliminaPenseu algo constructiu i deixeo que la historia no es revele contra vosaltres , ja si mos remontem al pasat els romans eren REPUBLICANS ,tombem tambe la historia i els seus monuments tot aixo dins de la Peninsula IBERICA = ESPAÑA excepte PORTUGAL. i republica vol dir DICTADURA , comunisme es DICTADURA.i tantes mes coses que us podria fer sapiguer ILUSTRES.
EL MOMUMENT ÉS FEIXISTA, DEL RÈGIM ANTERIOR, NO DELS ROMANS. I UNA SOCIETAT DEMOCRÀTICA HA D TENIR CLAR D'ON VE I ON VA. I SI NO ANEU A ALEMANYA I DIEU-ME QUANTS MONUMENTS HI HA DE HITLER I DE LA CREU GAMADA. ESTAN TOTS ALS MUSEUS O, EN TOT CAS, CANVIATS DE SIMBOLOGIA.
ResponEliminaSOC D'UN POBLET DEL BAIX EBRE I ME FEU PENA LOSTORTOSINS DE LO TANCATS I "PUEBLERINOS" QUE A VEGADES SOU.
Xic, pos si que crides per a dir que som de poble.
ResponEliminaMira, jo sóc tortosina de tota la vida, i a més de Ferreries. Per n'esta raó passava lo pont fins a tres o quatre vegades al dia tan si era estiu com hivern.
Este monument sirà lo que vulgues, però forma part dels meus records d'infantesa i me sabria mal que el tombessen.
Trobaria molt bé fer una pasarel·la de viannants i que s'arreglés lo monument i si vols que es trague lo moixonot aquell tan feo.
Franco lo primer que va fer va ser canviar tot lo de la República. La plaça de la República va tornar a dir-se plaça Alfons XII, veus això sí que trobaria bé que ho tornessen a canviar. A més va ser allí a on van matar a la mare del Carlista Cabrera que precisament no era massa borb`ponic que diguessem.
PERSONALMENT M'ACONTENTO EN LA RETIRADA DEL MONUMENT FEIXISTA DEL PARC TEODOR GONZALEZ, QUE ES MOLT BARAT DE TREURE I UN FAVOR A L'ESTETICA DEL PARC. SABATE NO EL VA TREURE PERQUE NO LI VA DONAR LA GANA. ENCARA RECORDO LA NOTICIA A TV3 DIENT "QUE ERA UN TEMA QUE TENIEM PENDENT".
ResponEliminasí que trobo que són tímids: dubten de si és o no és franquista, de si la gent vol que es trague o no (ja que pot "crear conflictes"...). a tortosa realment heu entès què va ser la Transició!!!
ResponEliminaComedianta fas pena, no et presentis mai més per un partit com el teu, ja que si saben el que dius et fotran fora.
ResponEliminajo no dic que s'enderroqui : que es posi en un museu , que es restauri i que se li canviï la simbologia.
vaja democràta que estàs feta. vols que a alemanya hi hagin creus gamades i monuments a hitler a dojo????
viatja més i potser no argumentaràs en tanta poca serietat, netedat i ridiculeria.
i sobretot, no destrossis la llengua, es poyt escriure en català occidental -tortosí- però sense faltes.
petons carlins
Com a tortosí voldria dir, que aquests monument s’hauria de restaurar i iluminar-se com antigament estava. Sóc dels primers que dic que s’hauria de retirar tot allò que fa referència a la dictadura.
ResponEliminaPerò defenso la seva restauració, perquè ens recordi el que no a de tornar a passar una guerra entre germans i famílies.
S’hauria de retirar d’aquests monument, tota mena de símbols que identifiquin el franquisme.
A més recordo que aquest monument es el més fotografiat de Tortosa, estan com està.
PD: el que trobo molt greu, es que una cosa que hauria d’estar a un museu, com es el “Víctor” de Franco, fa uns anys estigues abandonat a l’antic edifici de l’institut J. Bau al C/ Montcada (en concret al antic local dels passos de Setmana Santa).
ON ESTARÀ AQUELL ESCUT DESPRÈS DE QUE S’ENDERROQUES L’EDIFICI?
Anònim de la 1:47,
ResponEliminapena, penita, penaaa, penaaaa.
Trobo que sempres estàs molt trist. Festeu mirar.
Ho sento, sé que et sap mal que exprese lliurement la meua opinió però no penso callar perquè a tu et fasse pena. _A tot cas cantat una jota d'estes que t'han t'agrada cantar a tot hora però per favor no la balles perquè allavons sóc jo la que tinc pena de vore com la destrosses.
Per cert, comença a fer el museu este tan alt.
ResponEliminaSí, sinyora, això sí que és argumentar!
Núria, dius que Cabrera no era massa borbònic, però no vas bé. Cabrera era molt borbònic, però no d'aquesta branca de la família sinó de l'altra.
ResponEliminaNo ballo jotes ni les destrosso. Simplement argumento. Expressa't lliurement, i tant que sí, però això no evita que facis pena.
ResponEliminalo comediant
Pregaria tant a la Comedianta com a l'anònim Lo Comediant que es facin les seues declaracions de pena mútua en privat.
ResponEliminatens raó Gustau
ResponEliminaLo comediant
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaEste mal llamado "monumento" tendría que estar en un museo, pero no en el lugar donde está, a la vista de todo el mundo.
ResponElimina¿Hay alguien que pueda pensar que no es un "monumento" franquista ?
¿Cuando se construyó (en 1966), alguien puede pensar que el dictador Franco pensaba en la reconciliación entre españoles? Seguramente por esta razón continuó condenando a muerte y ejecutando a "sus" contrarios.
¿Quienes hallaron "honor y gloria" en la Batalla del Ebro, salvo los que nos tuvieron 40 años encadenados ?
Por cierto, muchos tortosinos no pudieron ni acercarse a Tortosa, el dia de la inauguración "oficial", por ser considerados "no afectos al régimen" (Muchos habían formado parte del ejèrcito republicano, por el simple hecho de que el golpe de estado les había "cogido" en aquel lado ).
Por favor, autoridades tortosinas, ¡¡¡ limpiad el río ya !!!.
D'acord, Gustau. No penso tornar a picar en cap d'estos anònims. (ja que no puc argumentar en privat perquè no sé qui són)
ResponEliminaTambé et dono la raó en lo de Cabrera, però Alfons XII és de la branca de l'altre costat.
Lo que vull que quede clar és que no estic d'acord en que s'enderroque el monument sinó en que s'arregle i se li pose llum. això no trau que es pugue fer una pasarel·la de viannants aprofitant la pilastra de l'antic pont de la Cinta o dels Muts que per cert lo van bombardejar los del bàndol republicà espanyol (Lister), los mateixos que van portar criatures catalanes (quinta del biberó) a la batalla més cruenta de tota la guerra civil.
Coincideixo amb l'anònim que diu que els tortosins som tancats i "pueblerinos", i esta n'és la mostra.
ResponEliminaResumeixo:
Feixisme no!
Monuments feixistes tampoc!
Si al desenvolupament sostenible.
Si a la passarel·la de vianants,
que evitaria emissions de co2.
I, malgrat que el autor del monument ho fes per a guanyar-se la vida, la simbologia del monument és totalment militar i feixista. Ofèn la vista i la consciència.
I només te un futur possible, la seva desaparició d'un lloc públic.
Amb tots els respectes per a tots, ACABEM AMB EL FEIXISME I LES SEVES MANIFESTACIONS D'UNA VEGADA!
I acabem d'enterrar a Franco, encara que els seus "fans" encara seguin als despatxos del poder.
Però Mario,
ResponEliminaals demés mos dixaràs pensar diferent, no?
Perquè podem estar en contra del feixisme però també de l'estalinisme i de l'anarquisme revolucionari. Mos dixes? Per fa, per fa...
Tortosa sempre ha sigut bastió de les dretes, cuitat dels senyors i dels "nobles" del sud de Catalunya,
ResponEliminaés la Cervera del Sud
Gustau : em pareix perfecte saber l´opinió de una part de tortosins ( els que tenim accés als blogs ) prou nombrosa ( peró no significativa )en referéncia a un dels monuments més emblemàtics i coneguts de Tortosa.
ResponEliminaCrec que la opció cuarta no té sentit i faltaria una altra : una bona neteja, repintarlo i conectar els llums de nou com fa més de 25 anys. El passat ens agrade o no, no es pot borrar per molt que eliminessem símbols.He votat la primera opció, peró votaria aquesta proposta i la incorpores.
Pos jo he votat l'última opció. Sempre i quan esta transformació en monument a la pau no impliqués una altra cosa completament diferent. tortosa necessita més ponts, tan si són de vianants com si no.
ResponEliminaSra. Comedianta,
ResponEliminaMe parece muy bien, aunque no lo comparto, su opinión de que se tiene que conservar "vuestro monumento".
Ahora bien, mezclar argumentos como fascismo, estalinismo, anarquismo revolucionario, no he llegado a entender a qué vienen.
Y por favor, no nos dé más lecciones de historia, y mucho menos de "sus historias".
Me penso que no m'he inventat res quan he dit lo que he dit. La història no es pas meua ni seua.
ResponEliminaLa historia ni es mía ni suya, Sra. Comedianta, pero no la cuentan igual los vencidos que los vencedores.
ResponEliminaPor cierto, Ud. se contradice muchas veces en sus argumentos, pero tiene todo el derecho a hacerlo.(Fotos del rey, etc.etc.)
Ah ! Y si el gobierno legítimo de España tuvo que enviar criaturas catalanas a la guerra (Quinta del biberó) debió ser por culpa del levantamiento militar del dictador Franco, no ??.
ÉS contradir-se dir la veritat? O és que he dit alguna mentida?
ResponEliminaNo sóc franquista però a Azaña no el va obligar ningú a dir que Catalunya, per anar bé, s'hauria de bombardejar cada dos-cents anys.
La gent com vostè que prend partit per uns sense volguer mirar los fets objectius que no li convenen no sap raonar. És com aquell que diu: o estàn conmigo o están contra mi.
No siguem ridículs : Que dintre la llei de la “memòria històrica” hi hagi un articulat que faci referència a la supressió del elements i signes franquistes, no vol dir que tinguem que carregar-nos el monument al que varen trobar la mort en la batalla de l’Ebre. Tots sabem que aquesta no era la idea de Franco, dons aquest monument només exaltava als vencedors, que son desgraciadament els que sempre escriuen la historia. Puc comprendre certa visceralitat i rebuig a qualsevol obra del “franquisme” precisament perquè encara hi ha moltes ferides que no ha cicatritzat bé. També certs posicionaments i exaltacions que practica la dreta espanyola actual no ajuda a tancar-les. Al meu entendre i precisament per que perduri aquesta “memòria històrica” del que mai mes ha de passar, jo solsament el rebatejaria com el monument del “Mai més” amb lletres ben visibles i suprimir qualsevol altra evocació triunfalista.
ResponEliminaSra. Comedianta,
ResponElimina"No juzgueis y no sereis juzgados".
Si sacar frases concretas o citar hechos históricos fuera de su contexto, sean de quienes fueren, es saber "razonar", pues que le vaya "bonito"...
Por cierto, ¿ quién es Ud. para decir que yo no quiero mirar hechos objetivos ?.
¿Es que Cataluña solo fué bombardeada por los "rojos" ?.
¿Quién se ha creido que es Ud.?.
¿Quién le ha dado el "doctorado" para otorgar patentes de democracia ?.
Si leemos todas sus entradas (además de su bloc personal ) podemos llegar a la conclusión de que a veces es antimonárquica, otras veces antirepublicana, otras antiizquierdista, otras antisistema, ...., en definitiva, antitodo. (Segurament no tardará mucho en declararse anticomedianta).
¿No será que Ud. se siente más "cómoda" situada a la derecha ?.
De todas maneras, está Ud. en su derecho de situarse donde y como quiera, pero por favor, no nos intente hacer comulgar con ruedas de molino.
Mire, sirà l'última vegada que el conteste fins que no parle la llèngua del pais. Estic segura que vostè porta molt de temps vivint a Catalunya com per a que sempre escrigue (i suposo parle) en castellà.
ResponEliminaSepa usted, que el debate estéril derechas-izquierdas me importa tanto como el sexo de los ángeles, y más teniendo en cuenta que los mismos partidos autonombrados de izquierdas o de derechas estan haciendo las mismas políticas tanto sociales, como económicas..etc.
Usted querrà, o no, admitir los hechos históricos ocurridos en este pais antes, durante y después de la guerra civil. Pero no acuse a los demás de no decir la verdad en todo momento.
Soy antimonarquica e independentista. Por si no lo tenia usted aún claro.
Que le vaya bien.
Sra. comedianta,
ResponEliminaMoltes gràcies per l'aclariment.
Quasi no ha encertat ni una.
Aquí parlo sempre "en tortosí", escric indistintament en català o castellà, perquè són les nostres dues llengües oficials al dia d'avui.
Sempre he admés els fets que van passar a l'Estat espanyol abans, durant i sobretot després de la mal anomenada "guerra civil".
Ah., i repasi bé els meus escrits. Mai he dit que vosté digués cap mentida, sinò que a vegades tenia posicions contradictòries.
I una altra cosa. Opinar que els partits o governs d'esquerres estan fent les mateixes polítiques socials que els de la "dreta", què vol que li digui ....
Que li vagi molt bé a vosté també.
Vostè diu que jo tinc posicions contradictories, però no argumenta la seua afirmació.
ResponEliminaQue cregue en una república catalana no vol dir que estigue d'acord en totes les barbaritats que van fer els republicans espanyols i això sinyor meu no és contradictori de cap de les maneres.
Qui va empresonar a Companys al 34? Franco o els republicans espanyols? Fets, fets, fets.
I a mon iaio el van vindre a buscar los franquistes per a perlar-lo senyor meu.
Argumente, argumente, en los fets a la mà, perquè si no el que s'enganya és vostè.
Lo monument del riu ha de ser un record de totes les víctimes de la batalla de l'Ebre. TOTES! Perquè hi van haver fins i tot germans que van lluitar a dos bàndols diferents i li puc ben assegurar que no per gust.
A pesar del último párrafo, parece que tampoco quiere Ud. condenar el golpe militar (un hecho objetivo) del dictador Franco, por cierto, igual que los del PP.
ResponEliminaCuando he opinado sobre los hechos de la mal llamada guerra civil, siempre he dicho que se produjeron hechos reprobables en uno y otro bando ( vosté només parla sempre de les barbaritats que van fer els republicans ), pero argumentar como Ud. que el president Companys fué detenido y encarcelado en 1934 tiene la misma consistencia argumental que si yo le recuerdo como, donde y por quienes fué fusilado.
De todas maneras lamento muy sinceramente, primero que su abuelo fuera una víctima más del franquismo, y segundo que Ud. desee que "este monumento" le recuerde, porque yo ni puedo ni quiero aceptar que "este monumento" represente a todas las víctimas.
En fín, como ya sé que Ud. no contestará este escrito por estar redactado en castellano, un saludo cordial y hasta otra ocasión.
Recomano visitar la web dedicada al escultor LLUIS M. SAUMELLS I PANADES, autor del Monument a la Batalla de l'Ebre a Tortosa.
ResponEliminaEl trobeu a:
http://saumells.blogspot.com
Ahora mismo he visto el blog de Saumells en http://saumells.blogspot.com
ResponEliminaEfectivamente, Saumells no fué un político. Fué un gran escultor.
Tortosa debería reconocerle debidamente.
Me consta que los símbolos franquistas del Monument "se los colaron contra su voluntad". Debería saberse todo esto.
Se quemaron y destruyeron muchas iglesias previa y durante la guerra incivil. Fueron asesinados vilmente muchos sacerdotes y personas creyentes.
Hay que tener memoria para todo. O no?
Seamos serios!