15 d’octubre del 2007

L'efemèride: el naixement del Diario de Tortosa

L'octubre del 1857 naixia el Diario de Tortosa, òrgan del partit Liberal-Dinàstic. Segons recorda Vergés Paulí al sevon volum d'Espurnes de la llar, el diari va ser fundat i dirigit per Joaquín Miralles, enginyer del Canal de la Dreta de l'Ebre, i hi van col·laborar gent com Eduardo Garrido, Joaquín Alberni, Sinessio Sabaté i Angel Lluís. Pel mateix any, diu el cronista, també havia aparegut el periòdic bisetmanal El Eco del País, fundat i dirigit per Josep Mompou per "combatre lo canal de la dreta". En la redacció hi figuren noms com Francisco Camó, Colás Bosch, Bonaventura Aragó, Climent Escardó i Jaume Porcar. Amb tot, el primer diari tortosí va ser El Dertosense, que va aparèixer el 16 de maig de 1848, segons recorda Francesc Mestre i Noé a Contalles crespusculars tortosines. El Dertosense només va publicar 79 números, i va desaparèixer el 15 d'agost del mateix any 1848.

2 comentaris:

  1. Et felicito per aquesta secció d'Efemèrides, que consulto diàriament. És extraordinària. No t'ho havia dit abans perquè tenia un problema amb el blogger, que no em permetia signar amb el meu nom. El primer setmanari de Tortosa va ser El EBro (1845), el va seguir com dius molt bé El Dertosense, el primer diari. A Diario de Tortosa escrigueren dos dels primers escriptors que usaren el català: Àngel Llúis i Climent Escardó

    ResponElimina
  2. Gustau,
    reitero les meues felicitacions per n'esta secció.
    Francesc Mestre i Noè, cronista de la ciutat i catalanista fins la mèdula, és una de les figures més rellevants de casa nostra. Les seues contalles crepusculars són una vertadera delícia. Gràcies a Francesc Mestre i Noè, Carlota de Mena "la comedianta tortosina" va inspirar-me a l'hora de triar-me el nom.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta