19 de setembre del 2007

El festival Entrecultures entra en via morta

El regidor de Cultura, Joan Caballol, va anunciar que el 2008 tampoc hi haurà edició de l'Entrecultures, un festival de teatre que l'anterior govern ja va decidir convertir en bianual. «El format de l'Entrecultures serà difícilment reproduïble, perquè tot i que la idea tenia bones intencions i va fer-se un bon treball, el teatre ha de tenir públic», va sentenciar. Caballol va afegir-hi que un ajuntament com Tortosa ha de fer un esforç extraordinari per organitzar esdeveniments com l'Entrecultures, i que no n'ha tret el rendiment necessari. «Fer venir la gent i fer el ridícul perquè la ciutat no està preparada no val la pena; abans Tortosa ha de millorar la ciutat», va afegir-hi. De fet, va utilitzar una metàfora mèdica per diagnosticar l'estat de l'Entrecultures. «Quan un festival passa a ser bianual és més a prop del cementiri que de salvar-se, i podríem dir que l'Entrecultures ha de passar una temporada a la unitat de cures intensives», va dir.
En canvi, Caballol va confirmar l'interès del govern municipal per «reflotar» el Festival de Música Felip Pedrell, que a l'octubre arribarà a la seua vint-i-setena edició. Caballol va lamentar que Tortosa haja deixat el festival «en calçotets» des del punt de vista del pressupost, fins al punt que van deixar de demanar-se subvencions específiques per organitzar un dels festivals musicals més antics de Catalunya. A més, Caballol va anunciar una aposta decidida per la cultura popular i tradicional, inclosos els gegants i el bestiari tortosí. «Hem de donar suport a la nostra cultura sense complexos, perquè ningú de fora vindrà a fer-ho per nosaltres», va dir. Caballol va avançar la propera inauguració de l'exposició Patrimoni i contemporaneïtat, que a partir del 29 de setembre permetrà veure peces del fons de l'antic Museu de Tortosa, al costat d'obres de quatre artistes locals.

El Punt (19-Setembre-2007)

44 comentaris:

  1. Dec ser de les persones (massa poques, segons sembla) que vaig assistir, pagant jo, a moltes de les representacions del festival ENTRECULTURES, i no tan sols i vaig assistir jo, sinó que vaig tenir convidats de fora de Tortosa, les tres edicions del festival. Particularment crec que posava a Tortosa dintre de les rutes culturals de l'Estat i que només faltava algun temps de consolidació i de projecció exterior per que passes a ser com el de Tàrrega o el de circ de Cornellà, per posar dos exemples. Aquests esdeveniments normalment viuen dels forans més que dels propis habitants de la ciutat organitzadora i crec que a l'Ajuntament corresponent li han de venir les compensacions per la via de la promoció de la ciutat.
    El meu mes sincer condol per la mort del festival.

    ResponElimina
  2. Sra. Teresa,
    sí, segurament té tota la raó, va digué ser de les poques que hi va assistir panat-se l'entrada.
    Quin inbterés té forsar un festival que no interesa a ningú?
    Sincerament, trobo molt més urgent i interessant promocionar la rica cultura tortosina tan deteriorada darrerament.
    Per cert, vaig tindre l'oportunitat d'anar a Tàrrega el dia després de la seua gran projecció exterior i tan sols vaig trobar brossa pels carrers, pixats per les cantonades i moltes, moltes cares llargues del vilatans.
    La comedianta tortosina

    ResponElimina
  3. no sé si el criteri per muntar un festival públic és "l'audiència". ¿què diríem si, d'acord amb això, hom decidís prescindir del canal 33? o, és clar, amb el públic que tenen, de les misses dominicals...

    ResponElimina
  4. Tortosa no, es diu MORTosa, que reflexa millor la realitat de la ciutat

    ResponElimina
  5. Home, j.t., és evident que l'"audiència" té alguna cosa a veure amb l'èxit i continuïtat de qualsevol cosa. Només cal mirar la preocupació de TV3...

    O és que s'han de fer activitats moooooooolt interessants que només interessen a 4 i el cabo? Amb diners públics no: amb els impostos de tots no cal pagar el recreo intel·lectual d'una minoria minoritària.

    ResponElimina
  6. Per "entrecultures" el nostre barri antic. A la plaça del Rastre s'ha obert un local, que té unes tauletes dins, hom diria que és un restaurant. A la porta, en dos vidres, dos fulls escrits totalment en àrab. LLicència d'apertura? Retolació en català? Ja ja ja Quina risa. Això sí que és "entrecultures".

    ResponElimina
  7. Així que los que ara manen canvien un festival de teatre de prestigi internacional per nanos, gegants i la lira ampostina. Molt bé, molt bé, així fem capital. Sembla que estéssem als anys 40. Quanta tristesa...

    ResponElimina
  8. anònim,
    los alemanys no vindran a ensenyar-mos la jota tortosina.
    La comedianta tortosina

    ResponElimina
  9. Sra. Menasach, no puc estar en absolut d’acord amb el seu comentari, el que ens agradi coneixer altres cultures no vol dir en absolut que no estimem i defensem la nostra. Segurament que si tothom ens coneguéssim millor el mon seria molt mes pacífic.Teresa

    ResponElimina
  10. Sra Teresa,
    torno a estar d'acord amb vostè. Lo món s'ha de conèixer i això no trau que et pugues estimar casa teua.
    Però en lo dels diners ja no hi estic tan d'acord. O és que en tenim per a donar i vendre? Los pocs que es dediquen a la cultura des de l'ajuntament, sengon lo meu entendre, s'han de dedicar a promocionar la cultura d'aquí que per altra banda molts de jovens avui en dia no coneixen.
    Ara, cada u pot pensar com vulgue.

    ResponElimina
  11. Hi ha molt de globalòfil, que babeixa més per una performance realitzada per un grup de pell fosqueta i llengua extranya que per una acció cultural tradicional o moderna del nostre país, de les quals n'estic ben segur també n'hi ha de minoritàries i necessitades de protecció. Snobs culturals que defensen el ball del "bunga-bunga" i pensen que la jota és "demodé".

    ResponElimina
  12. Sarkosi o com sigui ens vol ensenyar que es un camp de concentració al segle XXI, quan tardarem al nostre pais a fer-ne un? vinga que ja fem tard.
    "l'entrecultures d'esquerra" els mateixos d'esquerra que son al govern l'han mort, ara ens volen vendre la moto però son els mateixos que un dia no molt llunyà van justificar els dels nazis, ara a Tortosa al Catalunya Sud de planta de gas cap ,però si es un camp de re-patriació?
    els ERC que en pensen d'aixó?.

    ResponElimina
  13. i promocionar els balls de salo, que per Tortosa proliferen prou?

    ResponElimina
  14. Als que identifiquen Tortosa amb "Tontosa" ó "Mortosa" els hi recomanaría canviar de poble...

    ResponElimina
  15. Kanito, més val ser globalofil que xenofob!!! Per cert que lo global també inclou la jota!!! Visca la jota tortosina!!!!

    ResponElimina
  16. Viscaaaaaaaaaaa!!!

    ResponElimina
  17. Lo fotut sirá quan la xenofóbia si no justificada, si que es toleri per determinats fets que esperem no arrivin mai.....Llavors ja veurem qui no s'apuntará a determinat tipus de xenofóbia... Les coses cada cop estan mes calentes, i ja se sap, sempre paga just per pecador...Pero la radicalitat i el fanatisme ho pot fer possible.França i Alandalus (es a dir tota Espanya)ja han rebut un clar missatge...Visca la interculturalitat ! Visca la jota tortosina! Visca Sarkozy !!

    ResponElimina
  18. I visca la COPE, que es d'on has tret els arguments.
    Lo del Andalus referit a tota Espanya nomes es diu a aquesta emissora. Pajaro

    ResponElimina
  19. ....y també a tots els llibres d'Història... Repásala pacaritu !!

    ResponElimina
  20. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  21. No trobo ètic que amb els meus impostos tingui que asumir manifestacions culturals oficials que no son la meva. Si algú vol promocionar o donar a conèixer altres cultures ho trobo perfecte pero que es rasqui la seva butxaca.

    ResponElimina
  22. A l'anònim de les 2.29. Quan se'l fiqui un pis patera dalt de casa teva, ja em tornaràs a parlar de xenofòbia i globalització. Segur que haurà canviat la teva manera de pensar.

    ResponElimina
  23. Recalco: "Manifestacions Culturals Oficials"...Dintre de la iniciativa privada la cosa dona per molt mes joc. I aixó no es èsser raciste ni xenófob...Si lo nostre no ho promocionem qui ho fará per nosaltres? La hipocresía del "politicament correcte" s'ha instal.lat en una societat que fa aigües pero no saber en quina direcció ha de caminar.

    ResponElimina
  24. Multiculturalitat SI
    Fer el PRIMO NO

    ResponElimina
  25. Realment tenim tots els símptomes de èsser un poble ocupat en silenci...Cridem la nostra identitat ben fort !! Aixó si; sense desmereixer la dels demés...

    ResponElimina
  26. I jo me pregunto què té que vore tot això que estan dient per aquí en lo fet que l'ajuntament s'hagi carregat un festival de teatre de primer nivell?

    ResponElimina
  27. Hostiaputa!! Què us passa tortosins? sembleu un poble de mala mort ple de gent rància. Ja us podeu quedar en les vostres jotetes i cucaferetes. Quina ferum a podrit que fa tot això!!!

    ResponElimina
  28. Adeuuuuuuuuuuu !! Escriu quan arrives!

    ResponElimina
  29. Sempre hi ha qui renega...Es gratis

    ResponElimina
  30. Si em permet l'anterior anónim jo diría una expresió molt d'aqui... "Camina que no et banyes.."

    ResponElimina
  31. Al anónim de les 3 ,41 PM Dons té a veure i molt..Menys importació i mes exportació....! Ei! al menys pagant jo! Ho compren ja?

    ResponElimina
  32. uix... senyora comedianta... li podiem dedicar el festival a vostè.....
    Estic sincerament dolgut pel seu comentari, què vol dir? que només cal fer allò que la gent vol veure???? diarios de patrisia, grans hermanos i tal...???? el teatre és la via que una administració pot oferir a tots els ciutadans, a reflexionar sobre la mateixa ciutadania, l'actualitat ... tal i com era el festival entrecultures....
    los pixats també els trobaràs a les barres renaixentistes filla meua i poc glamuroses i culturals són. Vostè és persona lletrada??

    ResponElimina
  33. deu meu deu meu.. quina colla de xenòfobs hi ha aquí..... segurament ni vatros mateix sabeu ballar la vostra jota... ni segurament sabeu puntejar la de xerta..... la jota és cultura popular... o sigui.... del poble... l'entrecultures era molt més..... i una cosa no treu l'altra...
    qui promocioni la cultura sempre intenta potenciar el diàleg perquè és una cosa òbvia en les persones de seny .... mai mai mai s'ha tret diners de la jota per ficar-los en l'entrecultures....
    m'indigneu.. qui publica estos comentaris fora d'òrbita? espero que no voteu mai cap partit d'esquerres

    ResponElimina
  34. tornant (amb retard, ho admeto) al tema de l'audiència. amb els diners de tots, de fet, ja es paguen tot de coses que només interessen a una minoria minoritària (no parlo, quede clar, necessàriament de Tortosa). examina la política de subvencions d'aquí, del país del costat i del de més enllà. tot això es presta a la demagògia, és clar. però ara mateix que ja no hi han mecenes, què? és a dir, el fet que un acte cultural sigui minoritari no implica que sigui pitjor ni millor: però si ho confies al benefici privat, sense cap coixí econòmic, l'estàs condemnant a la inexistència. ¿quantes cadenes de televisió privades amb programes clònics hem de veure per entendre-ho? traslladat a l'idioma: el cine en català interessa només auna petita minoria espanyola i europea. traslladat al teatre: promocionar la "rica cultura" ebrenca és una feina de tot l'any (en principi, no hauria de necessitar promoció, és la d'aquí i ja està; tot i que jo he estat algun cop a l'auditori en una obra teatral escrita per un tortosí blanc cristià i de bona família, i era ben buit...). portar obres ja estrenades al teatre lliure de barcelona, obres de joan pera, rubianes, etc., et donarà públic, però ¿quin interès té per a la gent d'altres pobles, que també veurà, allà mateix, aquestes obres que van girant? o sigue: si et plantegen una obra que no podràs veure enlloc més i no hi vas, el problema és més aviat manca de curiositat, mandra, peresa, conformisme... però no cregues que és un problema econòmic. a banda que, curiosament, amb el tema del festival aquest sempre surt el racisme: o sigue, ja han provocat una discussió, no?

    ResponElimina
  35. als que s'esgarren les vestidures per tots aquests comentaris xenofogs, no veieu al nou govern les polítiques que fa? lleguiu el bloc del maridisimo Simó i perlem, del que es la xenofobia politicament correcta.
    Terrible mescla la delincuencia i l'inmigració i embolica que fa fort, discurs popular i sense suc ni sustància, la por per la por, i el suc els va rajar be.
    Mafalda.

    ResponElimina
  36. Qui diu que la cultura occidental es minoritària ???

    ResponElimina
  37. Es que cada cop més hi han mentalitats que diuen que s'obren al mon.Pero lo fotut es que es tanquen a casa seva. D'aixó es diu "snobisme".

    ResponElimina
  38. Defensar la cultura propia es xenofobia? Ara si que em abocat!!!

    ResponElimina
  39. Que Bin Laden ens agafi confessats...

    ResponElimina
  40. Tortosa: poble xarnego i feixista

    ResponElimina
  41. Al anónim de les 6 PM. No li capigue cap dubte que d'aquí a pocs anys la dreta i l'esquerra tal i com la tenim concebuda avui; ja no existirán.Per tant ; no cal que clami al cel, que el que li dic son faves contades...

    ResponElimina
  42. De tot el que lleigeixo nomes m'interesa saber si el XXX es per la talla o per pornografic.

    ResponElimina
  43. Un parell de coses: em sembla collonut que es defensi el Entrecultures, encara que potser hagues calgut un redimensionament i menys presupost, perque al cap i a la fi la repercusio cultural i/o propagandista de la ciutat, mes aviat era justeta.
    I finalment tots els que defensen aferrisadament el festival i la interculturalitat, tambe dirien el mateix si aquesta manifestacio fos d'andalusos i castellans?
    (observeu que no dic vascos)
    Jo si.

    ResponElimina
  44. Per talla I per pornogràfic

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta