14 d’octubre del 2007

L'efemèride: el Fèmina estrena 'Una tarde en el circo'

El 14 d'octubre del 1945, el cinema Fèmina de Tortosa estrenava la pel·lícula Una tarde en el circo, amb els germans Marx i la inefable Margaret Dumont. La pel·lícula, dirigida per Edward Buzzell, era una producció de Marvyn LeRoy per a la Metro, però de l'any 1939. També el 14 d'octubre, però de l'any 1951, també el cinema Fèmina estrenava La trinca del aire, una còmedia d'aquell any sobre les aventures de tres soldats de l'escola de paracaidistes. Segons recorda Francisco J. Renau al llibre Rapsòdia en gris, el Fèmina era un cinema simpàtic i acollidor. No massa gran, amb decoració de tons pastel i rosa. Tenia, a més, el millor dels vestíbuls dels quatre cinemes que funcionaven a Tortosa durant la postguerra, i al fons del vestíbul hi havia el bar. A més, també hi havia un guarda-roba, que ocupava l'espai de baix d'una de les escales. Amb tot, hi havia molt poca gent que utilitzés el servei. La primera pel·lícula que vaig anar a veure en la meua vida va ser al Fèmina, l'any 1982, i va ser E.T., el Extraterrestre, l'obra mestra d'Steven Spielberg. La última pel·lícula que vaig veure al Fèmina, Barrio, del 1998.
D'altra banda, el 14 d'octubre de 1859 mor a Tortosa el sabi dominic Josep Pasqual. A més s'introdueix el primer enllumenat públic amb quinqués de petroli, i Josep Ferreres implanta l'art tipogràfic.

1 comentari:

  1. Els Germans Marx. Quan era petit m'agradava el mut. De gran, Grouxo em sembla un geni.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta