21 de febrer del 2011

Matthew Tree: 'El monument franquista de Tortosa és fastigós'



L'escriptor anglès Matthew Tree ha concedit una entrevista a la comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa, que ja podem veure al bloc Quina Capital? Tree ja va donar suport a la campanya del Casal Popular Panxampla per aconseguir la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, així com el canvi de nom del barri 13 de Gener i de l'institut i la plaça de Joaquín Bau. L'escriptor instal·lat a Catalunya recorda l'impacte que va sentir el primer dia que va veure el monument de Tortosa, amb motiu d'un viatge en autobús per conèixer el país. No només li va semblar un fet extraordinari que hi hagués un monument al mig del riu, sinó que li va sorprendre que fos una cosa tan "lletja", feta a aquella escala. Tree considera que el monument és "fastigós" des del moment que homenatja Franco, i que hauria d'estar en un museu, com estan altres símbols feixistes a Alemanya. De fet, recorda que a Anglaterra els van ensenyar que el franquisme era l'últim règim feixista que quedava a Europa. A més, remarca que el franquisme encara va matar 200.000 persones més després de la Guerra Civil, suposadament "en temps de pau". L'escriptor era divendres a Tortosa per presentar el seu últim llibre "Negre de merda. El racisme explicat als blancs", i també per enregistrar una entrevista en el programa Tens un racó dalt del món, que Jesús M. Tibau presenta a Canal 21. Finalment, Tree diu que el monument "desentona" al mig de l'Ebre, tenint en compte que el riu és l'element vertebrador del territori.


Imatge: Quina Capital?

114 comentaris:

  1. Val la pena escoltar-li. Parla clar i catala.

    Jo, com ell, em faig creus de que vol fer l'ajuntament de Tortosa, ser els ultims a Europa en mantenir un simbol fascista al mig de la ciutat?!!

    ResponElimina
  2. Tortosa is different!
    Forever and ever,...!
    That's all folks!
    Porky, Porky,...!
    Recordant típics tòpics, cançons i dibuixos animats.
    Be happy! You have the monument my friends,...!
    http://www.generalisimofranco.com/Discursos/pensamiento/00001.htm
    Número 34.

    ResponElimina
  3. Si, si, si, d'acord ...

    Però els anglesos no són ningú per a donar-nos llissons amb relació a "monuments" ...

    ResponElimina
  4. Ni de racistes,que ho son un rato llarg!
    Que expliquen que feen a Sudafrica

    ResponElimina
  5. Sense entrar en consideracions estètiques amb les que podríem coincidir, Matthew admet que la tossuda permanència del monument de l’Ebre es producte de la por del consistori tortosí a perdre vots.
    En tot cas ja han passat ,molts anys i molts consistoris de diferent color polític que han regit l’Ajuntament tortosí, però el monument encara esta en peu.
    Matthew; no has concretat el color dels vots als quals et referies, però si que has repetit en varies ocasions de la entrevista que tampoc entens com encara aquest monument està en peu…
    T’emplaço a una dita del refranyer català que diu” del que no entenguis, ni en compris ni en venguis”… Com deia Paco Umbral “tu has venido a hablar de tu libro...”

    ResponElimina
  6. Quanta ignorància, el regim de l'apartheid estava controlat pels afrikaners (descendents d'holandesos) no pas per anglesos. Suposo que deu ser cosa de l'ESO.

    ResponElimina
  7. Què es pot esperar de gent que ve a Catalunya, i en ple hivern vesteix amb bermudes ?
    Perdoneu, però algú ho havia de dir…!!!!

    ResponElimina
  8. Pos mira que els espanyols "som" unes joies quan anem pel món. La palla en l'ull aliè i la biga en el nostre...

    ResponElimina
  9. Això no era a l’inrevés ?

    ResponElimina
  10. Ignorant els comentaris sobre si els anglesos hem d' opinar o no, i anant al gra....

    Creieu realment que Bel perdria vots si retiris el monument??? A qui anirien a votar? Que penseu, que el PP aconseguiria majoria absoluta!
    Vinga,xorrades, el polemic no duraria ni 48hores, i menys si el fassen un museu ben xulo amb una sala guapa amb butaques per a que els nostalgics poden asseure's i admirar el monument amb tranqulitat.

    ResponElimina
  11. Havia oblidat que no es pot parlar del tema, ja que venen eleccions .. al comunitat de l'escala del meu pis.
    Vinga han passat 36 anys, ja no cal tenir tant de por, ja no crec que Franco s'aixeca, ni que fos Walt Disney!

    ResponElimina
  12. Una de les bigues, no serà confondre persones amb nacions?
    Doncs vosaltres més?
    No cal ser molt espavilat per veure que l'ínclit és una mena de 600 rovellat i empegat al mig del riu com amb foto-xop. A cop de veure'l... ens deu semblar una Venus de Boticelli!
    Una altra imatge pels amants del monument, a tot color aquest cop
    Evito posar el web d'on està tret. Algo per dintre m'ho impedeix.

    ResponElimina
  13. Començo a pensar que a l'únic museu on podria estar seria al del "Valle de los Caidos".
    Més disculpes pels veïns de l'escala.
    A cada mort el seu hort!

    ResponElimina
  14. Ostres Nion, no sabia que hi havien nazis pura sang a les nostres terres. Alguna pintada i enganxina havia vist, pero pensava que eren forasters. Almenys escriuen en català, algo hem avançat.

    ResponElimina
  15. Merci Nion, la foto realment impressionant. La setmana que vé, and the Oscar per 36 anys de mantenir el record del pobret Franco goes to Tortosa!
    Ja se sap, tot ajuda a aportar turisme, diuen que tots volen fer-ne una foto, hi ha dies que no es pot ni passar pel carrer per la quantitat de turistes que estan fent cua per a la foto - sort dels urbans que controlen el transit (aixo si ho troben, amb la oficina de turisme en standby).

    ResponElimina
  16. O sigue Lluis,que sols holandessos,vaja home,i els anglesso que poblen les nostres muntanyes,d'on collons et pesen que van veneir la majoria?
    Efectivament ESO,aixi estas tu sortit de l'universitat i fent de funcionari d'aplicacions feisbuqueres!

    ResponElimina
  17. Però est home qui s'ha cregut que és? Que es fique a casa seua i no vingue a donar-mos lliçons. Ja està bé de pensar que els anglesos mos salvaran de tot, perquè a l'hora de la veritat sempre han escampat la boira. No val la pena fer història.
    Si ho hem de decidir i pronunciar-mos, pos fem-ho. 1000 firmes no representen a tota una població. Fem un referèndum o una enquesta o com vulgueu dir-li i que el poble es pronuncie. Però que ho fasen los tortosins i tortosines i no els anglesos!

    ResponElimina
  18. Jo també podria pensar que l'aurellut aquell que volia ser el tampax de la Camila, és bastant fastigós, organitzant la caçera de la rabosa i circs semblants, però no vaig allà a dir-li.

    ResponElimina
  19. La diferència és que Tree viu a Catalunya des del 1984, que va aprendre el català l'any 1979, i que és una persona perfectament integrada al país. No podem considerar-lo com un català més? Crec que té tot el dret a opinar sobre el que vulgue (faltaria més!), i sobretot si el conviden a fer-ho.

    ResponElimina
  20. No, si la culpa és nostra de pensar que els de fora sempre són millors que els de dins.
    A més crec que les seues "opinions" estan esbiaxades. Lo de fastigós... que vols que et digue. Gustau, crec que sobre el monument, hauríen de pronunciar-se el tortosins i tortosines, i així s'acabaria la polèmica. Algú que ve de fora de Tortosa, i que tan sols li han contat una versió i li han mostrat una fotografia de la situació, no s'ha de pendre la llicència que s'ha pres est home per a fer-se propaganda del seu treball.

    ResponElimina
  21. Diria el mateix si vingués lo president de la Generalitat a dir-mos que el monument és fastigós

    ResponElimina
  22. Per mi Tree no és "de fora", com tu dius. Núria, totes les opinions són esbiaixades, fins i tot les teues, i no cal ser tortosí per opinar sobre el que passa a Tortosa (que jo sàpiga, això no està inclòs a l'ordenança de civisme). O és que tu no pots opinar sobre Barcelona, sense viure-hi? De fet, el que acaba dient Tree és que és molt greu que a Espanya -en aquest cas, a Catalunya, cosa que potser encara seria més greu- encara hi hagi monuments dedicats a Franco, a Tortosa o en altres llocs.

    ResponElimina
  23. Jo flipo,pero bueno la gent sempre ha sigut rara,rara ,rara.
    Que te que vore si es angles,xino o holandes?Te rao i punto.

    ResponElimina
  24. Com pot ser q esta p... ciutat sigue tant rotundament tancada? Algú m'ho pot explicar si us plau? I que no sigue la "hooligan" (mai millor dit) de la tal Núria que encara s'aferrarà a la Orden del Hacha!
    Un català que ha nascut a Anglaterra pot tenir molt més informació que molta gent de Tortosa que no spa ni què és lo pollastrot del mig del riu. L'estètica del monument és la que és però deu ser que allò del "tamaño importa", aquí imoporta i força. És la vergonya més gran de Catalunya i això ho hem d'acceptar. I oco si mos hem de posar a fer referendums amunt i avall, no sigue que mos emportem alguna sorpresa.
    Per acabar, Núria, una mica més d'educació t'aniria molt bé i potser al proper partit que es cree i que tu hi vaigues a parar, t'ho agrairan.

    ResponElimina
  25. Per cert, Matthew va venir a Tortosa a presentar un llibre sobre racisme. Crec que es molt interessant, pero ja que ha vingut "de fora", pos, no ho llegiré!

    En resumen, si porta 27 anys aqui, pagant impostos i pensant com un català, no pot opinar com a qualsevol ciutada de catalunya (o del món)? No entenc el que te a vore qui parla ni d'on és? No escoltem tots allo que diu Obama o Ghandi o Belen Esteban, si ho trobem interessant?

    ResponElimina
  26. Nuria, que en diu el teu partit?

    ResponElimina
  27. Núria, ets realment ofenedora. Ser de Tortosa et dóna dret a fer argumentacions d'un nivell tan baix?

    Potser hauries de canviar de partit i fer-te de Plataforma per Catalunya.

    ResponElimina
  28. Ei, si defensem el dret que té Matthew Tree a opinar, també hem de respectar que Núria té el mateix dret a manifestar la seua opinió.

    ResponElimina
  29. Faria riure, sinó fos perquè fa plorar.
    La Sra. Menasanch ( ella sempre em tracta de vostè ) li treu legitimitat a Matthew Tree perquè no es prou d'aquí, quines coses, no ? al segle XXI. Els que estem d'acord amb l'escriptor i si que som d'aquí de tota la vida, tenim més dret a opinar de determinada manera ? No siguem hipòcrites, per favor, si ara vingues Zapatero hi defenses el teu argument, segur que no diries que no es d'aquí.
    El que tampoc entenc és que parli, Sra. Menasanch, d'una versió sobre la qüestió; què quantes n'hi ha ? A veure si resultarà que el monument no és el que és i no representa el que representa.....
    Ara, deixeu-m'ho dir, no estic segur què, si aquesta persona opines a favor del monument, no hi hagués gent que també el deslegitimaria per estranger.

    ResponElimina
  30. I si tornem a parlar del monument - no hi ha una llei de Memorial Democratic que cal complir?
    No hi ha diners ajudicat per aquest tipus d'acció?
    No diuen els historiadors i artistes (o sigui, els experts) que aquest monument només pot reprsentar allò que volia Franco, per molt que alguns s'empenyen en dir que representa a tots?

    ResponElimina
  31. Ui McCalan, que profund!
    La portes tu ara.

    ResponElimina
  32. Estic d'acord amb Gustau. Tots tenim dret a opinar, sota les clàusules mínimes, i en conseqüència, amb els mateixos paràmetres, a rebre crítiques. Siguen sibil·lines o explícites.
    Llàstima de les qualitats dels arguments, que a cops brillen per la seva absència.
    Una definició:
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Xenof%C3%B2bia

    ResponElimina
  33. Joc proposo, despres d''aquest article, al sr. Mathew com fill predilecte tortosi, a vore si la mentalitat tancada d'algunes evoluciona, que pareix que està al segle XX .... abans de Crist.

    ResponElimina
  34. Avui fa trenta anys!
    Si, ja som a dia 23 de febrer.
    Els diaris sortiran plens de recordatoris.
    Aquí, en aquest racó de l'estat, encara conservem la seva herència, la del colpisme amb les armes. La de l'àguila i l'heroi triomfant d'una guerra que no hagués tingut que existir. Les creus, les senyals de la metralla i, en conjunt, un monument a l'artífex de 40 anys de dictadura i milers de morts no desitjades, o el cabdill visible d'una conxorxa de més abast encara.
    Faig memòria ja que alguns son tant joves que no saben que va ser allò.
    D'altres ens vam atapeir de NODOs, Formacions de l'Esperit Nacional, capellans, i silencis, per dir el més lleu.
    En poques paraules, fastigós!
    Tejero ens va acollonir ja que ens va recordar que aquell desastre podia repetir-se.

    ResponElimina
  35. Pregunta pel Brian: Si jo portes 27 anys a Anglaterra i parles l'angles com ell parla el catala (no polite) amb lo cor a la ma,que pensarien de mi els teus paisans?
    Siguem realistes noi,ni d'aqui,ni d'alla,a tot arreu som "racistes"
    A Tortosa hi han "moros que porten tants o mes,parlen catala,pot ser millor i "moros" son per no son tant rosets com la sinyor "Arbre"

    ResponElimina
  36. Resposta; amb lo cor a la ma, si tu portes 27 anys vivint a Anglaterra i parlant l'idioma bé, la immensa majoria de gent no pensarien res de tu, et prendrien per un "anglès" més. La poblacio anglèsa esta molt barrejada, amb gent de tot arreu, i la majoria de gent no mira d'ona vas venir fa 27 anys! Exemples, tinc un veí que va venir de Polonia fa 40 anys, jo de petit li parlava, i de gran, i no em vaig assabentar dels seus origens fins fa poc. Ni m'ha importat mai.
    Aixo si, hi ha racistes alli com aqui, i tot el que he dit fins ara es referent a la gent que semblen ser "blancs", parlant clar - otra cosa seria si tinguis un altre color de pell. Trist i lamentable, pero en aixo tens rao, acceptarien més un català que porta 6 mesos, que un de més al sur, que portes 6 anys. Bé, aixi és com ho veig jo, només un anglès dels 50 millons que podrien opinar.

    ResponElimina
  37. Be´, no deixa de ser curiós que després de defensar consultes populars i recollides de firmes, ara no es vulgue preguntar a tots els tortosins i tortosines i tan sols s'aboque per fer complir la llei de memòria històrica. De què teniu temor? Potser les enquestes no vos són favorables?
    Jo no estic d'acrod amb el Sr. Pujol que va dir que català és qui viu i treballa a Catalunya. Crec que és català qui se sent català, visque a Catalunya o a la Xina. És català qui defensa la seua Pàtria i la seua cultura.
    Que li pregunten a este senyor, si se sent català o anglès, que li pregunten qui és la seua reina, estic segura de quina serà la seua resposta.

    ResponElimina
  38. No sé que diria Matthew, però jo em sento més català que anglès, com molta gent que ha vingut a viure aqui i ha vist la cultura i els valors que hi ha.
    Una cultura i uns valors en els quals, penso jo, no cap el monument de Franco.

    ResponElimina
  39. Això és lo bo que té la democràcia. El Sr. Brian pot pensar com vulgue i jo també. Que li pregunten als tortosins i tortosines què és lo que volen per al monument. A lo millor, per a ells, no representa lo que representa per a altres i voldríen que el destí final del monument fos un altre que desaparèixer. Potser, transformar-lo? No vulguéssem imposar la nostra opinió i pensament als demés. I una vegada s'haigue opinat, no val a desqüalificar al que pensa diferent dient-li fastigós, tancat, feixista o perletes per l'estil.

    ResponElimina
  40. No sé d'on surt això de generalitzar que no es vol una consulta o referèndum. Personalment he dit moltes vegades per aquí què no seria mala solució però també he dit què no és ni preceptiu ni imprescindible fer-ho. Amb tota la legitimitat del mon, nomes cal fe servir la llei de la memòria històrica i aplicar el seu apartat de la retirada de símbols franquistes. Ja s'ha dit més de cent vegades que l'àguila/vitrall de l'ajuntament ja es va retirar sense consulta ni llei; així com el canvi de nom de l'antiga Avenida del Generalísimo.
    Ara Nuria, entre natros, demanes el referèndum per un exercici democràtic o perquè creus que guanyaria la teva posició de deixar estar el monument ?

    ResponElimina
  41. A veure, les coses com són, no parléssem d'oïdes. Tortosa no està incomplint la llei de memòria històrica, ja que el monument franquista està protegit des del moment que el van catalogar al POUM. El primer que hauria de fer l'Ajuntament si volgués fer-hi qualsevol intervenció seria descatalogar-lo. És evident que es podria fer un referèndum per saber què opina la gent de Tortosa, però també ho és que no es va consultar els veïns per canviar el nom de l'Avenida del Generalísimo, o del barri 13 de Gener. La llei de la Memòria Històrica va ser aprovada per les Cors Espanyoles (on resideix la sobirania popular) per la majoria dels seus representants, inclosos els de CiU.

    ResponElimina
  42. A Londres també hi ha "monuments" que fereixen certes sensibiliats ...

    Ja vaig dir al principi que estava d'acord amb la retirada, però penso que no cal dir que és fastigós ( encara que és cert que fa fàstic com està actualment )i encara menys que "desentona" al mig del riu. Desentonaria si es tractés d'un altre tipus de monument ???. És l'únic monument situat al mig d'un riu ???.

    I és clar que tots podem opinar. Faltaria més...

    Avui fa 30 anys que alguns ( i no només militars ) volíen deixar-nos sense opinió una altra vegada ...

    ResponElimina
  43. Demano que es pregunte a la gent, perquè independentment del què guanyés o del que cregue que guanyaria, crec que és un exercici d'igiene democràtica que es practica poc per aquí. Com també estaria d'acord que aprofitéssen i a Tortosa s'organitzés un referèndum per l'autodeterminació, independentment de si sóc o no independentista i del que cregue que guanyaria.

    ResponElimina
  44. A veure, ens podríem inclús posar d'acord en si el Sr. Tree tindria dret a votar en un hipotètic referèndum, en el que no ens hem de discutir és en si té dret a opinar sobre el monument. A més ell no ha dit fastigós ( com tu insinues ) " al que pensa diferent " ho ha dit al monument. O és que per a tu no hi han coses que t'ho semblen fastigoses ? Per altra banda, es obvi que tot el que defensi la continuïtat del monument no és un feixista, clar que no ( tu mateixa n'ets un exemple ) però el que no sembla discutible és què no trobaries cap feixista que no estes a favor de deixar-lo. Jo, m'estimo més coincidir en altres.

    Gustau, jo he dit fer servir la llei, no he dit que s'incomplisca. És cert que primer s'hauria de des-catalogar, precisament la llei també contempla excepcions donades per aquestes circumstancies de catalogació, raons arquitectòniques, artístiques etc. Però em sembla que coincidim prou en que aquesta catalogació, què a hores d'ara existís, no és res més que una excusa de mal pagador.

    ResponElimina
  45. Evidentment que la catalogació del monument és una excusa. L'actual govern municipal ha impulsat modificacions del POUM per descatalogar edificis com la torre de l'antic balneari de Porcar, que pretenia enderrocar. La catalogació del monument va ser un error, en aquest cas atribuïble al govern anterior format pels partits d'esquerres i els independents. El més greu és que va ser CiU qui va detectar aquesta errada, i ningú la va corregir, ni abans ni ara.

    ResponElimina
  46. Donats a decidir qui ha de decidir, o sigui, pegar voltes per no parlar del fons de la questio - - - i que en pensen els Ebrencs, la gent de les Terres de l'Ebre, ja que representa la victoria de Franco en la Batalla de l'Ebre, no la batalla de Tortosa?

    ResponElimina
  47. Aquí deixo el text del dia de la inauguració del monument del dia 21 de juny del 1966. Així la Núria i la resta de gent veu i llegeix perquè és va aixecar el monument i per tant què representa la seua perpetuació a l'espai actual. Mireu la frase que diu: "Sobre ella se levantaron estos veintisiete años de paz y de resurgimiento". Núria i la resta de gent del seu parer, Què són estos 27 años de paz?

    34. La batalla del Ebro, victoria de todo el pueblo contra la decadencia nacional. El encuentro de España con si misma

    Al pasar por estas riberas del Ebro camino de Tortosa y recorrer las tierras de Gandesa, con su disputado vértice Gaeta; las sierras de Pandols y de Caballs, y sus viñedos y olivares, regados por la sangre de tantos españoles, reviví la emoción de aquellos días en los que libramos la batalla más trascendente de nuestra guerra, ya que en ella se decidió para siempre la unidad entre las tierras y los hombres de España.

    No constituyó el triunfo de un bando, sino la victoria de toda la Nación; representó el término de una larga etapa de decadencia, el cambio completo a una nueva era de resurgimiento de la Patria, lo que en la razón o en el error todos los españoles ansiaban. Sobre ella se levantaron estos veintisiete años de paz y de resurgimiento. Por eso hemos de agradecer a Tortosa, ciudad mártir de aquella epopeya, que haya querido perpetuar aquella gesta con este grandioso monumento al heroísmo de tantos españoles que con el sacrificio de sus vidas rubricaron el mandato solemne de nuestros muertos.

    Yo pido a todos los españoles que mediten ante este monumento sobre las causas que nos condujeron a parecidas batallas interiores al correr de la Historia. Las consignas extranjeras de dividimos, de enfrentar españoles contra españoles, han sido durante el siglo XIX y parte del XX esgrimidas por los enemigos de nuestra Patria y a las que tan bien se prestaron los sistemas políticos que nos precedieron.

    De aquí la necesidad imperiosa de que estos heroicos sacrificios estén siempre presentes en nuestros afanes y que sus frutos no puedan jamás esterilizarse. Nuestro Régimen tiene bien probada su eficacia. Comparemos la España actual con la que recibimos; los años prolongados y fecundos de nuestra paz interna, la elevación general del nivel de vida, de renacimiento de nuestros valores morales y espirituales, de justicia social, de resurgimiento industrial y agrícola, de extensión de la cultura, de proyección y prestigio hacia el exterior, de transformación en todos los órdenes de la Patria y de despertar general de la Nación. España, después de dos siglos.. se ha encontrado a si misma.

    (21-VI-1966: Acto inaugural del monumento conmemorativo de la Batalla del Ebro.- Tortosa.)

    ResponElimina
  48. Sr. Jotabe,
    crec que he deixat molt calr que no estic per a res en contra de que la gent opine, tot al contrari, crec que una bona forma de reoldre la situació és preguntar a la gent (als tortosin i tortosines) lo que opinen. Ho he dit per activa i per passiva i en cap moment he dit que no estic d'acord en que la gent opine. Ho torno, a dir?
    Una altra cosa és que vinguen i desqüalifiquen sense més arguments que l'insult altres opinions. Que vostè diu que lo de fastigós tan sols se referia al monument... no sé que dir-li. Crec que lo de fastigós englobava alguna cosa més. Però deixe-m'ho aquí.
    Al final, crec que tots estem d'acord que lo millor sería preguntar a la gent i ja està. I lo de coïncidir amb pensaments faixistes, crec que això tan sols se contempla quan interessa. Estic segura que dins del PP encara n'hi han una quants d'estos que ha dit vostè i en canvi, socialistes i populars van agafadest de la mà al país basc. Ja ho va dir Franco: España antes roja que rota!

    ResponElimina
  49. Del exp. 456 ( Obres Públiques, Arxiu Històric de la Diputació ) :

    Se quiso erigir un gran monumento conmemorativo de la Batalla del Ebro, con motivo de los "25 Años de Paz" en 1964.

    Es va escollir Tortosa " por el gran símbolo que la ciudad encierra en orden a la gran Batalla del río que la atraviesa".

    I la descripció oficial del monument diu :

    "Sobre dicho pilar se construye, pues, el citado monumento, que consta de dos torres de hierro: la principal tiene una altura de 26 m. y sostiene una figura de bronce dorado, de 5 m., representando a un combatiente levantándose con gesto apasionado en ademán de colocar una estrella en la bóveda celeste. En su frontal, esta torre lleva una gran Cruz de Santiago. La otra torre, delantera en el sentido de aguas abajo del río, tiene 16 m. de altura y está presidida por un águila de hierro que lleva entre sus garras el Víctor del Caudillo. En la parte posterior del monumento, una gran cruz metálica de 12 m. evocará a todos los muertos en la batalla. La estrella con la que culmina el monumento es de duro aluminio, con varillas de plástico y cobre formando las puntas; en su interior, una lámpara de mercurio de mil Watios dejará escapar por pequeños ojos de vidrio los rayos luminosos. La torre principal estará también iluminada mediante vitrales colocados en el gran armazón de hierro para la salida de luz proyectada por una sistema de iluminación interior, que realzará las cruces y desgarrones a modo de metralla formados en el cuerpo de la torre metálica".

    Una vegada retirat el Víctor ( ja fa uns anys ), es podria conservar en algun museu. I si ha de continuar "lluint" al mig del riu, què dimonis pinta " a los que hallaron gloria " ???.

    Que treguin o tapin aquestes paraules, que es contradiuen amb l'esperit del monument, d'honorar ??? a tots els morts.

    I la gent votarem igual a qui pensem ho faran millor aquests 4 propers anys. ( Això si anem a votar, que motius ens donen tots per quedar-nos a casa nostra ).

    ResponElimina
  50. Sr. Brian,
    no estic d'acord. Sobre el monument han de decidir els tortosins i tortosines. No comenséssem a ampliar l'àmbit de la consulta perquè pot no acabar mai. Això és com quan los espanyols també dien que volien votar el nostre estatutet.
    Opinar, pot opinar tothom. Però decidir, los de Tortosa. Jo per exemple opino que el nom de militars franquistes se podríen traure dels carrers d'Amposta però crec que correspon als ampostins decidir el que fan.

    ResponElimina
  51. Menasanch, primer, en cap moment he dubtat que no proposessis un referèndum. De fet, sinó fos aixi, el que t'he dit, no tindria cap sentit.
    Hauries de saber que, molt sovint, a partits de l'esquerra abertzale se'ls ha qualificat de comportaments o actituds feixistes, amb els qual, arribat el cas, el teu partit crec que hi podria arribar a pactar. Llavors, l'extrapolació que fas a partir de la situació al País Basc, ho trobo agafat molt pels pèls, però bé, es una opinió. Et podria citar més d'una font on podries llegir que al SI el qualifiquen de dreta extrema i, seguint amb la teva extrapolació......
    Tot això sense entrar massa en el fons: no és el mateix coincidir, amb qui sigui, per governar o rebre el suport per a un govern democràtic, què coincidir en conservar un monument franquista. Com a mínim igual de franquista que els militars que a algun carrer d'Amposta porta el seu nom, i tu, hi estas en contra ( sic )
    Per cert, lo de " Antes roja que rota " sembla ser qué qui ho va dir va ser José Calvo Sotelo.

    ResponElimina
  52. Alguns es deuen fregar les mans, ja que no intervenen.
    Plantejar una consulta sense alternatives em sembla pobre, lícit, no decisiu i limitat.
    Però hi ha una alternativa clara a la buidor que deixaria el monument tret d'un lloc on mai hagués tingut que estar: el pas històric del riu Ebre a Tortosa.
    És així com una proposta ja avançada per altres persones pren cos com a projecte de futur i, malgrat la crisi, perfectament viable, la recuperació d'aquest pont històric de l'Ebre, antigament pont de barques o, més recentment, pont de la Cinta.
    No pot ser, donades les circumstàncies actuals, un pont de trànsit de vehicles, el seu preu seria massa gran, però si pot ser el testimoni d'una Tortosa que creu tant amb el passat com amb el seu propi futur. Un pont de vianants, i vehicles de tracció humana, que donés eixample a les míseres aceres del pont actual. Que es conformés com a centre tradicional, aquest cop si, de l'essència mateixa de la ciutat, el pas de l'Ebre.
    Per a mi, una cosa ha de portar l'altra. La retirada del que ens han obligat a ser i la recuperació de la pròpia transcendència històrica. Cruïlla de territoris i, a la fi, una de les ciutats més antigues d'Ibèria, d'Hispània, o com li vulguem dir. Formes de poder que passen amb els temps, i que sempre l'han tingut com a referència.
    No s'ha arreglat el nucli històric de la ciutat?
    Que ens queda per a fer?
    Una cosa que a qualsevol alcalde i grup municipal li hauria d'enxisar, lo pont de sempre.
    Recuperem lo nostre i, aquest cop, per a tots, siguen de la nacionalitat o procedència que siguen, nous, vells, grans o petits.
    Un bon escenari per a les noves imatges d'una Tortosa, d'un territori que ha de saber-se gestionar. Abans i tot de que altres ens diguen el que hem de ser, siguem nosaltres, donem-nos el lloc que ens correspon, ni més, ni menys. Recuperem les nostres essències. Temps hi haurà per a fer-les valer el que valen.

    ResponElimina
  53. GLORIA...aixo no cantaba Humberto Tozzi,o era Humberto Janeiro?
    Ja hi ha prou,de polemiques!

    ResponElimina
  54. Sr Jotabe,
    si fos així com vostè diu, perquè no han il·legalitzat el partit falangista? Estos no s'amaguen de dir lo que són i no necessiten estar a cap altre partit ocults. No, més val il·legalitzat l'esquerra basca que és la que mos pot traure vots.
    A tot los que parlen del meu partit: lo meu partit és i serà sempre RC (partit republicà català) el president del qual és el Sr. Agustí Soler. La coalició de partits que forma Solidaritat per la independència és una colal·lició transversal que no es pot dir ni que sigue ni de dretes ni d'esquerres. Com tampoc s'ha declarat republicana, la qual cosa sí que ha fet lo meu partit. A vore si mo informem una miqueta més abans de parlar.

    ResponElimina
  55. Crec sincerament que es pot ser d'esquerres, antifalangista,i independentist, estar en contra de traure el monument del mig del riu i a favor de canviar noms de carrers de militars franquistes.
    Lo que tinc molt clar és que estic en contra de la pretensió d'uniformar el pensament individual i per això, si algún partit polític pretèn que digue coses diferents a les que penso tinc molt clar que deixarà de ser el meu partit. Per això me trobo tan bé a RC, perquè és un partit format per persones que no imposen la seua manera de pensar sobre la del altres, tot i que coincidim en la majoria de qüestions i sobre tot en la més important per a natros. La llibertat de Catalunya.

    ResponElimina
  56. Veigues tu la Paqui!
    Ara, tot s'ha de dir, ets una especialista monumental. T'haurem de fer cas. Lo que... magre ho veig. Potser no, o potser si.
    "Depende" ,... la cantava ... Lucio Battisti o Xarop de pal?

    ResponElimina
  57. Agustí Soler ? R.C. ?. ( 5.847 vots a les eleccions de 2006 )
    Tant de bo sempre puguis dir el que dius, sinó és així voldrà dir que ja no estas a un partit extraparlamentari, si estesis en un de govern, les coses suposo que canvien una mica.
    És més, tot i sent extraparlamentaris ( R.C ) i marcadament republicans, feu deixadesa dels vostres principis i feu coalició amb SI dels que tu mateixa dius que no s'han declarat republicans i que no es pot dir si son d'esquerres o de dretes o d'on. Pos si ara feu aquestes renuncies, no em vull imaginar en posicions de poltrona i de tocar poder.
    I tranquil·la, ni jo ni suposo que cap dels que ens mostrem contraris a les teves opinions no farem res, més enllà del diàleg, per evitar que les tinguis. De la mateixa manera que jo no penso que tu vulguis prohibir-me a mi tindre les meues. És molt fàcil.

    ResponElimina
  58. Que no fos Jarabe de caña.....

    ResponElimina
  59. Grinyola una mica defensar la llibertat de Catalunya i alhora defensar un monument franquista? Pregunto.

    ResponElimina
  60. No tenen arguments, només excuses i més excuses, com Roigé i Bel i l'amic Maikel Monllau "alies" a on te mai fotut.
    Encara hi ha preguntes per a contestar que Núria no vol respondre. Bé, Núria, i com diria aquell, la crosta sociologicament franquista que encara queda a Tortosa. Oblideu els partits polítics, oblideu les dretes o les esquerres, aquí es parla de dignitat democràtica. Com es poden tenir símbols que vanaglorien règims feixistes a l'espai públic? Aquí no hi ha memòria, aquí hi ha desmemòria i intencions de recordar que aquells van guanyar i que encara continuen manant.

    ResponElimina
  61. Que si grinyola? Fa por de vore!!
    Aquí el que passa és que uns parlen de pares i els altres de massanes. Així uns parlen de retirar símbols franquistes i els altres ni reconeixen que són franquistes!! Llavors com pot haver debat si el punt de partida és diferent?
    Potser n'hi ha que no recorden que als Països Catalans i a Euskal Herria hi va haver un intent de genocidi però d'altres si que ho recordem.

    ResponElimina
  62. Ara resulta que si no penses com jo és que grinyola.
    No vull entrar una altra vegada en lo debat de si el monument representa lo que representa per a la major part dels tortosins i tortosines, per molt que vulguésseu que represente una altra cosa, los entiments no es poden canviar i a Tortosa són los que són. Tot això s'ha debatut moltes vegades i si vatros no podeu admetre que la majoria no es falangista ni molt menys però que tampoc estan per traure el monument, pos ja no ho entendreu.
    Jo lo que dic és que si no esteu d'acord en això i creieu que la majoria de tortosins i tortosines opinen lo mateix que vatros, demaneu a la gent que es pronuncie.
    RC gràcies a la coalició, sr. Jotabe, ja no és extraparlamentari. I si vostè creu que jo dic lo que em dona la gana perquè no és un partit que estigue al govern, és perquè vostè, al pertànyer al partit que pertany, no pot dir el que vol i es pensa que tots són iguals.

    ResponElimina
  63. Si fa quack quack com un pato, si té plumes com un pato, i si camina com un pato, pos, quasi segur que és un pato.

    ResponElimina
  64. Menasanch, et felicito doblement, quant a la al·lusió personal, per la teva clarividència i quant al meu comentari sobre estar a un partit extraparlamentari o no, reconec que t'ho he posat fàcil: jo al teu lloc, hagués contestat el mateix. La meua al·lusió venia pel que has dit que "Per això me trobo tan bé a RC". Això de la comoditat solt ser inversament proporcional a la quantitat de decisions, lleis i decrets que s'han de prendre i fer. És per això què, amb un partit amb 5.800 vots a les eleccions que es va presentar amb les sigles pròpies, la comoditat és absoluta, que duri.
    Ara, no et facis il·lusions, RC no esta al Parlament com a tal partit, Potser m'equivoco, però hi ha algun diputat dels quatre que sigui d'RC ? el que està es SI.

    ResponElimina
  65. No crec que la majoria de tortosins siguin falangistes. Crec que per explicar el "carinyo" que molts li tenen al monument, s'hauria de preguntar a un expert en la materia.

    Però del que no es pot dubtar és de que significa el monument. La gent ha de saber el que representa el monument, i despres que diguin si ho volen o no. No representa allò que cada u vol que representa, sino representa allò que els seus autors volien ...

    Per un altre part, ja que has parlat de SI i RC, Nuria, he d'entendre que no portaran la "retirada" del monument als seus programes electorals del mes de maig?

    ResponElimina
  66. xeic, explican's quins monuments hi ha a Londres que es puguin comparar al nostre mamotreto. Podria ser Cromwell? En tot cas seria molt ofenedor per als irlandesos, pero dubto que a Irlanda en quedi cap. O Nelson? Seria ofenedor si estés a França o a Ecspanya. O si a Madrid hi hagues una estatua de Napoleó.

    ResponElimina
  67. De fora vindran......... aquest Sr. ha vingut a presentar el seu llibre, aixó es el que ha de fer, que deixi Tortosa als tortosins...
    No son pas els demolts paissos europeus que ens han de donar lliçons sobre monuments i sobre racisme... en fin, tothom s'enganxa a la demagogia.

    ResponElimina
  68. Es va preguntar als tortosins si volien este monument al mig del riu? Se'ls va preguntar si volien un pinacle franquista o reposar el pont de la Cinta? Sabeu que feia anys que la gent de Tortosa ho demanava, que tornessin a fer el pont? Ah, no, és clar, no se'ls va consultar i ni tan sols ho havien demanat. El monument es va decidir des de Tarragona. Gent de fora, també.

    ResponElimina
  69. Si tot el que crea divergència d'opinions s’hagués de consultar al poble, a Tortosa no faríem ni una mísera obra. El pobla ja decideix cada 4 anys, a partir d'aquí que governi que hagi de governar i deixem-nos de tonteries.

    I per cert en 69 comentaris de 14 o 15 usuaris, crec que només 1 (o potser 2, alguna opinio no la veig clara), volen mantenir el monument.

    ResponElimina
  70. SR. Brian,
    lo que sí que li puc assegurar és que RC dins la coal·lició de SI portarà al seu programa la consulta per la autodeterminació del poble català. La qual, a Tortosa, una ciutat governada per CiU i Erc, no se li ha acudit organitzar i s'han fet lo longuis. (Deuen ser independentistes en la intimitat).
    No estic gens d'acros amb le sinyor Giordano Bruno. Abogo per una democràcia més participativa, on no tingues de donar un xec en blanc als partits per a que fassen lo que vulguen en lo teu vot durant quatre anys. A més, està la qüestió de l'incompliment de programa que sistemàticament porten a terme tots los partits quan toquen cuixa.

    ResponElimina
  71. MªJesus, aprofitant que Matthew havia d'estar a Tortosa per presentar el seu llibre, un grup de tortosins (entre els quals em considero jo) li vam invitar a fer una entrevista per a saber les seves opinions.
    No crec que vulgui donar lliçons a ningu, sencillament es va acceptar la petició que li vam fer un grup de TORTOSINS.

    En fi, comparar el que tenim aqui en qüestions que no venen a compte - que si hi ha monuments a Londres, que si els anglesos son racistes, que si no hi ha pau al mon, que si estem en crisi .... - pos, en anglès ho diem "pixar fora del test".... Hi ha algun argument per mantenir un monument franquista 36 anys despres de la seva mort??

    ResponElimina
  72. Doncs si Giordano. No fa molt vaig llegir el teu homònim. Permeteu-me que posi un troset dels seus diàlegs en la seva obra "Sobre l'infinit Univers i els mons", us recordara als de Despuig. (tradueixo del castellà ja que el meu llatí no arriba a tant, disculpeu errades)

    ELPI-Per a què ens serveixen, doncs, els sentits? Digueu.
    FILOTEU-Per excitar la raó només, per acusar, per indicar i testificar en part, no per testificar en
    tot ni menys per jutjar o per condemnar. Perquè mai, per més perfectes que siguin, no deixen de tenir alguna pertorbació. Per la qual cosa, la veritat prové dels sentits com d'un feble principi, en petita part, però no està en els sentits.
    ELPI-On és, doncs?
    FILOTEU-En l'objecte sensible com a un mirall, en la raó a manera d'argumentació i discurs, en el
    intel·lecte a manera de principi o de conclusió, en la ment en forma pròpia i vivent.

    Giordano Bruno. "Sobre l'infinit Univers i els móns". Diàleg primer.
    Este nick m'excita les neurones, disculpeu la bona o mala avinentesa.

    ResponElimina
  73. Brian, potser penses sempre que "pixen fora del test" aquells que no opinen el mateix que tú ???.

    No sé si t'ha quedat clar el meu punt de vista respecte al "monstrument" del mig del riu, però te la resumiré :

    -Soc partidari de la retirada( i en tot cas conservar-lo en un museu, per respecte al Sr. Lluís Maria Saumell Panadés ).

    -Si no es retira de manera immediata, crec que s'hauria de "tapar" allò que diu " A los que hallaron gloria ... ".

    -Crec és una bajanada que el Sr. Tree digui que "és fastigós".( Hauria pogut oferir el seu suport a la retirada, sense més )

    Si tot això és pixar fora del test, hauré de trobar un bon terrissaire, perquè en gastaré molts...

    ResponElimina
  74. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  75. Xeic, tornant a llegir el que vaig escriure, crec que diu que "pixar fora de test" (per mi) es parlar de temes que no tenen res a vore - que importa si els anglesos son racistes, o si porten pantalons curts, per exemple.

    Pero, opinions sobre el monument en si, i els motius per mantenir-ho o retirar-ho, per a mi, tants com voleu/m donar i més.

    ResponElimina
  76. Demano moderació.

    ResponElimina
  77. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob.

    ResponElimina
  78. Jajajajaja,Ostia Rafa,que bo ets!
    Aixo de les consultes populars hauria d'estar a l'ordre del dia i no cada 4 anys.

    ResponElimina
  79. Vaya!
    Ja te l'han borrat.
    Pero jo se que tens molts motius per pensar aixi.

    ResponElimina
  80. I els tortosins que no vivim a Tortosa, podríem votar?

    O potser "som uns traïdors", com molta gent que defensa el monument ens qualifica?

    Personalment no entenc a la gent que no vol que ho treguin, però respecto la seva opinió. I no veig que sigui bonic el monument (deixant a banda la simbologia).

    Finalment, crec que la Núria que fa articles d'opinió no es pot queixar que Matthew opini.

    ResponElimina
  81. Jo crec que tindriem que votar com a minim les terres de l'ebre,que lo monument lo van ficar en honor a los Combatientes que hallaron gloria en la batalla de l'Ebro",no nomes Tortosa.

    ResponElimina
  82. Canviant una mica el tema, a mi el que també em preocupa és el carrer Felip Pedrell i la seva solidesa.
    No se la "consistència" que te el mur del riu, però el que si se és el trànsit que suporta. Les obres a Remolins encara l'han augmentat.
    Podem pensar que els pilotatges de la construcció de la casa d'apartaments potser hagin reforçat el darrera-mur, també li han afegit pes, però, no és impensable que, amb el temps, les pujades i baixades del riu i d'altres moviments puguin afectar els fonaments de l'avinguda.
    Seria interessant, al menys per a mi, saber quelcom més de la solidesa d'este mur que ara tindrà uns cinquanta anys. I és que una cosa era la Tortosa de llavors i una altra, ben diferent, la d'ara.
    Alguna foto de la seva construcció? Planols, records, etc.
    I és que tot passa per allí, gairebé. I anem a més, i no hi han alternatives, ja que el pont de Remolins, pese a les maniobres fetes per provocar la seva construcció, sembla quelcom cada cop més llunyà.

    ResponElimina
  83. Corregeixo i amplio.
    Les obres del mur fins el palau del bisbe van començar el 10 de setembre de 1945 i acabar el 29 de març del 1950, segons la hemeroteca de "La Vanguardía". Seixanta anys doncs. Van costar 7,5 milions d'aquelles pessetes.
    Es tractaria doncs dels trams que estan a ambdues vores del monument, suposo.

    ResponElimina
  84. Parlant de la "bellesa" i importancia del monument per a Tortosa ... avui he anat al nou Centre de turisme i ens han donat un bon grapat de folletons nous i xulos. Dins de tot el que expliquen de Tortosa, a cap lloc parlen del monument. Ens han donat un planol molt guapo, amb una llista de 40 "monuments" que pots visitar - cap dels quals és el de Franco.

    ResponElimina
  85. Molt bé Brian, i a la pàgina WEB, tampoc i surt a cap lloc (bueno, hi ha una foto on, sabent-ho, el pots deduir al fons de la imatge).

    No se si fa falta dir res més, no?

    Crec que si tan sols hi hagues la columna, si que hi sortiria, explicant que es l'antiga columna del pont que es va destruir durant la guerra civil, però, amb l'aguilutxo a sobre, crec que els hi fa mé vergonya que honra.

    ResponElimina
  86. Tortosa no som els unics de les TTE on encara Franco resisteix morir-se del tot ... http://retiremelssimbolsfranquistes.blogspot.com/

    A vore si al final no guanyarem el premi de ser "l'ultim poble de Europa amb "records" d'un dictador a les espais publics" !! Aguanta Tortosa!!

    ResponElimina
  87. Lo del sinyor Tree no és més que una opinió, així aprofita i vendrà uns quants llibrets a les nostres terres i esvalotarà una mica lo galliner.Opinions a part, sempre m`ha semblat una mica prepotent lo sinyor Tree, paregut a aquells anglesos del s XVIII-XIX que se perdien per Sierra Morena pa retratar lo atrassats que estavem en aquella època. Perdem lo temps inultiment en lo ditxós monument, ja se va perdre una oportunitat quant los "Sabater boys" gobernaven...ara és un debat estèril. Sorprés per la senyoreta Núria, és la Pilar Rahola tortosina!!

    ResponElimina
  88. Pos, si, tens rao. Donat la postura actual del PSC no entenc els 8 anys "perduts" quan ells governaven ¿?

    Pero, en fi, tampoc crec que hagi de ser un debat de dretes o esquerres, sino de objectius democratics. No entenc per que el PP no pot ser un partit democratic de dretes, per exemple, i també en ganes de desfer-nos del passat fosc de la dictadura de Franco.

    ResponElimina
  89. Continuarem pixant fora del test ....

    Els 8 anys perduts ???. Segons per a quí i per a què ...

    I els 20 anys anteriors ??? ...

    A Barcelona, 28 anys de governs d'esquerres i algun "monument" franquista s'ha retirat just fa molt poc temps ...

    Al mes de maig hi ha eleccions municipals. Quins seran els partits polítics que portaran en les seves "promeses" la retirada o reparació del "monstrument" del mig del riu ???????

    Chi lo sa ....

    ResponElimina
  90. Jo diria més encara, xeic.
    A quin partit polític li queda credibilitat?

    ResponElimina
  91. Bona pregunta Xeic, ja que si no volen retirar-ho, pos, s'ha de fer un manteniment ja que està fatal!
    Bé, espero en deliri rebre els programes electorals ...

    ResponElimina
  92. El terme senyoreta és sexista. I no ho dic jo, ho diu la reial acadèmia de la llèngua espanyola. A les dones tan sols se mos deixava ser senyores quan mos casàvem. Oi que a cap home se li diu senyoret? Espero que el terme no torne a aparèixer per aquí.

    ResponElimina
  93. Estic totalment d'acord amb la Núria. Era una cosa que semblava destinada al desterrament però no és així, inclús des de àmbits que podries espera altres tractes. Un/a ha de rebre el tractament de senyor/a no pel fet d'estar casat o no; per a mi, l'ha de rebre bàsicament per la edat. No sé per quins set sous a les dones que, sobre tot atenen als telèfons de qualsevol empresa, se'ls ha de dir senyoreta sempre.
    De totes maneres, a mi, això que una independentista em pose com a autoritat la Real Academia española de la lengua, em xoca molt, es com si posessis l'Acadèmia francesa, i per altra part, estem parlant de "senyoreta" no de "señorita" És o no ?

    ResponElimina
  94. Quina gràcia, justament esta setmana he llegit algo sobre el sexisme absurd:

    http://www.perezreverte.com/articulo/patentes-corso/584/otra-vez-ganan-los-malos/

    I per cert senyoreta, te més d'un significat, com per exemple "dona jove":

    http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0123496

    ResponElimina
  95. Per al.lusions...no volia en cap moment fer un tractament sexista de la consiutadana Núria, coses de la manera arcaica de parlar d'un servidor. Per cert, per al que volem SI que valen les normes espanyoles...com a mínim resulta contradictori en una destacada independentista com vosté. No me fa res de que em tracte de sinyoret, pos encara me falta molt per a arribar a ser tot un senyor (i me sembla que no vaig pel bon cami...). No volguessem ser mes papistes que el Papa, a vore si comensarem sent independentistes i acabarem en les comparses d'Anglada i Rivera...sino mira a la Rahola del PI a Telesinco...pos res més, a mandar i a vore si arribem als cent comentaris, lo monument no el tombarem pero ben desfogats mos quedarem!!. Ho trobo comprensible, pero crec que ne fem un gra massa en tot això del sexisme...al final ni parlar podrem!!

    ResponElimina
  96. Que considere que la meua llèngua sigue el català i el meu país Catalunya, no vol dir que no considere el castellà i Espanya un país amb la seua història i les seues institucions tan dignes com les de qualsevol altre. No no odio als castellans sencillament no em considero castellana.
    Que se sigue d'esquerres i antifranquista, no vol dir que estigues a favor de tombar el monument.
    Los paquets, i més si són de maneres de pensar, poden ser molt estereotipats i no descriure la realitat tal i com és.
    De totes maneres, haig de reconèixer que em costa pensar que gent que es diu demòcrata estigue en contra de preguntar a la gent lo que pensa.

    ResponElimina
  97. Núria, no cal que no et consideres castellana. Simplement, no ho ets perquè no vius ni treballes a Castella.

    ResponElimina
  98. Així, Gustau, creus que el programa de "españoles en el mundo" falta a la veritat, no?

    ResponElimina
  99. Parlem d'espanyols o de castellans?

    ResponElimina
  100. Fins i tot en les coses més anecdòtiques la lies, Nuria. Òbviament, al menys per a mi, que Espanya i les seves institucions son al menys tant dignes com la de qualsevol altre país, però això no crec que sigui motiu per a que des de Catalunya ( inclús sense ser independentista ), quan vols explicar el significat o característica d'una paraula catalana, hagis d'acudir a l'explicació que dona la RAE en comptes d'anar a l'institut d'estudis catalans o altres d'aquí. Per a mi no te cap sentit. Això no té res a veure amb el fons de la qüestió, què, inclús puguem coincidir. Creus que algú que escrigui en espanyol, per a reforçar un argument seu, sobre si una paraula es sexista o no, dirà " lo dice el instituto de la lengua catalana ?

    ResponElimina
  101. Ai, ai, ai ....

    Varem començar "parlant" del "monstrument" ...

    Varem continuar "pixant fora del test" ...

    I ara parlem d'idiomes i sexisme ...

    I així hem arribat a més de cent comentaris ...

    Una de dos, o ens sobra temps o ens agrada embolicar la troca a tothom ...

    Ai, i jo ja no tinc cap deliri per res, ni pels propers programes electorals, que segurament seran "masdelomismo" ...

    ResponElimina
  102. Gustau, és lo mateix, no?
    A vore, senyoreta és català, i señorita és castellà, gràcies fins aquí arribo. Tan sols he nombrat als castellans perquè crec que és una qüestió de significat i no de significant. Si els francesos ho haguéssen fet amb el madam i mademoiselle, també ho hagués nombrat.

    ResponElimina
  103. 102! Ja es ben veritat que qui no té faena al gat pentina. I no és que jo no en tingue, la xiqueta no para de gatejar per aquí la vora

    ResponElimina
  104. No, Núria, no és lo mateix un castellà que un espanyol. Un andalús, un gallec, un murcià, un basc, un aragonès i un asturià, per posar només alguns exemples, també són espanyols. Fins i tot tu ets espanyola (i no castellana), ni que siga per imperatiu legal.

    ResponElimina
  105. legalment, ara per ara, sí. Una altra cosa molt diferent és com me considere de-bo-de-bo

    ResponElimina
  106. Per tant, tornem al que jo deia. No és correcte que digues que no et consideres castellana, sinó espanyola.

    ResponElimina
  107. Però a les nostres terres, quan es diu que uns forasters són "castellans" no vol dir que provinguen de Castella, sino que parlen castellà. Al final acabarem parlant de qualsevol cosa, excepte del monument.

    ResponElimina
  108. Senyoreta:
    ...
    7. Caragol blanc de closca, amb poca molla, que es cria en els arbusts (Freginals).

    ResponElimina
  109. (Del Diccionari General de l'Enciclopèdia Catalana)

    senyoreta: Nom donat a diversos insectes odonats de la família dels agriònids que pertanyen als gèneres Agrion i Enallagma, de cos delicat i ulls sortints lateralment, ales anteriors i posteriors amb la mateixa nervadura i vol lent.

    Els mascles del gènere Agrion solen tenir el cos de color blavós, i les femelles, entre verd d'oliva i verd blavós.

    Em sembla que vas camí de record en comentaris, Gustau.

    ResponElimina
  110. I perquè no comentem el nou president del CAT?
    Ebrenc dels mitjons a la samarreta, comprades al Barri Castell, per posar una punta.
    Parlem de monstruments?
    Pos com a estrella també un canal que era per a que el Camp recuperés els pous sobreexplotats, i van i les bombes de Camp-Redó no paren ni de nit ni de dia. Com en la guerra de la que parla el monstrument del riu.
    Parlem d'agressions al territori, tantes que fa vergonya pròpia i aliena.
    I polítics que es venen com Esaú la primogenitura.
    Parlem de pescadors que introdueixen espècies depredadores. O d'empresaris que fan el mateix?
    I dels que introdueixen tuberculosis als Ports?
    O cacen il·legalment i els fan caps de delegacions?
    Parlem d'obres mastodòntiques i vendes de ponts sobre plànols de delineant?
    O d'empreses que malmeten rius i territoris a perpetuïtat?
    Hi han temes com per a parlar.
    Monstruments a palades.

    ResponElimina
  111. Xeics, com sou! Volia ser jo el numero 100, que Gustau havia dit algo d'un pernil, pero, ja veus, surto fora a fer les necessitats i quan torno ja heu fotut 20 comentaris més!

    Deixant de banda el diccionari, però, sembla que dels 110 comentaris, potser el 90% si que anaven sobre el tema de l'apunt, amb més de 20 persones diferents comentant - i segur que de visites, deuen ser centenars (o mil?). O sigui, potser el apunt mes llegit i comentat en temps?

    Sort que deia l'alcalde que el debat està mort a Tortosa :)

    ResponElimina
  112. No puc dir amb seguretat que sigue l'apunt amb més comentaris en cinc anys, però aquest sí que és el més llegit des del juny del 2010, que és quan Blogger va activar l'opció d'estadístiques. També és l'apunt més llegit de l'última setmana i de l'últim mes. En total, ara mateix té 1.249 visualitzacions de pàgina.

    ResponElimina
  113. Parlant d'entrades força comentades, recordo les de la polèmica sobre la nova línia a l'IES Joaquin Bau i la de la Colla jove i l'"espanta" a la processo del silenci.
    La de l'IES diria que, amb més d'una entrada, es van superar de llarg els 200 comentaris.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta