1 de febrer del 2008

Tortosa debatrà si cal canviar el nom de la plaça d'Espanya i del barri 13 de Gener

El grup d'ICV presenta una moció per rebatejar la plaça de l'Ajuntament i la barriada que recorda l'ocupació franquista

El grup municipal d'ICV ha presentat una sèrie de propostes perquè es debatin en el ple ordinari del febrer, que es farà dilluns. Segons va explicar el portaveu Jaume Forcadell, la moció més interessant és la que proposa un canvi de nom per a la plaça d'Espanya i també per al barri del 13 de Gener, al sector del Temple. Forcadell va remarcar que la plaça d'Espanya s'hauria de rebatejar com a plaça de l'Ajuntament, la nomenclatura més acceptada socialment, però deixen el debat obert sobre la nova denominació del 13 de Gener, barriada que rep el nom de la data en què les tropes de Franco van ocupar totalment Tortosa, l'any 1939. A ICV confien que el govern de CiU i ERC, així com els altres grups de l'oposició, PSC i PP, donaran suport a la seua proposta.

«La nostra moció pretén que la plaça de l'Ajuntament passe a dir-se oficialment així, ja que és el nom comú entre els ciutadans i el que ja està socialitzat», va remarcar ahir el portaveu d'ICV. Jaume Forcadell va advertir que hi ha molta gent de la ciutat que no sap quina és la plaça d'Espanya i va remarcar que el nom d'aquest espai urbà va ser «una imposició del règim de Franco». De fet, Forcadell va recordar que l'edifici consistorial i la plaça porxada van construir-se durant els primers anys de la postguerra per refer el barri de Sant Pere o dels Pescadors, una zona històrica que havia quedat completament arrasada pels bombardejos. «En aquest cas, la nostra moció és taxativa, ja que proposa oficialitzar el nom de la plaça de l'Ajuntament, i confiem que el govern i la resta de grups de l'oposició l'acceptaran», va dir.
En canvi, Forcadell va explicar que amb la moció també deixen el debat obert per buscar un altre nom per al barri del 13 de Gener. La proposta suggereix un canvi de nom, però insta l'Ajuntament a consensuar amb els veïns la nova nomenclatura. ICV també proposa que es revisin els noms de places i carrers que tinguin algun tipus de reminiscència del règim franquista.

> 150 cases que celebraven el «Dia de l'Alliberament»

El monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat pel dictador durant una visita a Tortosa el 1966, no és l'única al·lusió al franquisme que queda a la ciutat. El barri del 13 de Gener es diu així perquè va ser el dia del 1939 en què les tropes de Franco van ocupar totalment Tortosa, ja que ja eren al marge dret de l'Ebre des de l'abril del 1938. Durant el franquisme, el 13 de Gener era festa local, ja que el règim el considerava el «Dia de l'Alliberament». El barri que porta el mateix nom va construir-se entre els anys 1954 i 1960, per pal·liar la falta d'habitatges que hi havia a Tortosa durant la postguerra, amb 150 habitatges unifamiliars en filera i pati interior. El promotor de les obres va ser el Patronat del Cardenal Arce Ochotorena, a través de l'Obra Sindical del Hogar. Gairebé mig segle després, el nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) encara anomena aquesta barriada «Conjunt 13 de Gener». Els seus edificis estan protegits amb una figura menor, com a bé inventariat del patrimoni cultural català (BIPCC).

El Punt (1-Febrer-2008)

46 comentaris:

  1. Felicito Jaume Forcadell i ICV per aquesta iniciativa. La simbologia és molt important per als catalans i les catalanes, donada la manca d'estructuració com a estat. És una moció que calia, i que espero que s'aprovi, si no volem veure incoherències d'algun dels grups de l'equip de govern. Quant a ERC, ja va consensuar amb els socis que no es posés la bandera espanyola l'11 de setembre i que no es fes l'acte del dia de la constitució per primer cop. Ara cal recolzar la moció d'ICV, que és un pas més en la mateixa direcció. Quant al 13 de gener, és el mateix cas que tants cops hem criticat sobre el nom Villafranco del Delta, sortosament ja Poble Nou. Sé que hi haurà comentaris que diran que els grups municipals es dediquin a la feina quotidiana; cal la feina quotidiana i el suport a temes simbòlics i identitaris.

    ResponElimina
  2. Mira que molta gent no sap on està la plaça d'Espanya és veritat però que passi a dir-se plaça de l'ajuntament no gràcies! tampoc quasi ningú sap on està la plaça de la Verge de Montserrat fins que no se dona la referència de la plaça "dels farols" (és l'única plaça de Tortosa que té uns fanals adequats al C.H.A. de la ciutat). I al que m'interessa el monument feixista del parc Teodor González no molesta a ICV (ni al PSC, ni a CIU, ni a ERC)? En lo fàcil, ràpid i barat que és treure'l i acabar ja en està història

    ResponElimina
  3. Per fi! Com m'agradaria que es canvies el nom de la Pl. d'Espanya per un altre més nostrat com, per exemple, Pl. de Catalunya.

    Lo del 13 de gener també estic d'acord, però la gent que estem per allí, mai podrem evitar referir-mos pel barri com "lo tretze". No hi ha alguna efemèride que haigue passat este dia i la puguem utilitzar que no sigue la de la reocupació militar espanyola?

    I la bandera d'Spain a l'ajuntament. Què es pensen que és la ONU tenint banderes d'altres puestos? La catalana i la de Tortosa, les nostrres. Bé i l'europea ja ficats, però la espanyola ni de conya.

    ResponElimina
  4. Felicito a Jaume Forcadell per la proposta i crec que seria incongruent no canviar el nom d'esta plaça. No podem canviar la nostra història, pero no per aixo hem de viure enclats en ella, per això cal fer justícia i alliberar-nos de les restes feixistes.

    ResponElimina
  5. No puc estar més d'acord. El 13 de gener pels motius ja exposats. En el cas de la plaça de l'Ajuntament no és perquè es digui d'Espanya, sinó per reconèixer l'evidència.

    Però no ens quedem amb això. Ja que s'obre una via per treure altres denominacions franquistes, no tinguem por i comencem a dir noms i cognoms. Què tal, per exemple, la plaça i l'institut dedicats a Joaquín Bau?

    N'hi ha d'altres, però per algun lloc s'ha de començar.

    ResponElimina
  6. Ho tindran complicat...

    ResponElimina
  7. Si parlem d'evidencies, perque no es fa una restructuració popular dels noms dels carrers de Tortosa,
    - Plaça Immaculada = L'esplanada
    - Plaça Montserrat = Els Farols.
    - Cervantes = Coll de Sant Joan/Eixample
    - Av. Lleida = Felip Pedrell/ Moreira /Passeig de Ribera.
    Av. Remolins i Av. Jesus = algo més original, potser?

    etc. etc. ficats a canviar a mi hem molesten tant els noms feixistes com tant de castellans o del santoral.

    Fem-ho però Fem-ho Bé FB


    Vicent.

    ResponElimina
  8. Molta comedia, pero ningu ( i ningu es ningu ) va eixecar la veu protestant perque a Jesus, i en el primer acte oficial del Sr. Alcalde de Tortosa, es va inaugurar un carrer amb el nom de l'ultim alcalde-pedani franquista, Jose Granell.

    L'argument de que la plaça d'Espanya tothom la coneix per la de l'Ajuntamnet, no serveix per al 13 de Gener?, que tambe tothom el coneix com a tal.

    A mi ja em va be tal com esta el nom de la plaça, perque posats a suposar, si l'Ajuntament canvies de lloc, s'hauria de tornar a canviar el nom de la plaça no?
    Penso que el tretze i la plaça son dos temes totalment diferents: una cosa es reminicencies franquistes i l'altra es el nom d'un estat que ens agrade o no es el nostre, legalment per a tots i sentimentalment per a uns altres, i que no ens vinguen els d'ICV en el cuento de que la gent ho coneix com plaça de l'Ajuntament. I si no pareu l'orella i escolteu quanta gent parla del pont de l'estat o del mil·lenari i quanta del pont vell i del nou, nomes com un petit exemple.

    ResponElimina
  9. Pareix mentida que homes fets i drets .ara es varallen per uns noms o connoms als carrer de Tortosa , quant hi ha molta feina per fer, com a tal, creixement en territori, industria, neteja de carrers , i aqui imploro la deixadesa dels o de les empreses contartades .que deixen molt que desitga la labor del Sr. Besante , que meins maquinaria i mes limpieza, tortosa no estaba bruta quant ell estava d'encarregat de la mateixa .i ara sols cal sortir a consevol carrer de tortosa i fot fastic, molta maquinaria molt personal i cada dia dos tones de merda es queden a la ciutat .

    Sr. Forcadel es tris i molt tris que voste represente un colectiu que sols defense els noms dels carrers , es de ser un personatge que volia ser alcalde i s'ha quedat amb el barret de les borles del pallaset.
    Patetic , i si el Sr.Llamazares veu el que fas plorara al teu costat , pq sols viviu de la ignorancia dels abanpasats i aixi os ba.

    ResponElimina
  10. 4:07

    Es pot estar o no d'acord amb el camvi del noms que propossa ICV. Pero d'aquí a tergiversar la realitat hi ha un mon.

    El que verdaderament demostra ignorància i, a més, molta mala llet, es afirmar que ICV sols defensa els noms dels carrers i construïr la pésima caricatura de l'alcalde i el pallaset.

    Et recomano que abans de parlar o escriure t'informis. Suposo que no tens cap interes en fer-ho, pero et recomano que llegeigis el programa d'ICV, també els diaris i fins i tot articles antic d'aquest mateix blog, per tal de coneixer TOT el que defensa ICV. A l'hora, si et plau, pots preguntar directament a Forcadell o a qualsevol altre militant d'aquest col·lectiu que tant et desagrada.

    No obstant, intueixo per la defensa acarnissada que fas dels noms afectats i també pel tó nostalgic de la teva entrada, que darrera la teva reacció, que m'atreveixo a qualificar de furibunda, contra ICV i Forcadell per la proposta de camvi de noms, s'amaga l'anyorança d'un temps i un régim afortunadament molt llunyans i l'odi visceral, d'altra banda injustificable avui en plena democràcia, en vers els adversaris polítics i, en general, en vers tots aquells que no pensen com tu.

    ResponElimina
  11. Company, l'has clavat, nomes et falta afegir que, ell, que parlava de borles, el que no sap es que a ell el que s'he li veu es EL PLUMERO d'una hora llun.

    ResponElimina
  12. Sort en tenim los d'ERC amb lo forcadell a l'ajuntament perquè pel que sembla aquesta legislatura los 2 regidors d'ERC són de sucre

    ResponElimina
  13. 5:22

    Doncs camvieu-los o feu alguna cosa com, per exemple, passar-vos a ICV!!!!

    ResponElimina
  14. A VER SI OS ENTERAIS: TORTOSA ES NUESTRA. NI BEGUER (Querido amigo), NI CURTO, NI SABATE, NI BEL TOCARAN NUESTRAS GLORIAS. POR LOS SIGLOS DE LOS SIGLOS HABRA MONUMENTO A LOS CAIDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA EN EL CENTRO DEL RIO, MAJESTUOSA Y GALLARDA EL AGUILA IMPERIAL EN EL ESCUDO DE FRANCO EN LA CATEDRAL DE SANTA MARIA DONDE REPOSAN nuestros queridos obispos Bilbao y Moll, FABULOSO MONUMENTO A LA CRUZADA EN EL PARQUE Español de D. Teodoro González, merced a los alcaldes del Movimiento, Cruz de los Caídos en el Calvario, recordatorio sacerdotal de mártires de la religión y de la fe en la sagristía de nuestra Catedral y soñad porqué no habrá más callé a Joseph Rodríguez que sobre el papel de un plano ... sin placa. Ja, ja, ja! . En el emocionado recuerdo a la memoria del 13 de enero día de la llegada del ejército: Arriba España catalanes!

    ResponElimina
  15. Tortosa es una ciutat de dretes,mani qui mani, ho porta a la sang, es diguin com es diguin els carrers, no prosperarà perquè no es lògic. No n'hi ha prou amb dos cosetes, caldria llençar el sac de simbols franquistes que hi ha a Tortosa per fer una acció lògica i coherent entorn a aquesta qüestió

    ResponElimina
  16. Tortosina,

    deixa de mirar-t'ho des de fora i ajuda als que intenten moure alguna cosa.

    ResponElimina
  17. A mi hem pareix bé el canvi, aquets noms els trobo desfassats. Encara que estaria bé saber que opinen els veins del 13 de gener en aquest cas.

    ResponElimina
  18. Ondia , hi sou tots fins, al Duque de Ahumada , una cosa , no em canvieu de puesto la pasteleria Inglesa, cada viatge que baixo soc client d´ella , que bons son los pastissos d´alli , de lo millor de Tortosa , lo del Franco foteu a terra fot fàstic!

    ResponElimina
  19. Puta mania d´eliminar-ho tot!!!
    Fa no sé quants anys que van canviar el nom de la principal via tortosina, peró encara em surt dir "lo generalísim" i se sent a molta més gent.

    ResponElimina
  20. Tens tota la rao del mon: encara hi ha molta gent que diu Generalisim. No fa ni una setmana una persona em va dir el Generalisim referintze a la Generalitat, jo li vaig dir: fulano, que deu fer 25 anys que es va canviar el nom per Generalitat, resposta d'aquesta persona: quina diferencia hi ha entre Generalisim i Generalitat? . L'anecdota es rigurosament certa, aixo no treu, pero, que s'eliminin d'una puta vegada tots els vestigis de la dictadura i els dictadors, de tots clar, i la gent que digue el que li done la gana, ja sigue per ignorancia o incultura.

    ResponElimina
  21. Crec Sr. Forcadell que lo primer que s'hauria de fer, es una consulta als veins que resideixen al barri del "13 de Gener" per vore si estan d'acord en aquest canvi de nom que en el seu dia es proposará.
    Jo per part meua estic en la linea del Sr. Forcadell en aquesta proposta, no obstant, el canvi de nom de la Plz. Espanya no ho considero oportu, ja que en moltes poblacions existeix la Plz. Espanya, inclosa Barcelona.
    En quant al monolito que está al mitg del riu, estavia bé la seva eliminació ja que durant molts anys va representar els caiguts d'un sol bando, i avui en dia encara ens porta a la memoria la seva inaguració.

    ResponElimina
  22. Un simple apunt,
    us heu fixat el número de vegades que es cita a Forcadell a n'aquest bloc?

    Tindrem que començar a pensar que és l'únic partit que està fent oposició o què?

    Qui són els altres regidors que hi ha al grup municipal socialista apart de Sabaté? Algú els sabria nombrar sense pensar-s'ho massa?

    ResponElimina
  23. Los pseudo-comunistes, los de Izquierda Hundida, sempre preocupant-se pels temes que realment afecten i preocupen als ciutadans. Feu pena! A ver si d'una vegada desapareixeu ja a les próximes eleccions generals, que us falta poc...

    ResponElimina
  24. L'unic que fá propostes al Ple de l'Ajuntament en el sentit d'oposició es el Sr. Forcadell, i no en coneixo cap membre mes.
    La resta unicament es passen el Ple protestant.

    ResponElimina
  25. 10:46 PM

    Ja t'agradaria a tu que desapareguessin. I pot ser també que desaparaguessin tots els que no comparteixen la teva opinió. Pero t'hauras d'aguantar per molts anys.

    Salut.

    ResponElimina
  26. 10:55

    Lo de "Izquierda Hundida" m´agradat,però no es meu, no se qui es.
    Pot ser vols també que desaparaguessin tots els que no compartim la teva opinió.
    Jo als concurssos de bellessa , ja fa anys que no m´hi presento i tinc decidit no presentarme.
    Hu tinc prohibit per la doctora i ademes, los enterros de tercera no m´agraden.
    Salut i força el canut !

    ResponElimina
  27. Canviar lo nom del barri del 13 de gener, quedaria extrany, perquè tota la gent ho diu així. i això que sóc independentista, però crec que haurien de preguntar a la gent del barri si ho volen canviar o no.

    mentre que lo de plaça espanya, jo ho vaig descobrir de casualitat, ja que tothom li diu plaça de l'ajuntament.


    però com no sóc tortosí, ... aquí vos dixo la meua opinió.

    ResponElimina
  28. per cert, com a republicà, potser també s'hauria de canviar lo nom de la plaça "d'alfonso xii", els jardins del príncep, etc ...

    ResponElimina
  29. Si s'ha de canviar, que no ho tinc clar, que sigue per a be: la Plaça d'Espanya que es digue Plaça Terres de l'Ebre, que ademes crec que seriem pioners. I el 13 de gener no se perque ha de tindre cap nom, si no es cap nucli amb identitat propia o especial, ja que no es pot considera barri, ni raval etc.

    ResponElimina
  30. La meua proposta
    Carrer Ample, Barbacana, Coll de Sant Joan, Plaça dels Farols, Plaça de l'Ajuntament,

    ResponElimina
  31. Lo més trist és que ho hagi proposat iniciativa, mentre Ricardet només pensava en sortir a la foto amb Ridao.

    ResponElimina
  32. Los d'Esquerra us haurieu de purgar una mica...

    ResponElimina
  33. El treball catalanista l'ha de fer Jaume Forcadell, ERC i qualsevol altre regidor/a. Un no és substitutori de l'altre. Crec que Jaume ha fet la proposta que calia, ja l'he felicitat anteriorment, i espero que continuï amb propostes positives de caire social i identitari perquè està fent excel·lent el seu paper d'oposició constructiva. No crec que la seua actuació porti a qüestionar el paper de Ricard Forés (hi ha gent que li té ganes), almenys jo no ho faré, tot i que també és important que ens aporti propostes que reforcin la identitat catalana. El republicanisme catalanista, tant ICV com ERC, tenen un paper municipal important i cal aprofitar tots els mitjans per difondre aquest ideari.

    ResponElimina
  34. M'agradaria saber com se transmet este ideari per part d'ERC o de la seua cúpula, pactant amb l'esquerra més radicalment espanyolista dels últims temps. I és que el poder és molt golós.

    ResponElimina
  35. Per cert, què ha fet la Generalitat per celebrar els 800 anys de naixement de Jaume I? Crec recordar que ERC està al govern de la Generalitat, no?

    ResponElimina
  36. Té sembla poc, van convocar unes Corts Itinerants fá quatre dies a la teva Ciutat.
    Una cosa , lo del Servicaixa a la Terra Alta ,funciona fá bastants, si algú vol que li donguin un crèdit por anar a la Caixa del seu poble

    ResponElimina
  37. Quina poca feina tenen aquestos de ICV!
    I quina mania de camviar lo nom a tot.
    Mireu cap endavant home !!!
    I aneu en compte, perquè si ens hem de guiar pel que diu la gent, prompte timdrem a Tortosa alguna plaça "Mustafa"

    ResponElimina
  38. comedianta, tampoc es tan estrany que pacte l'esquerra radicalment espanyolista amb l'esquerra radicalment catalanista no?.
    Els pactes es fan entre diferents, si pensen el mateix, ja no cal pactar.

    ResponElimina
  39. La segona cosa més negativa de la comedianta és el fet de posar sota sospita absolutament tothom. Per a ella tots i totes són corruptes. o puc ser molt contundent amb polítics i polítiques d'opcions que no m'agraden, bàsicament les espanyolistes, però mai se m'ocorriria afirmar que estan en un càrrec per treure'n un profit. Aquesta xica ens posa sempre la mateixa cançó!

    ResponElimina
  40. 11:45 am

    Perds memoria o no parles per parlar, sense suc ni "muc". Qui ha parlat de desaparicions ets tu, no jo.

    Salut

    ResponElimina
  41. Emigdi, prou de fer-te l'àgora de la política. En realitat ets un incoherent. L'altre dia vas anunciar que et feies d'ERC per segona vegada ja que la 1ª vas plegar xq no suportaves los sociates ( ara sembla que montilla i tu sou amics), i a la 1ª asemblea que vas, la fots a caldo. Ara intentes amb paraules altisonants justificar la mediocritat política de forés. Explica'ns una cosa, que fa ERC a l'ajuntament? Ens pots dir un parell d'actuacions realment genuïnes d'allò que tu anomenes l'Esquerra catalanista?? No. Deixa't de sermons diplomàtics i enten que a Tortosa a ERC li queden dos dies per desapareixer del mapa i tu seguint felicitant als teus adversaris polítics que són los d'IC. O és que això tan primari encara no ho has descobert. Qui ha de fer polítiques catalanes i progressistes és ERC i no la colla d'espanyolistes d'IC als quals segons el teu discurs hauries de militar-hi.
    I no soc la comedianta.

    ResponElimina
  42. Anònim,
    Veig que segueixes les meues opinions de prop, jo no puc fer-ho amb les teues perquè no em dones opció. No et rebato l'opinió que tens sobre mi perquè ets ben lliure de tenir-la. El que em preocupa del teu post és que em dones la sensació que ets militant d'ERC, i que tens ganes de fotre canya a Ricard, amb la qual cosa encara em dones més la raó sobre el post que vaig escriure sobre l'assemblea d'ERC. Veig també que em convides a marxar. Sabia que el post portaria aquestes conseqüències. Quant als meus elogis envers ICV, tinc dret a fer-los si s'escauen. Per a mi no són adversaris, cap membre de la catalanitat ho és de cap signe polític. Et rebatria el que dius sobre el seu espanyolisme, però no cal (veig que tens idees fixes). Espero que la teua opinió no sigui l'oficial del partit, ja que aleshores sí que veritablement sobro d'ERC, malgrat que a Campredó tenim un projecte molt interessant en marxa. Prenc nota del que m'has dit!
    salut,
    emigdi

    ResponElimina
  43. No sé que tindria de dolent una plaça Mustafà. Ben segur que hi ha hagut al món un munt de Mustafàs amb millors mèrits per a tenir noms de carrers i places que ara ocupen els fatxes.

    ResponElimina
  44. Aquests d'esquerra ( t'han si val els d'una cantonada com de l'altra) sembla que heu descoverd la sopa d'all, i parlant de gastronomia, tambe que sou el rovell de l'ou i el julivert de totes les salses.
    Ja fa unes setmanes, va caure a les meues mans el butlleti d'esquerra ( otrora esquerra republicana de Catalunya) del setembre de l'any passat " Esquerra et parla". Doncs be entre les perles que deia, una de tant genial com surrealista a la mateixa portada:
    " La politica es l'art de cercar problemes, trobar-los, fer un diagnostic erroni i aplicar despres els remeis equivocats" .
    La frase, com se sap, es de Groucho Marx, pero aquests d'esquerra pel que sembla la fan seua. Fantastic.
    Tornant a la gastronomia, Emigdi, vegis com t'ho menges aixo.

    " para mear i no echar gota " que deia aquell.

    ResponElimina
  45. S-I-nyor Emigdi,
    l'únic que ha parlat de corrupció a estat vostè.
    L'únic que separa el catalanisme justificant lo pacte amb l'esquerra més espanyolista és vostè. I de sospita res de res. Fets probats s-i-nyor meu!

    ResponElimina
  46. 5:29

    No tindre suc ni muc, però tu no saps traduir, he provat tots els idiomes.
    Dixem-ho correr , i donem temps al temps, no vindrà d´uns anys més

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta