12 de febrer del 2013

Les obres de neteja del pantà de Flix, pendents del nou pla d’emergències



FLIX (Ribera d'Ebre).- El regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil de Flix, Francesc Barbero, ha explicat aquest dimarts que l’Ajuntament flixenc no té cap informació oficial sobre la convocatòria d’una reunió imminent entre la Generalitat i el govern de l’Estat, per acordar el començament dels treballs de descontaminació del pantà i el calendari definitiu de les obres. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Barbero ha remarcat que la única novetat és que aquesta setmana ha d’aprovar-se la revisió del pla d’emergències vinculat a les obres de l’embassament, un document que garanteix l’abastiment d’aigua potable a tots els municipis de les Terres de l’Ebre.

De fet, el regidor de Protecció Civil ha recordat que el pla d’emergència no té res a veure amb el pla de restitució territorial, ja que aquest inclou les obres compensatòries i no les necessàries per afrontar una incidència greu durant la descontaminació. Així, amb els retards acumulats en el projecte, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha tingut l’oportunitat d’estudiar a fons tots els pous del tram final del riu, i finalment només hi haurà sis poblacions del territori que haurien de rebre subministrament amb camions cisterna, en cas d’un incident greu durant la descontaminació del pantà.

Les sis poblacions que haurien de ser subministrades amb camions cisterna són Ascó, Garcia, Móra d’Ebre, Tivenys, el Pinell de Brai i Miravet. En aquest sentit, fins ara la gran incògnita era Vinebre, però finalment tindrà acabades les obres d’un pou nou. D’altra banda, Barbero ha volgut remarcar que ningú pot garantir què hagués passat amb els residus acumulats en el fons del pantà de Flix durant la riuada dels últims dies, que està sent la més important i prolongada dels darrers 50 anys, si no estigués construït el doble mur que aïlla de l’aigua de l’Ebre la muntanya de fangs tòxics. I és que, segons els experts, a partir dels 600 o 700 metres cúbics per segon, els metalls pesants es mobilitzen i es troben en suspensió a l’aigua, podent arribar fins al Delta.

En la mateixa entrevista, Barbero ha destacat que l’Ajuntament de Flix va aprovar per unanimitat una moció del grup d’Esquerra en defensa de la millora dels serveis ferroviaris de les Terres de l’Ebre. La resolució reivindica especialment la millora de la línia i dels combois de la línia de Rodalies R-15, que és la que dóna servei a les estacions de Móra la Nova, Ascó, Flix i Riba-roja d’Ebre.

Finalment, el també portaveu d’Esquerra al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha afirmat que la polèmica per la pertinença de la comarca a la vegueria de les Terres de l’Ebre és un “fals debat”. Segons Barbero, el govern de Convergència i Unió ha posat al damunt de la taula aquest debat territorial amb la gestió dels residus sòlids urbans com a veritable teló de fons, en el seu enfrontament amb una part dels municipis del Baix Ebre que volen deixar d’abocar a Tivissa i marxar al dipòsit del Mas de Barberans, al Montsià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta