L'AMPOLLA (Baix Ebre).- El programa 'Sense Ficció', de TV3, ha emès aquest dimarts a la nit, el documental 'Sègula. Lo futur de les Terres de l’Ebre', del realitzador ebrenc Mario Pons, a més d'una entrevista amb el director de l'Ampolla. Ha estat la primera vegada que aquest documental s'ha pogut veure a la televisió, i l'emissió de 'Sègula' ha generat una gran activitat a la xarxa social de Twitter, amb l'etiqueta habitual per comentar el programa, #senseficcio. En aquest sentit, s'han pogut llegir comentaris a favor i en contra del documental. A favor, la de l'activista Josep Sabaté: "Em sembla un bon documental, ajuda a fer-se una idea del que és lo territori, és una aportació necessària per a la reflexió". En contra, per exemple, la de Sus Martí: "L'Ebre són una realitat molt diferent al q surt al #senseficció d'avui. Agrairia molt a @tv3cat q no comprés tot el q li ofereixen".
'Sègula. Lo futur de les Terres de l'Ebre' ja es pot veure a través del servei de vídeos sota demanda 3alacarta. La pel·lícula fa una crida a organitzar i a cohesionar el territori per superar la crisi. De fet, el director considera que les Terres de l'Ebre mai més pot ser la Catalunya enganyada. 'Sègula. Lo futur de les Terres de l'Ebre' fa una diagnosi de la situació socioeconòmica i mediambiental de l'Ebre, dóna la veu als seus habitants, i estudia els antecedents que han desembocat en la situació actual. Així, aquest documental va una mica més enllà i s'ha transformat en un moviment que es proposa obrir processos de participació i diàleg entre totes les parts implicades amb les Terres de l'Ebre.
13 de febrer del 2013
'Sègula. Lo futur de les Terres de l'Ebre' revifa el debat territorial a Twitter
6 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Vaig veure el documental, i francament, projectava una sensació de pessimisme i de derrotisme molt greu, i que penso que ja s'ha enquistat socialment a les Terres de l'Ebre. I això és greu. De debò que tot, absolutament tot, és tan greu? No hi ha projectes emprenedors per intentar revifar el territori? Una cooperativa de cuina a Sant Carles, el projecte Guifi.net, una bibliotecària a Barcelona que torna a la Terra i va a viure a Batea amb canvi de vida professional inclòs, petits restaurants amb nom com el Com Tu de Sta Bàrbara... Ahir vam projectar a la resta de Catalunya una imatge de què no hi ha futur, i em nego a acceptar això.
ResponEliminaLa veritat, objectivament, massa motius per l'optimisme no sé si hi ha. Bé està que hagin iniciatives particulars i més val això que res, cert. Ara, si el futur ha de vindre per la implantació de bars o d'alguna que altre cas particular, pos francament. Segur que podríem contraposar-ho a altres que han baixat la persiana. Només cal mirar l'augment de les xifres d'atur.
ResponEliminaPel que fa a Sègula encara no sé si qualificar-lo de documental, reportatge d'actualitat o de què. Ho vaig trobar massa focalitzat i al voltant tot de la lluita antitransvasament que sí, que cal està sempre alerta, però cal donar-nos a conèixer per alguna cosa més que per la plataforma ( o plataformes ), per altra part, més enllà de quatre frases i llocs comuns de queixes i reivindicacions superconegudes, tot i aparèixer persones de prestigi reconegut per tothom ( Franquet, Duro, Sanchez Cervelló etc ) " lo futur de les terres de l'Ebre " com deia el subtitul del programa no el vaig veure massa tractat.
Destacaria el que van dit Franquet: menys estudis i més fil a l'agulla, i Wifredo Miro: A Tarragona conviu Port Aventura i la petroquímica i no passa res.
Però sobre tot, insisteixo, el documental no havia ser un reportatge de la lluita antitransvasament a l'Ebre ( ja se'n ha fet més d'un ) i per altra part, tot i que potser la intenció fos la de copsar una opinió de la societat civil més que de la política, home, per parlar del futur, no hagués estas de més, tractant-se del que es tractava, demanar l'opinió dels que tenen el deure i obligació de oferir respostes i compromisos: les forces polítiques.
Estic molt d'acord amb Daniel. Tot i que el vaig trobar tècnicament ben fet, tot estava basat en l'opinió d'uns pocs (alguns dels quals són les mateixes veus que fa 20 anys), a més amb una visió derrotista i sense destacar alguns aspectes que poden ser positius al nostre entorn. Per posar un exemple, reiteradament es parlava de la fugida dels estudiants universitaris i no es va comentar que fa molts d'anys que hi ha estudis universitaris públics i un nou Campus de la URV amb quatre graus i poc a poc creixent amb masters i postgraus i uns 900 alumnes que ja no han de sortir per formar-se. També hi ha sectors que estan suportant la crisi i iniciatives empresarials que poc a poc es van obrint pas. És cert que la situació és dolenta i que hi ha més mancances que en altres llocs, però no es va deixar entreveure res de positiu.
ResponEliminaHa estat un programa, real com la mateixa vida, perquè reflexava senzillament el dia a dia de les Terres de l'Ebre, tan abandonades com sempre o pot ser més mai. Som el sud del sud de Catalunya. Enhorabona, Mario Pon i equip, pel treball tant digne i professional que heu presentat
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPrimer diré que jo surto al documental i quan vaig començar, tot i estar a l'atur estava estudiant i era optimiste, ara tot i estar treballant, no en soc gens veient com van les coses.Tots els que parleu del documental, haurieu de tenir en compte que fa dos anys i mig que està fet. El que passa és que, com sempre, les coses d'aquí no interessent i TV3 ha anar posposant la data d'emisió i el dia que ho ha fet no l'ha passat a les 5 de la matinada perquè faria feo, però si que l'ha passat el més tard que ha pogut.
ResponEliminaReferent al documental hi ha coses bones i dolentes com en tot. Potser acaba donant una visió massa pessimista, però completament real. El que si ha fomentat ha estat el debat, però no un debat gaire ric (no ho dic pels comentaris d'aquí sino pel twiter), on tothom diu la seva critica el documental perquè no aporta sol.lucions i ells tampoc ho fan. Potser és que no és tant fàcil.
Jo crec que aquí, fins que no aconseguim tenir uns polítics que a qui els vota i no als seus partits aquí no farem res. Que passa, que molta gent ho pensa però no s'atreveix a dir-ho i uns altres com han estat col.locats per ells no ho diran mai i així anem.
Se que Mario ha treballat molt per aquest documental i reflexa molt bé el nostre sentiment. Que penseu que es podria millorar? Molt bé com tot en esta vida. Per això crec que hauriem de seguir lluitant per millorar aquestes terres, dient el que pensem i no callar davant res ni ningú.