27 de maig del 2013

L'economia ebrenca segueix empitjorant amb un increment de l'atur del 7,2% en el primer trimestre

ROQUETES (Baix Ebre).- L'economia de les Terres de l'Ebre continua en situació comatosa i encara en plena caiguda lliure. El Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre del primer trimestre d'aquest 2013, elaborat per la URV, ha registrat un increment de l'atur del 7,2%, amb una especial incidència en municipis amb casos de tancaments industrials, com ara Alcanar. La desacceleració de la desocupació al territori -amb una taxa aparent d'atur del 13,5%, per sobre de la mitjana catalana- podria acabar produint-se si, finalment, durant els pròxims mesos acaba tocant fons la caiguda continuada del sector de la construcció en paral·lel amb una reactivació dels sectors agroalimentari i turístic.

"El pitjor trimestre". Així ha definit el responsable del Butlletí i professor de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, Joan Antoni Duro, la situació de l'economia ebrenca durant els primers mesos d'aquest 2013, tot i que la destrucció de l'ocupació registrada, un 6,3%, hagi estat sensiblement inferior al 7% amb el qual es va tancar l'any passat. Durant els últims cinc anys, constata el document presentat aquest dilluns al matí a l'Ajuntament de Roquetes, la caiguda del nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social ha estat del 27%, deu punts per sobre de la mitjana catalana. També descendeix, tot i que de forma "moderada", en un 2,7%, l'evolució del nombre d'empreses.

Tot i que els indicadors relacionats amb l'ocupació no conviden en aquests moments a l'optimisme, Duro confia que durant els segons i tercers trimestre de l'any es debiliti la destrucció de llocs de treball. Per aconseguir invertir aquesta tendència de "retrocés clar", ha apuntat, caldrà seguir de prop l'evolució clarament negativa de l'ocupació sector de la construcció, que continua sense tocar fons -amb una caiguda del 19,6 % aquest trimestre-. "Prevèiem que tard o d'ara s'ha de debilitar, però s'ha accelerat", ha constatat Duro.

Amb l'exportació com a principal antídot teòric per a la recuperació econòmica, els sectors agrícola i turístic es perfilen novament com les principals esperances per remuntar l'actual situació a partir del segon trimestre actual. Duro, però, ha reconegut que la dependència de les Terres de l'Ebre del turisme interior, molt tocat pel deteriorament de la capacitat de consum, no fa preveure grans expectatives de millora si no s'aconsegueix captar prioritàriament turisme internacional.

Per municipis, l'impacte de la desocupació ha estat especialment remarcable en municipis com Alcanar, on l'acomiadament de prop de 140 treballadors de la planta cimentera de Cemex s'ha deixat sentir amb força en les dades. Malgrat això, el responsable del Butlletí ha assenyalat que l'especialització de l'economia local en el sector primari durant els últims anys encara li permet situar-se entre els menys afectats per aquesta tendència, com són els casos també de Sant Carles de la Ràpita, amb el turisme, i Ulldecona amb la indústria.

Per contra, les poblacions amb un pes demogràfic i econòmic més important, com la Sénia -amb una taxa d'atur aparent del 18,1%-, Tortosa, Amposta o Deltebre continuen liderant l'estadística en matèria de destrucció d'ocupació, amb taxes d'atur aparent, en aquestes tres últims cassos, entre el 15 i el 16%.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta