30 de juny del 2013

La PDE reivindica a Lleida un cabal ecològic òptim per al Segre i per al tram final de l'Ebre

LLEIDA.- Lleida ha celebrat aquest diumenge la Festa del Riu Segre, creada per l'organització Lleida Ambiental i el barri de Pardinyes. Als actes festius s'hi ha sumat una manifestació aquest migdia que ha acabat a la subdelegació del govern espanyol i on també hi han participat membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que han reclamat l'assoliment del cabal ecològic tant al Segre com a l'Ebre, ara que està a punt d'aprovar-se el nou pla hidrològic de la conca, dijous vinent a Saragossa. A Lleida, l'Ajuntament, entitats ecologistes, veïns i la societat civil reclamen des de fa anys el cabal ecològic pel Segre i la seua recuperació com a espai lúdic.

Un centenar de persones ha participat a la caminada pel riu Segre, la bicicletada, i diversos actes festius, i després, una cinquantena de persones han protestat fins la subdelegació del Govern espanyol en un clam per defensar que el riu Segre baixi sempre com ara, amb un cabal d'entre 15 i 18 metres cúbics per segon. Les pluges i el desgel han deixat aquests dies una imatge inèdita al Segre, però aviat tornarà a baixar amb el cabal estàndard, d'entre un i dos metres per segon. Segons el portaveu de Lleida Ambiental, Xavier Eritja, això impedeix que l'ecosistema fluvial es regeneri.

Segons Eritja, la ciutat vol "un riu digne on els ciutadans puguin gaudir, com aquests dies". Si sempre baixés així es podria regenerar el riu. Per aconseguir-ho però, s'hauria d'arribar a acords a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i Endesa, entre d'altres, perquè es regulessin les sortides d'aigua dels rius per altres fins com la producció d'energia o el regadiu.

L'Ebre, de nou en alerta

Justament el proper dijous es reuneix a Saragossa el Consell de l'Aigua. El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, ha explicat durant la manifestació que el col·lectiu assistirà a la trobada "per fer reflexionar sobre la necessitat de fer un Pla Hidrològic modern, de gestió del riu adaptat als temps actuals destacant el valor ambiental i donant-lo de cabal". Segons Tomàs, "si s'aprova el Pla Hidrològic com està previst, la situació s'aproxima al delicte ecològic".

El portaveu de la plataforma assegura que la situació dels rius Segre i Ebre "modifica el model territorial de desenvolupament d'aquest país", ja que el nou Pla de Conques "no contemplarà les necessitats dels dos rius" i en especial provocarà la regressió del Delta. Dels 7.000, 9.000 o 11.000 hectòmetres cúbics  que preveuen els estudis i reclama la Plataforma en Defensa de l'Ebre, el pla en parla de 3.000. "Això, lligat a la contaminació de l'aigua, a la salinització i a l'enfonsament, posa data de caducitat al delta de l'Ebre", segons Tomàs.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta