28 de juny del 2013

Una associació privada impulsarà el pla d'acció de l'EbreBiosfera i atorgarà certificats de qualitat

TORTOSA (Baix Ebre).- Una associació privada s'encarregarà d'impulsar el pla d'acció i les directrius per potenciar la marca Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha visitat Tortosa per exposar els principis del pla d’acció que ha de servir per gestionar l'EbreBiosfera, i que defineix el model de gestió i concreta les accions per dur a terme de forma imminent.

En el marc d’aquesta reunió, que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa, s’ha definit un model de governança que entronca amb els objectius de la candidatura, els principis que han de regir el pla d’acció, i les directrius per establir i potenciar la marca. Així, s’ha acordat donar suport a la creació de l’associació Ebrebiosfera, integrada pel Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montià (CODE), la mateixa Cambra de Comerç, i les institucions locals i supramunicipals. A més, l'entitat comptarà amb la representació honorífica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a més de la Delegació de Govern a les Terres de l’Ebre.

De la mateixa manera, també es crearan observatoris i taules sectorials dependents del consell executiu i les corresponents comissions consultives i grups de treball . Així, s’han començat a definir els principals eixos estratègics que han de regir el pla d’acció: En l'aspecte socioeconòmic, caldrà reforçar la marca Terres de l'Ebre, internacionalitzar les Terres de l'Ebre al món, potenciar el marc idoni per al desenvolupament econòmic territorial, i reforçar la creació de massa crítica industrial basada en el sector primari i de serveis. Quant al patrimoni natural i la biodiversitat, l'objectiu és fomentar els usos sostenibles del medi natural per valoritzar el patrimoni natural. A banda, en l'àmbit de la la recerca, es vol coordinar els centres de recerca, per tal de crear un nucli de coneixement basat en els recursos naturals ebrencs. I finalment, des del punt de vista de la comunicació, la difusió i l'educació, l'objectiu és sumar prescriptors als objectius de la reserva de la biosfera i valoritzar la marca a tots els racons del territori.

Segons la Generalitat, l’associació privada Ebrebiosfera, un cop constituïda, definirà les directrius per establir i potenciar la marca de la reserva i, d’acord amb els especialistes del Govern en la certificació de qualitat, regularà els productes, serveis i establiments que podran ser etiquetats com a representatius dels valors de l’Ebrebiosfera. Aquesta certificació serà de caràcter privat, i estarà concedida, controlada i gestionada per l’associació privada, amb l’assessorament del govern de Catalunya.


                                               
Paral·lelament, es definiran els sistemes de coordinació amb les polítiques relacionades dels diferents nivells institucionals, i s’elaborarà el pla per fer la necessària promoció del significat, objectius i ambicions de la Reserva de la Biosfera, dins dels pobles i ciutats de les Terres de l’Ebre.

Per tot plegat, Pelegrí ha explicat que “ja s’ha començat a treballar perquè la Reserva sigui una eina per gestionar millor el territori i suposi una marca de qualitat reconeguda mundialment que ha de fer compatible la preservació de l’entorn com el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre”. Es tracta, per tant, de remarcar la importància del sector primari i dels productes de l’Ebre, així com de la seua riquesa patrimonial natural i arquitectònica.

A més, tal com ja s’ha manifestat en diverses ocasions, ha volgut destacar que “un dels punts forts de la candidatura ha estat el consens aconseguit entre les institucions, la societat civil i els partits polítics”. Per això, el conseller ha volgut fer una petició expressa un cop més per “liderar el desplegament de la Reserva amb la voluntat de màxim consens per un projecte de llarga volada, per al conjunt de les Terres de l’Ebre”.

Imatge Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta