25 de setembre del 2013

El Museu de Tortosa estrena dissabte l'exposició sobre els bombardejos de la Guerra Civil

TORTOSA (Baix Ebre).- El conseller de Presidència, Francesc Homs, serà l'encarregat d'inaugurar aquest dissabte, a partir de les set del vespre, l'exposició 'Sota un núvol de pols groga: Tortosa bombardejada (1937–1939)', que es podrà veure al Museu de Tortosa fins al 26 de gener del 2014. Amb motiu dels 75 anys de la Batalla de l'Ebre, l'exposició mostra fotografies, testimonis i objectes diversos, que serveixen per ensenyar a la ciutadania un episodi poc explicat de la història de la ciutat, i menys conegut per les generacions més joves. En aquest sentit, el títol de l’exposició evoca les cròniques d'Ernest Hemingway, l'escriptor nord-americà que va ser corresponsal durant la guerra d'Espanya.

La mostra vol posar de relleu de quina manera Tortosa, a causa del seu pes estratègic, va ser bombardejada i va esdevenir front de guerra des de l'abril de 1938 fins al gener de 1939. De fet, Tortosa va haver de ser completament evacuada per tal d'evitar més morts entre la població civil. Es mostrarà, a través de diversos recursos museogràfics, l’impacte de la Guerra Civil a Tortosa, contextualitzant els fets històrics en un marc més global, mitjançant la utilització de fotografies, testimonis personals i recreacions escenogràfiques amb objectes, sons, i un audiovisual produït expressament per a l’exposició. Al llarg del recorregut, el visitant s’endinsarà progressivament en aquest moment històric i podrà conèixer i interpretar els fets. L'exposició s'articula temàticament en tres àmbits: la vida sota les bombes, la vida a les muntanyes i la vida en reconstrucció.

Entre febrer de 1937 i desembre de 1938, Tortosa va patir més de 80 bombardejos, experimentant la tècnica del bombardeig per saturació. Al voltant de 90 persones es comptabilitzen com a víctimes directes de les bombes aèries. La conseqüència immediata d'aquells atacs va ser l'evacuació de la ciutat i la migració de la població cap als masos de les muntanyes. L'Ajuntament també va ser traslladat al Perelló. Aquesta exposició vol recordar els estralls d'aquell episodi, el drama humà que va comportar i el llarg període que va succeir per reconstruir la ciutat. Les imatges procedeixen, majoritàriament, del fons de la Biblioteca Nacional de España (BNE), però també hi ha objectes originals cedits per particulars.

Imatge: Biblioteca Nacional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta