30 de setembre del 2013

Jordan (ICV) afirma que Tortosa hauria de poder decidir què cal fer amb el monument franquista

TORTOSA (Baix Ebre).- El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat aquest dilluns que el nou Museu de Tortosa haja estrenat una exposició sobre l’impacte dels bombardejos de la Guerra Civil a la ciutat. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Jordan ha recordat que aquest període va ser “molt traumàtic” per a Tortosa, front de guerra durant molts mesos, i que la ciutat va haver d’afrontar una reconstrucció que no va ser suficient per recuperar la vitalitat anterior a la Guerra Civil. Però Jordan, que és historiador, ha remarcat que més enllà de la recuperació de la memòria històrica, també cal recordar que a Tortosa encara hi ha el monument feixista més gran de Catalunya. Segons el portaveu d’Iniciativa, caldria posar el monument franquista de la Batalla de l’Ebre en el seu context històric amb la seua retirada i transformació, o bé amb la seua museïtzació.

Amb tot, Jordan ha assenyalat que la polèmica sobre el monument franquista de Tortosa difícilment tornarà a passar pel ple de l’Ajuntament en aquest mandat. El portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa ha volgut recordar quina és la posició de Convergència i Unió sobre aquest tema, i també que l’equip de govern de Ferran Bel té ara majoria absoluta.

En la mateixa línia, Jordan ha afirmat que veuria bé la celebració d’una consulta ciutadana a Tortosa sobre el destí del monument franquista. El portaveu d’Iniciativa ha afirmat que l’Ajuntament no pot fer veure que el monument no existeix, i ha afegit que donaria suport a la celebració d’una consulta per decidir què cal fer amb el monòlit de la Batalla de l’Ebre. Segons Jordan, el monument dóna una mala imatge de Tortosa i, a més, es troba en estat de ruïna.

Confiança en la candidatura Tortosa, patrimoni de la Humanitat 

D'altra banda, el també president d’Amics dels Castells i del Nucli Antic s’ha mostrat convençut que l’Ajuntament de Tortosa i també altres institucions de les Terres de l’Ebre acabaran sumant-se a la candidatura per aconseguir la declaració de Tortosa com a patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. Jordan ha assenyalat que encara queda un llarg camí per recórrer, i que la declaració pot suposar un revulsiu cultural, econòmic i turístic important per a Tortosa i el conjunt del territori. De la mateixa manera, Jordan ha afirmat que aquesta no és una candidatura polititzada, ja que abans de l’estiu, quan va presentar la moció com a portaveu d’Iniciativa-Entesa per Tortosa, proposava que es creés un comissió d’experts amb la participació de tots els grups municipals. Però la moció va ser rebutjada amb la majoria absoluta de CiU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta