28 d’octubre del 2013

ERC porta al ple de Tortosa l’afusellament de l’alcalde Rodríguez i reclama una consulta sobre el monument franquista



TORTOSA (Baix Ebre).-  El grup municipal d’Esquerra ha anunciat aquest dilluns que presentarà una moció per al ple ordinari del 4 de novembre, perquè l’Ajuntament de Tortosa se sume a la causa oberta per la justícia argentina arran d’una iniciativa d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), sobre l’afusellament del president Lluís Companys i més de 40 càrrecs electes catalans que van ser condemnats a mort per la dictadura franquista després de la Guerra Civil. En declaracions a Canal 21 Ebre, el portaveu dels republicans a Tortosa, Josep Felip Monclús, ha explicat que volen fer memòria i també honorar la figura de qui va ser alcalde de Tortosa gairebé durant tota la Guerra Civil espanyola. Segons Monclús, la ciutat de Tortosa no ha fet prou per recordar l’alcalde màrtir afusellat pel franquisme. De fet, ha recordat que l’Ajuntament ni tan sols ha senyalitzat amb una placa el carrer va dedicar a Josep Rodríguez, fa uns anys, al sector del Grup El Temple, la barriada abans coneguda com a Tretze de Gener.

Monclús ha volgut recordar que Rodríguez va governar Tortosa després de l'esclat de la Guerra Civil i durant l'arribada massiva de refugiats, la riuada del 1937, els bombardejos feixistes, els nou mesos en què el front de guerra es va establir a banda i banda del riu, i, finalment, durant l'evacuació de l'Ajuntament cap al Perelló. Un cop caiguda la República, tot i que confiava en el perdó promès pel règim de Franco perquè no havia comès cap crim de sang, Rodríguez va ser empresonat a Tarragona, condemnat a mort, i afusellat el 8 d'agost del 1939, el mateix dia que el metge tortosí Primitivo Sabaté Barjau.

En la mateixa entrevista, Monclús s’ha referit a la polèmica sobre la retirada del monument franquista de la Batalla de l’Ebre. Segons el portaveu d’Esquerra, la societat tortosina està dividida sobre la presència del monument, i caldria organitzar una consulta popular perquè la ciutadania puga decidir què cal fer. En aquest sentit, Monclús ha deixat clar que Esquerra aposta per la retirada del monument als Caiguts de la Batalla de l’Ebre.

D’altra banda, Monclús ha afegit que costa molt d’entendre que la ciutat de Tortosa encara no hagi dedicat cap carrer o plaça al president Companys. De la mateixa manera, el portaveu d’Esquerra ha afirmat que la placa que Tortosa ha dedicat a les víctimes dels bombardejos és un gest encara “insuficient” per recuperar la memòria històrica de totes les víctimes i de tota la gent que va patir durant la Guerra Civil al municipi.

Contactes ‘riu amunt’ per fer les piscines de Tortosa 

El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament de Tortosa ha aprofitat aquest dilluns el seu pas per l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre per reclamar una altra vegada la reobertura de l’accés principal a l’estadi municipal per la plaça Joaquim Bau. Josep Felip Monclús ha recordat que aquest va ser el contingut de la primera moció d’Esquerra en aquest mandat, però que va ser rebutjada per la majoria absoluta de Convergència i Unió. Ara que l’Ajuntament ha netejat els enderrocs de les obres de les noves piscines, Monclús ha reiterat la seua petició, tot i que ha afirmat que s’ensuma que hi ha contactes amb altres empreses per reprendre les obres del complex d’aigües. Segons el portaveu d’Esquerra, ara podrien haver-hi negociacions “riu amunt” per continuar les obres de les piscines abans del final del mandat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta