3 d’octubre del 2013

Interior activa el pla Sismicat a les Terres de l'Ebre i crea una comissió de seguiment dels terratrèmols

ALCANAR (Montsià).- El Departament d'Interior ha activat el pla Sismicat per l'episodi de terratrèmols que pateixen les Terres de l'Ebre. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha reunit aquest dijous a la tarda a Alcanar amb alcaldes, representants de Protecció Civil i l'Institut Geològic de Catalunya, amb els quals ha acordat una comissió de seguiment del fenomen, que es reunirà setmanalment a Tortosa. L'alerta ha de garantir la fluïdesa de la informació i mantenir "en guàrdia" els efectius que actuarien en cas d'una escalada sísmica. Convençut que l'activitat del Castor es troba en l'origen dels terratrèmols, ha tornat a exigir a l'empresa i al Ministeri d'Indústria tota la informació al respecte. A més, Espadaler ha remarcat que els terratrèmols no són "natural", sinó "induïts", i ha afirmat que "no hi ha cap dubte" que estan provocats per l'activitat de la planta Castor.


L'activació del Sismicat, per segon cop des de la seua creació -la primera l'any 2004, a Queralbs (Ripollès)-, respon segons el conseller, a la necessitat de dotar els ajuntaments i administracions locals afectades dels "mecanismes necessaris" perquè puguin disposar de la informació i donar "cobertura" al territori. "Probablement l'hem activitat pecant d'excés de zel. En puritat no estem al llindar de l'alerta preventiva", ha admès Espadaler. En aquest cas, la gran alarma social generada pels sismes hauria estat decisiva en aquest sentit. "No vol introduir més inseguretat, pretén tranquil·litzar", ha indicat

Sobre el paper, la fase d'alerta del Sismicat ha de permetre "guanyar fluïdesa en l'intercanvi d'informació" entre l'Institut Geològic de Catalunya, Protecció Civil i les autoritats local. Però també, ha assegurat, ha de permetre posar sobre el "supòsit d'actuar" i mantenir en estat de "tensió" els efectius i equips que haurien d'actuar en el cas d'una escalada sísmica.

De la reunió mantinguda a l'Ajuntament d'Alcanar n'ha sortit també la creació d'un comitè tècnic de seguiment, que integrarà els alcaldes dels municipis més afectats, així com experts de l'Institut Geològic de Catalunya, Protecció Civil, els cossos de seguretat, les autoritats locals així com les empreses "subministradores de serveis bàsics", "pecant d'excés de zel", ha insistit. Es reunirà amb una periodicitat, inicialment, setmanal les dependències dels serveis territorials d'Interior a les Terres de l'Ebre, a Tortosa. 

"No és natural, és induït"

Però més enllà de mesures amb intenció més o menys tranquil·litzadora, la Generalitat continua insistint que ni el Ministeri d'Indústria ni l'empresa que gestiona el magatzem de gas submarí, Escal UGS, els han tramès encara cap tipus d'informació rellevant per poder esclarir el fons de la qüestió. Per a Espadaler, de fet, no hi ha cap dubte que l'episodi sísmic té l'origen en l'activitat del Castor, per "fenòmens de compressió i descompressió". "Si alguna certesa tenim és que no és natural, és induït", ha subratllat.

La manca de resposta de l'empresa i del govern espanyol continua indignant el Govern. El conseller d'Interior ha tornat a requerir-los que "siguin transparents en el traspàs de la informació": "si cal, ho farem per altres vies", en referència a la possibilitat d'acudir als jutjats per obtenir-la. Segons ha raonat, resulta "vital" disposar de les dades sobre l'activitat al magatzem de gas submarí, no només d'ara en endavant, sinó durant els últims dies i setmanes, per creuar-les amb la informació dels sismògrafs obtinguda per l'Institut Geològic de Catalunya.

De fet, la Generalitat continua mantenint el dubte raonable de si ha cessat qualsevol activitat a la plataforma marina del Castor i, de ser així, quan es va produir, arran la intensificació de l'episodi sísmic durant els últims dies. "No sabem quan es para realment l'activitat: ens van dir un cop que se'ls va exhaurir el gas i quan el Ministeri va ordenar la paralització -el passat 26 de setembre-", ha indicat. 

Espadaler ha recordat, davant les excuses de la mateixa empresa, que tot i que l'activitat industrial es troba fora de Catalunya, el Govern és plenament competent en matèria de Protecció Civil. També ha qualificat com a "intolerable" que ni Escal UGS ni el govern espanyol hagin facilitat informació encara als ajuntaments afectats.

D'altra banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha agraït el suport i les explicacions del Govern en el marc de l'escalada sísmica dels últims dies. Segons ha avançat, aquest divendres els batlles d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, així com els presidents dels consells del Baix Ebre i el Montsià, es reuniran a Tarragona amb el subdelegat del govern espanyol. "Esperem que ens puguin informar del que està passant i tenir un missatge més tranquil·litzador", ha tancat.

Via ACN (Jordi Marsal / Roger Segura)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta