25 de setembre del 2014

Collita rècord de 110.000 tones de sal al delta de l'Ebre, per la climatologia favorable


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- La campanya de recollida de sal al delta de l'Ebre, iniciada el 25 d'agost, ha superat enguany totes les expectatives i ha assolit una producció rècord de 110.000 tones de gran qualitat, per sobre de les 105.000 tones de la collita de fa dos anys. Infosa, l'empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, havia previst inicialment una producció de 95.000 tones per enguany, però la climatologia, tot i no ser excepcional, ha estat del tot positiva pels interessos de la collita. En canvi, el vent no ha estat gens favorable per a la producció de la Flor de Sal, un producte que aquesta campanya es quedarà en uns 13.000 quilos, gairebé la meitat que l'any passat.


El gerent de l'empresa Infosa, Joan Sucarrats, ha admès que temien que la pluja pogués espatllar-los la collita, però ha afirmat que, finalment, només ha endarrerit la campanya de recollida "uns dos o tres dies". El portaveu de l'empresa s'ha mostrat molt satisfet perquè després d'acabar-se el cubicatge de la sal recollida s'han superat les previsions que tenien i la producció "ha estat de molt bona qualitat".

Així com la climatologia ha afavorit una collita rècord de sal, tot el contrari ha succeït amb la Flor de Sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta i perjudicada pel vent que ha bufat a la zona. Aquest producte, produït i recollit de manera artesanal de gran valor gourmet, ha passat d'una producció d'entre 20.000 i 25.000 quilos segons l'any, a uns 13.000 quilos aquesta campanya, 2.000 menys dels previstos. Malgrat tot, aquesta minva ha estat generalitzada a totes les concessions de la península.

Ara, tots els esforços de l'empresa se centraran en les pròximes setmanes en posar en marxa el projecte de la nova planta de rentat de sal, una actuació immediata amb un pressupost de 670.000 euros. El nou sistema permetrà treure més rendiment a la producció actual i situar el producte als nivells que marca la normativa europea per a sal destinada al tractament d'aigües.

Ben aviat es començarà a construir la nova planta i el sistema de canonades en circuit tancat que ha d'estar en funcionament al desembre. La inversió es complementarà amb un nou magatzem de 1.400 metres quadrats ja que es podrà aprofitar una part del gruix de sal que, fins ara, es quedava als cristal·litzadors.

El 70% de la producció de sal del delta de l'Ebre s'exporta a l'estranger, bàsicament pel que fa a Europa, a França, però també a d'altres països com Alemanya, Bèlgica o Anglaterra, mentre que una part marxa al nord d'Àfrica, i una altra part als Estats Units. El 20% restant de la producció es queda a Catalunya mentre que un 10% va a la resta de l'Estat espanyol.

Pel que fa als usos, només el 10% del total es destina a la indústria alimentària. La majoria es distribueix entre el sector industrial, el tractament d'aigües, la indústria química, tèxtil, o per a distribuir a les carreteres en cas de nevades. Les Salines de la Trinitat, ubicades a la punta de la banya al delta de l'Ebre, són l'única explotació d'aquest tipus a Catalunya.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta