25 de setembre del 2014

El PSC porta al Senat la implicació de l'Estat en la lluita contra el caragol maçana



TORTOSA (Baix Ebre).- El grup parlamentari Entesa pel Progrés de Catalunya ha presentat una moció al Senat per instar el govern de l'Estat a actuar contra la plaga del caragol maçana que afecta el delta de l'Ebre, i que ja s'ha estès a la llera del riu. El senador tortosí, Joan Sabaté, ha detallat que el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, ja sigui a través de Costes o, sobretot, de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que són els organismes competents al riu, té recursos per destinar a abordar l'afectació d'aquesta plaga, controlar-la, i evitar-ne la seua proliferació. Sabaté ha manifestat que aquestes actuacions s'han d'acordar conjuntament amb la Generalitat i amb les entitats i organitzacions agràries del territori.

La moció, que es debatrà el proper dimecres 1 d'octubre al ple del Senat, insta el govern espanyol perquè , a través de la CHE, iniciï les actuacions necessàries "per acabar amb la plaga del caragol maçana, que amenaça greument la continuïtat del cultiu de l'arròs al delta de l'Ebre". El text destaca que l'actuació es durà a terme, d'acord i de manera coordinada, amb la resta d'administracions competents a la zona i les organitzacions agràries del territori.

El senador de l'Entesa Joan Sabaté ha assegurat que les actuacions que s'han fet: neteja, extracció i inundacions de camps amb aigua salada, no han estat suficients i que cal reforçar-les i fer-ne de noves. "L'Estat té recursos per fer-ho ja sigui a través de Costes o de la CHE i cal que s'impliquin, sigui amb les barreres elèctriques anunciades o amb més inundacions però han de contribuir a controlar la plaga", ha assegurat. A més, Sabaté creu que la CHE hauria de destinar una part de recursos a la recerca per trobar mesures eficients per eradicar aquesta espècie invasora que "perjudica el conreu més viable que hi ha al Delta".

Durant la roda de premsa per presentar la moció, també ha intervingut l'alcalde de Sant Jaume d'Enveja (Montsià), Joan Castor Gonell, que ha posat de manifestat l'extrema "preocupació" que hi ha al Delta per l'expansió de la plaga, tant al marge dret com dins del propi riu. "Ja fa cinc anys que hi lluitem i cada cop estem més preocupats. La inundació amb aigua salada als camps preocupa als pagesos i a sobre ens trobem que el riu també està infectat", ha afegit.

Gonell ha demanat que es destinin més recursos humans i econòmics per tirar endavant totes les actuacions que siguin necessàries per evitar que el riu actuï com un refugi del caragol i que en crescudes pugi per tota la xarxa de sèquies de desguassos.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta