Ja són vàries les vegades que he vist al senyor Ferran Bel treure pit sobre el superàvit que va obtenir l’Ajuntament de Tortosa al 2013, però si mirem el rerefons de les finances municipals, tenim una sèrie d’aspectes tan foscos que fan que aquest superàvit es vegi tan sols com una simple anècdota.
En primer lloc tenim el deute de l’Ajuntament de Tortosa, que a finals del 2013 es va situar a uns 50 milions aproximadament, un 35% més si el comparem amb l’endeutament de l’any 2007, quan l’actual alcalde va entrar a l’Ajuntament. Aquest elevat deute ens ha portat a estar intervinguts pels “homes de negre” del ministre d’Hisenda, el Sr. Montoro, i a fer el ridícul: Tortosa es troba entre les poblacions més endeutades de l’Estat espanyol, i és la quarta ciutat catalana amb més deute per habitant, situant-se als 1.500€. Però el més trist és que, a part de l‘elevat deute, tenim unes taxes municipals que es van incrementar de forma desorbitada. I tot plegat no ha servit ni tan sols per disposar d’unes piscines com tenen poblacions més petites, ni ha servit per millorar les actuals carències de neteja de la ciutat, il·luminació, carrers per asfaltar, etc.
En segon lloc, tenim un deute total al 2013 de les empreses públiques que pertanyen a l’Ajuntament de Tortosa que suma uns 25 milions. En cap moment aquests estan inclosos als 50 milions de deute de l’Ajuntament que dèiem anteriorment i, per tant, tots dos plegats es veu clarament que sumen la desorbitada quantitat d’uns 75 milions.
En tercer lloc, i seguint amb les empreses públiques que pertanyen a l’Ajuntament de Tortosa, tenim les auditories fetes als comptes del 2013 d’aquestes empreses i que han detectat bastants irregularitats. De forma molt resumida, veiem tot seguit quines són les irregularitats incloses en els informes d’auditoria.
Els auditors han detectat a vàries d’aquestes empreses públiques un desequilibri patrimonial, és a dir, tenen un elevat deute a curt termini, al qual segons la comptabilitat no es podrà fer front perquè no hi haurà suficient liquiditat. És significatiu que una d’aquestes empreses és de recent creació i ja presenta desequilibri patrimonial. Em refereixo a Tortosa Salut SL, que es va crear al 2012 per a la compra de l’antiga clínica “l’Aliança”.
Els auditors han indicat que els beneficis presentats al 2013 per algunes empreses públiques en realitat són pèrdues, i que el motiu és una incorrecta comptabilització d’algunes partides. És significatiu que no tan sols ha passat a una empresa sinó a vàries. Els auditors també alerten que vàries empreses públiques han pujat el sou a alguns treballadors i que això va en contra la Llei de Pressupostos de l’Estat. I finalment, els auditors han detectat varies empreses públiques on es contracten serveis a altres empreses sense subjecció als procediments establerts per llei, concretament al Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic.
Llàstima que ja no hi és el meu avi, ja que a això del superàvit de l’Ajuntament al 2013 diria la seva dita favorita: “una flor no fa maig”.
Marià Martínez Hierro
és economista. Secretari de Finances d’ERC-Tortosa.
Ja se sap ... Els que hem estudiat econòmiques i tenim massa anys, sabem que a Tortosa hi ha super-avis, superàvits ??? i molt de ciment a algunes cares dels governants ...
ResponEliminaAra bé, no sabem ni sabrem que faran CiU i ERC després del 9N ... jo em pensava que a partir de l'1 de setembre aniríen agafadets del braçet a tot arreu, Generalitat, Ajuntaments, Diputacions, Consells Comarcals, Comissions de les constructores, etc. etc. ... i ara aquest article m'ha descolocat una mica ...
...hace unos dias, yo ya solte algo de sobre esto, y por poco me hacen quedar como un ignorante, pero va bien que personajes mas importantes que yo, empiezen a explicarse tambien..., esto ya hace sus años que la maraña va, todo comenzo con el mandato Beguer o Veguer...
ResponEliminaSi s'està incomplint la llei no hauriem de tardar a denunciar-ho davant la jurisdicció pertanyent.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina...¡Hepppp!...¡sussss!..., no te "presipites" caballero andante, igual metes la pezuña hasta la ingle, ¿quien no te dice?, que estos gastos no controlados, forman parte de otros gastos de otros sitios (naturalmente catalanes) que sumados han comprado el buque insignia de nuestra catalana marina, el porta-aviones Catalunya, por ejemplo...
ResponElimina