18 d’agost del 2015

La Diputació reprodueix en 3D l'Església Vella de Ginestar, abans de la seua rehabilitació



GINESTAR (Ribera d'Ebre).- L'Església Vella de Ginestar, un antic temple d'origen romànic que fins fa pocs anys s'utilitzava com a magatzem, ha iniciat els passos previs a la rehabilitació amb l'ajut de la Diputació de Tarragona. Un equip de tècnics experts en topografia, a través de la unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori han confeccionat un estudi tridimensional dels arcs i les columnes que es conserven a l'església. Aquesta informació serà de gran utilitat a l'hora de reproduir els nous elements que s'utilitzaran en la restauració de l'edifici, prevista per l'Ajuntament d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre.



El treball de camp s'ha dut a terme principalment en dues actuacions consecutives, realitzades a la mateixa església. D'una banda, s'ha col·locat un conjunt de bases de referència amb GPS visibles i, posteriorment, s'ha georeferenciat gràficament de forma absoluta el model tridimensional de l'edifici. De l'altra, s'ha utilitzat un làser escàner per mesurar el conjunt del temple a baixa resolució, i obtenir així una primera aproximació la planta de l'edifici. A posteriori, s'ha realitzat un escaneig de cadascuna de les columnes, amb més detall i a més alta resolució. Ja a l'oficina, s'ha confeccionat el model tridimensional de cadascuna de les columnes. Tot plegat servirà de base per a una rehabilitació que permetrà retornar a l'antic temple bona part de la seva esplendor.

L'Església Vella de Ginestar era el temple que la població utilitzava abans que fos construïda l'actual església, del segle XVIII. Desprès d’haver passat a mans privades i haver estat utilitzada com a magatzem durant dècades, fet que en va canviar l'aspecte, l’Ajuntament va adquirir-la l'any 2008. L'església està documentada l'any 1278 i se sap que va pertànyer a l'Ordre del Temple i posteriorment a l'Ordre dels Hospitalers. L'edifici va ser modificat al segle XV, amb una ampliació en estil gòtic, i també al segle XVII. Del conjunt, en destaquen un tram de volta de canó apuntada, una capella lateral coberta per una volta de creueria d'estil gòtic, arcs, pilars i una llinda de marbre sobre l'antiga porta d'accés a la sagristia, amb una creu de Malta i una inscripció datada de la primera meitat del segle XVII. L'exterior del temple conserva els contraforts originals. / Via Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta