23 de febrer del 2006

Front comú contra l’enderrocament de les cases de la catedral de Tortosa

Els veïns busquen assessorament legal i presenten al·legacions a l’expedient d’expropiació forçosa

Un grup de 23 veïns afectats pel projecte d’enderrocament de les cases de davant de la catedral de Tortosa van presentar ahir una bateria d’al·legacions a l’expedient d’expropiació forçosa dels seus habitatges, en què demanen la nul·litat i la suspensió cautelar del procés iniciat per l’Ajuntament. Els propietaris han contractat un gabinet d’advocats per defensar els seus interessos, ja que consideren que l’Ajuntament hauria fonamentat incorrectament el caràcter urgent i l’interès social i públic de la mesura. L’Ajuntament ha vinculat l’enderrocament amb la reconstrucció de les escales de la catedral i l’obertura d’una gran plaça.

Els propietaris van advertir ahir que les cases són l’últim vestigi de l’antiga façana fluvial, i que tenen diferents figures de protecció, tenint en compte que formen part del conjunt històric i artístic del nucli antic de Tortosa. A més, els veïns no estan d’acord amb la taxació conjunta de 720.000 euros amb què l’Ajuntament tortosí preveu indemnitzar-los per l’expropiació forçosa. En aquest sentit, els propietaris afectats han contractat el gabinet senienc Castell i Martínez, i tenen la intenció d’arribar fins al final per defensar els seus interessos. De fet, l’advocada Isa Castell va ser l’encarregada de detallar les al·legacions a l’expedient d’expropiació forçosa i urgent obert pel consistori. Segons Castell, l’Ajuntament no ho ha fet bé a l’hora de declarar la utilitat pública o l’interès social del projecte, ja que l’illa de cases està afectada per la planificació municipal des de la dècada dels seixanta, i «només ara han manifestat la urgència de la mesura, justificant-la per la reconstrucció de les escales de la catedral».
L’advocada va advertir que l’Ajuntament també està vulnerant el dret constitucional dels propietaris a tenir un habitatge digne, ja que el preu de les indemnitzacions és «molt baix» i no els permetria adquirir nous pisos o nous locals per establir els seus negocis. De fet, el propietari d’un pis de 150 metres quadrats, amb vistes a l’Ebre, rebrà una indemnització d’uns 45.000 euros. «A més, tots els poders públics estan obligats a vetllar per la conservació del patrimoni», va remarcar Castell, que també va revelar que el Departament de Cultura encara no ha autoritzat l’enderrocament de les cases, i que ja s’han adreçat a la Generalitat per saber de primera mà l’estat del projecte. De fet, la representant legal dels veïns també va criticar que es vulga vincular l’enderrocament de les cases amb la construcció de la plaça prevista en el pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat), que ha de servir per aplicar els ajuts de la llei de barris.

> «No és un problema de diners»

«No és un problema de diners, sinó de conservació del patrimoni de Tortosa», afirmava ahir un dels propietaris de l’antiga façana fluvial. Els propietaris van comparèixer en roda de premsa al passeig de l’Ebre, just a l’altra banda del riu i amb les seues cases al fons. Un altre dels afectats, Xavier Rollan, que també és president de l’associació Amics dels Castells i del Nucli Antic, va lamentar que la primera actuació «prioritària» del Pincat siga enderrocar uns habitatges que formen part del patrimoni. Si ara l’Ajuntament rebutja les al·legacions, els veïns tindran 20 dies més per recórrer contra el preu de les compensacions i acudir al jurat d’expropiacions de les Terres de l’Ebre. Els propietaris no descarten interposar un recurs contenciós administratiu, si bé l’Ajuntament podria desallotjar-los i enderrocar les cases quan el tribunal encara estiga discutint els nous preus.

El Punt (23-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta