17 de desembre del 2006

L'endeutament de Tortosa amb bancs i caixes és d'uns 950 euros per habitant

L'Ajuntament acumula un deute viu de 36,5 milions pels 14 crèdits contractats amb sis entitats d'estalvi

L'Ajuntament de Tortosa acumula un deute viu de 36,5 milions d'euros amb sis entitats d'estalvi diferents, segons va confirmar el regidor d'Hisenda, Josep Maria Franquet. Una xifra que, en cas que fos necessari repartir l'endeutament entre tota la població empadronada a la ciutat, es traduiria en una derrama extraordinària d'uns 950 euros per habitant. En aquest sentit, l'increment de població que està experimentant Tortosa, que aquesta setmana ja ha arribat als 38.760 habitants empadronats, serveix per millorar les xifres. El gener del 2005, quan Tortosa tenia 33.705 veïns, el deute municipal superava els 1.080 euros per habitant.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Franquet, va detallar que l'Ajuntament de Tortosa té un deute viu de 36,5 milions d'euros, a partir dels catorze crèdits bancaris que actualment té contractats amb sis entitats d'estalvi. Amb tot, Franquet va remarcar que el consistori està retornant als bancs més diners que mai, i que el pressupost del 2007 preveu unes amortitzacions per valor de 3,6 milions. Paral·lelament, el consistori sol·licitarà un altre crèdit de 4 milions, amb què l'equip de govern preveu finançar bona part del capítol d'inversions, que l'any que ve assoliran la xifra històrica dels 15,6 milions d'euros. A més, el regidor d'Hisenda va recordar que el pla econòmic i financer de l'Ajuntament per al període 2006-2009 els autoritzava a fer un préstec de 4,1 milions.

Amb tot, fonts tècniques de l'Ajuntament van remarcar que el més important per avaluar el deute municipal és l'anomenada ràtio d'endeutament, és a dir, la diferència entre els ingressos municipals i el deute acumulat. «En la ràtio d'endeutament es tenen en compte els ingressos corrents, però no les transferències de capital, perquè hi ha conceptes com les subvencions que varien d'un any a l'altre», van explicar. Així, l'equip de govern afirma que la ràtio d'endeutament actual serveix per demostrar que la caixa municipal està ara «molt millor» que l'any 1999, quan CiU va passar a l'oposició. Fa vuit anys, el deute de l'Ajuntament pujava a 24,6 milions d'euros, i com que tenia uns ingressos corrents de 14 milions d'euros, la ràtio d'endeutament era del 175,53%. Per contra, argumenten el govern de Joan Sabaté (PSC) i també els serveis tècnics, la ràtio d'endeutament del 2007 serà menor, del 129,53%, ja que es preveu un deute de 36,5 milions d'euros i uns ingressos corrents de 28,2 milions d'euros. «Fa vuit anys, no només s'ingressaven menys diners, sinó que també érem menys habitants», van advertir les mateixes fonts. De fet, el deute per habitant de l'any 1999 era d'uns 850 euros. «Però ara l'amortització dels diners que devem als bancs també és més gran, i la diferència entre els préstecs que cada any demanem als bancs i els diners que els tornem cada any és menor», van afegir-hi. De fet, l'altre factor que cal tenir en compte és la ràtio de retorn, que l'Ajuntament tortosí també ha millorat, segons les mateixes fonts.

No opina el mateix el portaveu de CiU, Ferran Bel, que considera que el nivell d'endeutament de l'Ajuntament es troba al límit del que permet la llei. «Per a l'any que ve, el govern de Sabaté ha previst contractar un altre crèdit de 4 milions d'euros, que farà créixer l'endeutament», va dir. Bel va anunciar que a finals d'any el deute de l'Ajuntament serà d'uns 38 milions, sense comptar els 4 milions que també deu l'Empresa Municipal de Serveis Públics i els 450.000 euros de la societat municipal de gestió urbanística, la Gutsam, que segons el convergent ara té previst endeutar-se en 500.000 euros més. A més a més, Bel va denunciar altres endeutaments «encoberts», com els préstecs que l'Ajuntament haurà d'afrontar per la construcció dels dos camps de gespa artificial, a partir dels convenis signats amb el Club Deportiu Tortosa i l'entitat Remolins-Bítem.

> Xifres maquillades?

El portaveu de CiU, Ferran Bel, va replicar els arguments del govern municipal i va acusar-lo d'haver maquillat les xifres calculant les ràtios d'endeutament i de retorn a partir de les dades d'un pressupost «inflat». Bel va afirmar que haurien de calcular les ràtios a partir de les xifres de la liquidació del pressupost, però va recordar que els governs de Sabaté tenen uns índexs d'execució i de venda de solars molt baixos. «Si ara volen amortitzar més és perquè volen vendre les antigues oficines de Fabra, i primer han de tornar un milió d'euros a “la Caixa”», va afegir Bel, que també va criticar l'increment de la partida de personal, d'un «237%».

El Punt (17-Desembre-2006)

4 comentaris:

  1. Després de la segona guerra mundial; Alemanya, ja derrotada per les forces aliades, va implementar unes hores obligatòries de treball no remunerat...

    ResponElimina
  2. En alguns carrers de Tortosa també pareix queacabem de sortir d'una guerra mundial!!!

    ResponElimina
  3. només cal mirar el penòs casc antic que tenim

    ResponElimina
  4. Tot se'n va en sous i salaris dels enxufats i dels polítics vividors.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta