14 de març del 2008

«L'advocada» flixenca del tripartit

La portaveu de la Generalitat, Aurora Masip, esbossa a Tortosa la relació govern-mitjans

Aurora Masip és una periodista flixenca, especialitzada en informació econòmica, que des de fa set mesos és la portaveu del govern de la Generalitat. Ahir va ser la convidada especial de l'acte «institucional, però informal» amb què els periodistes de les Terres de l'Ebre van atorgar els premis Micro Obert i Micro Tancat dels anys 2006 i 2007, i en què Massip va pronunciar la conferència Govern i mitjans de comunicació. A la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Tortosa hi havia polítics i periodistes, i per tant la xerrada va ser, més que instructiva, una recomanació de bones pràctiques per millorar la relació entre els professionals de la comunicació i els càrrecs públics. Per tant, també un toc d'atenció als mateixos periodistes, amb l'objectiu de millorar la qualitat de la informació, en un moment en què els excessos dels safareig polític contaminen les redaccions, i en què els periodistes han perdut el contacte amb els ciutadans.
Amb una claredat amena que va encisar l'audiència, Masip va explicar que va acceptar el càrrec perquè, com a periodista, no podia renunciar a conèixer de primera mà com es prenen les decisions de la Generalitat. «Penso que aquesta experiència valdria la pena encara que s'acabés demà», va precisar, sense dir amb això que la segona edició del tripartit hagi de ser tan fugaç com la primera. Masip no va fer cap referència a la possible crisi per la decisió de Puigcercós de deixar el govern, però sí que va assenyalar que amb tantes «sacsejades quotidianes» no ha tingut temps de formular grans teories sobre la relació amb els mitjans. Amb tot, la portaveu sí que va il·lustrar la seua feina amb alguns exemples. Només 15 dies després d'arribar al càrrec, va tenir el seu bateig de foc (i mai més ben dit) amb l'incendi de l'hospital de la Vall d'Hebron. Després de preparar-se les respostes per a totes les preguntes possibles en una situació de crisi tan important, una periodista va descol·locar-la quan va preguntar-li per què els pacients havien dinat entrepans, mentre el personal de l'hospital havien tingut un càtering.
Tot seguit, Masip va enumerar algunes regles del joc imprescindibles per millorar la relació entre periodistes i administració. La primera, no parlar si no es té tota la informació. «Als membres del govern els dic que he de saber-ho tot, com si fos el seu advocat, ja que no puc trobar-me en una roda de premsa en què els periodistes saben més que nosaltres», va revelar. Masip va lamentar algunes males pràctiques, com les notícies sense contrastar o les mentides, «un error estratègic». «També cal parlar clar i català, perquè és un error de comunicació no contestar a les preguntes dels periodistes», va afegir-hi. La portaveu del govern també va dir que no s'ha de rebentar l'exclusiva d'un mitjà amb una nota de premsa, i que no cal abusar de les filtracions. També que s'ha de respectar sempre l'off the record, que no es pot fer xantatge amb la informació, ni tampoc coaccionar els periodistes. A més, va dir que falten periodistes que vagin a buscar la notícia. «De vegades ens demanen si tenim algun tema pel cap de setmana, com si no passés res en un país amb 7 milions de persones», va dir. En acabar la conferència, Masip va entregar els premis Micro Obert al coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Joan Montesó, i al director del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià, Raül Escosa. Per la seua banda, el director territorial de Medi Ambient, Víctor Gimeno, sí que va recollir el Micro Tancat del 2006, però la Subdelegació del Govern de l'Estat a Tarragona va declinar la invitació.

El Punt (14-Març-2008)

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. La Marfanta és un bloc personal de caràcter informatiu, que permet els lectors deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta