19 de juny del 2008

Tortosa traslladarà part de la Festa del Renaixement per les obres al nucli antic

Les avançades de Sant Joan passen a ser un espai central i el mercat d'època s'instal·larà al llarg del passeig de Ronda

Les obres que ja s'estan fent en alguns carrers del nucli antic de Tortosa han obligat l'organització de la Festa del Renaixement, que enguany se celebrarà del 24 al 27 de juliol, a adaptar-se i trobar nous espais. La principal novetat és que el recinte fortificat de les avançades de Sant Joan es convertirà en un espai central i permanent de la festa, després que s'hagin fet actuacions puntuals en edicions passades. En la mateixa línia, el mercat d'època també s'instal·larà al llarg del passeig de Ronda, i la mostra d'oficis, a la pujada del castell, de manera que els visitants de la festa es trobaran, gairebé sense adonar-se'n, a un pas de les avançades de Sant Joan. Ahir van presentar un avanç del programa oficial de la XIII Festa del Renaixement, que tindrà un pressupost de 400.000 euros.

«Una part de la programació també està pensada perquè la gent es trobe, caminant i sense pensar-ho, a un pas de les avançades de Sant Joan», va explicar ahir el director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs. El nou responsable de l'organització va comparèixer al costat de l'alcalde, Ferran Bel, i del regidor de Festes, Jordi Folqué, al pati dels Reials Col·legis (que enguany es torna a incorporar als espais de la festa, després del parèntesi de l'any passat per les obres al carrer Sant Domènec). Tomàs va poder avançar bona part del programa oficial d'actes, i Bel va destacar que el programa de la XIII Festa del Renaixement s'ha pogut «complementar millor que en altres edicions», i que el fet que hi hagi obres al nucli antic s'ha de veure com «una oportunitat» per descobrir nous espais del nucli històric. De fet, l'alcalde va dir que l'edició d'enguany es recordarà per haver consolidat les avançades de Sant Joan com un espai estable de la Festa del Renaixement.
Així, Tomàs va avançar que al recinte fortificat es podrà veure un dels muntatges més emblemàtics de la Festa del Renaixement. És el cas de l'espectacle La taverna d'Enrico, del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que enguany no podrà representar-se al Casal Tortosí per unes obres que es faran a la plaça de Sant Joan. En canvi, al nou espai de les avançades s'habilitarà un escenari que tindrà el doble d'aforament que l'antic convent de Sant Joan.
A més, al mateix recinte fortificat també es tornarà a fer, les nits de divendres i dissabte, l'espectacle de gran format El despertar de les avançades, i serà l'escenari del campament de Bretten, amb sortida i arribada de diferents grups itinerants. «La novetat amb relació a altres anys és que les avançades de Sant Joan seran un lloc d'activitat permanent, en què hi haurà coses des de les nou del matí fins a les tres de la matinada», va voler remarcar l'alcalde. De fet, les avançades també seran l'escenari de la Taverna del Pou, una de les més populars de la Festa del Renaixement, que enguany no podrà ocupar la plaça de Sant Joan per les obres que s'hi han de fer.
En aquest sentit, Bel va confirmar que enguany hi ha 22 sol·licituds per instal·lar tavernes de la Ruta de la Saboga, una xifra «rècord», i el director de la Festa del Renaixement va assenyalar que finalment potser en seran més. Així, tant Bel com el regidor de Festes, Jordi Folqué, també van destacar la implicació dels comerciants, dels voluntaris i de les entitats locals dedicades a la cultura popular i tradicional. «La festa continua tenint un gran component de projecció internacional; però és el primer cop que totes les entitats de Tortosa participen amb actes i espectacles d'una gran qualitat, molts dels quals seran exportables», va dir Bel.

>Tornen les «Gàrgoles» i arriben noves propostes

El nou director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, va explicar que enguany hi haurà una seixantena d'espectacles, amb més de 600 actors de fins a 45 companyies i entitats diferents, que faran més de 300 funcions. Una de les novetats més importants serà la Marxa dels Trasts, dissabte a la nit, quan un seguici amb torxes recorrerà la ciutat per recordar els diferents gremis i barris que defensaven la Tortosa del segle XVI. Altres novetats seran l'estrena de l'obra teatral Molt soroll per no res, del grup Tamquam, així com La juguesca dels Déus, la nova proposta del cor Tyrichae. El concert de gran format de dissabte serà a càrrec de la Lira Ampostina, que interpretarà un repertori inspirat en les novel·les de cavalleries. A més, enguany tornaran les gàrgoles humanes de la Compagnie du Chaland, un dels espectacles més aplaudits en passades edicions. Altres novetats seran el campament històric d'Avinyó i el Pregoneret i els Abanderats de la Festa, amb la participació d'actors infantils.

El Punt (19-Juny-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta