19 de juny del 2008

«La filosofia no cura, però ens ajuda»

El llibre «Més Plató i menys Prozac» va servir per divulgar l'assessorament filosòfic. Ara, el tortosí Enric Carbó ha obert la primera consulta d'assesoria filosòfica al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

-Però en què consisteix l'assessorament filosòfic?
-«És un pràctica professional que es basa en una relació d'ajuda per poder afrontar certs tipus de problemes i de patiments, però amb les eines de la filosofia. En realitat, s'han utilitzat des de fa més de 2.000 anys per resoldre problemes humans, però ara s'usen amb un propòsit més específic i per solucionar algun problema concret que la persona consultant vulga aclarir.»

-Però com s'aplica la filosofia, que habitualment tracta de problemes generals, per solucionar qüestions personals i de cada individu?
-«La filosofia treballa en qüestions generals, però sempre amb la voluntat d'aplicar-les a realitats concretes. De fet, l'ètica és la filosofia pràctica, perquè respon a la pregunta què he de fer? La resposta, des del punt de vista acadèmic, és molt fàcil, ja que sempre s'ha de fer allò que és bo. Però a la vida no saps quina decisió triar, i moltes vegades és aquesta sensació de bloqueig el que ens fa patir. Òbviament, no dic la decisió que el consultant ha de prendre, però sé com fer-li veure les implicacions i les conseqüències que pot tenir la seua decisió, així com els pressupòsits que l'estan fent actuar d'una determinada manera. Poso tots els elements al damunt de la taula, i l'ajudo a prendre la decisió.»

-Quin tipus de consultes atén?
-«L'assessorament filosòfic pot servir per resoldre problemes personals, però també per a empreses i institucions que vulguen aclarir objectius i desenvolupar la seua responsabilitat social corporativa. Ara he començat a donar-me a conèixer, tinc una pàgina web [http://www.filo.cat/], i bàsicament atenc qüestions personals i de propòsit de la vida. Sobretot, són consultes molt lligades a les relacions i a la soledat. També he estat treballant amb gent que té càncer, i que necessiten parlar dels valors vitals. El filòsofs estoics deien que no manem en allò que ens passa, però sí en les respostes a les coses que ens passen. Moltes vegades confonem els conceptes i ens veiem com a víctimes de les circumstàncies, i ens fem un relat i un discurs molt negatiu de la nostra realitat. Per exemple, no és el mateix dir que la vida és molt cara que dir no guanyo prou diners. El llenguatge és menys abstracte del que ens pensem. De fet, la filosofia no cura, però ens pot ajudar a afrontar millor la vida.»

-Potser és simplificar-ho, però amb això ens vol dir que la gent s'hauria de tornar a prendre la vida amb filosofia?
-«No se m'havia acudit, però potser sí, perquè no es tracta d'una cosa acadèmica. De vegades, utilitzo filòsofs com Plató, Kant i Nietzsche, però això potser al consultant no li interessa. Kant va parlar dels conflictes de deures, i sobre el tema de la felicitat sé el que deia Aristòtil, però a les consultes no els uso directament. Agafar-se la vida amb filosofia vol dir prendre-se-la amb racionalitat; però això no implica evitar les emocions, que també es poden educar i anar treballant-hi. Molts de patiments ens vénen per emocions que ens sobrepassen, o potser perquè la nostra visió del món no està ben construïda.»

-En temps de crisi com l'actual, la filosofia ens dóna les respostes?
-«Crec que sí, però no m'atreviria a donar receptes per a tothom. Amb tot, estic convençut que la filosofia és una eina molt útil per viure. Al llarg de la història sempre hi ha hagut crisis, i cada època ha buscat les seues respostes. En realitat, la filosofia és tan mil·lenària com aquestes teràpies que per tenir més èxit s'anuncien amb l'etiqueta de mil·lenàries... Però la diferència és que la filosofia se'n surt de la tendència que tenim, i més a la nostra època, d'intentar patologitzar-ho tot. Ara tot es medicalitza i sempre hi ha algú que em curarà del que tinc. La filosofia és més útil perquè parteix de la responsabilització de qui busca una llum per resoldre situacions concretes. De vegades intentem delegar en algú les conseqüències del nostre patiment, però la filosofia ens posa al davant totes les peces del puzle, perquè adquirim més consciència de la nostra vida.»

-Els psiquiatres i psicòlegs no l'acusaran d'intrusisme professional?
-«No, perquè l'assessorament filosòfic no és contrari o substitut del tractament psicològic o psiquiàtric. De vegades pot ser complementari. No hem de curar ningú, ni tampoc pretenc tractar cap patologia. La nostra missió és tractar amb persones racionals, que són capaces d'assumir responsabilitats sobre la pròpia vida, i també actuar sobre la seua incoherència».

El Punt (19-Juny-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta