5 de juliol del 2008

ICV recrimina la «memòria històrica selectiva» del govern de Tortosa

El portaveu del grup d’ICV a Tortosa, Jaume Forcadell, va criticar ahir la «doble cara nacionalista» del govern de Ferran Bel. Segons va advertir Forcadell, mentre el govern de CiU i ERC promou avui la signatura de la Declaració de Tortosa i els actes de commemoració dels 300 anys de l’ocupació de la ciutat per les tropes borbòniques, fa uns mesos va decidir mantenir els noms de la plaça d’Espanya i del barri del 13 de Gener, data amb què es recorda l’entrada de l’exèrcit de Franco a la ciutat.
Així, Forcadell va remarcar que ICV dóna suport a la signatura de la Declaració de Tortosa i va felicitar per la iniciativa Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià. «L’Ebre no és el final de res, sinó la cruïlla dels Països Catalans», va afirmar Forcadell, que tot i així va lamentar la «memòria històrica selectiva» del govern de Bel. «Ja està bé recordar la pèrdua de les llibertats nacionals del segle XVIII, però no s’entén aquesta tolerància del govern de Tortosa pels noms i els símbols franquistes que perduren a la ciutat», va afegir-hi. Per tant, ICV donarà «una segona oportunitat» als grups de CiU i ERC per demostrar que el seu «gir catalanista» ha estat sincer, ja que al setembre tornarà a presentar al ple la moció per canviar els noms de la plaça d’Espanya i del 13 de Gener. A més, plantejaran una revisió de la resta de símbols associats a la dictadura.

El Punt (5-Juliol-2008)

6 comentaris:

  1. Ho torno a recordar per enesima vegada: El primer acte oficial del Sr.Bel com alcalde de Tortosa, va ser la dedicacio del nom d'un carrer de Jesus a l'ultim alcalde pedani del franqisme. Calia?

    ResponElimina
  2. Celebro moltíssim l'organització d'aquesta jornada de reivindicació catalanista, malgrat que als catalans sempre ens toqui commemorar derrotes. Coincideixo amb Jaume Forcadell amb la crítica que fa a l'equip de govern respecte a les patètiques votacions del mes de gener sobre el 13 de gener i la plaça que porta el nom de la "Roja". És curiós com alguns polítics poden assumir la història llunyana, i no són capaços de cap de les maneres de condemnar el franquisme, amb la qual cosa deixen el règim genocida (culturalment envers Catalunya) com un mal menor. No hi ha dret que els ajuntaments democràtics no afrontin amb valentia la derogació i enderrocament de la simbologia franquista. De moment, aquesta tarda a celebrar la gran festa dels Països Catalans que tindrà lloc a Tortosa.

    ResponElimina
  3. Crec que la plaça d'Espanya s'hauria de canviar per un altre nom com “plaça Major” o “plaça de l'ajuntament”.
    Però en quant al barri del "13 de Gener", no es pot imposar un canvi de nom, sinó que s’hauria de fer una consulta popular per tal de veure si els veïns n’estan d'acord, i si estan d’acord amb el nou nom.

    ResponElimina
  4. A vere si ho entenc, pepe, la palça d'Espanya canviat per decret i el 13 de gener, que recorda un fet deplorable (o no?)que ho decideixi el poble. Conclusio: et molesta mes Espanya que Franco. O com s'ha d'entendre aixo?

    ResponElimina
  5. Quina mania en lo del "13 de Gener"!!!

    Que no tenen més feina?
    Qui es aquest per proposar aquestes coses?

    En tot cas això ens ho tocaria decidir als veins del 13 (barri on visc) i no a Jaume Forcadell ni altres.

    Crec que tenim una ciutat on hi ha molta feina per fer... i si Jaume Forcadell no es capaç de res més.... valdria la pena que marxés i deixes fer a gent amb més ganes i talent.

    ResponElimina
  6. "Qui es aquest per proposar aquestes coses?" Home, d'entrada es un representant escollit democraticament pel poble, i si mes no, amb mes legetimitat democratica que el que, en el seu dia, va proposar el "susodicho" nom i no en parlesim del que amb aixo resultava homenatjat. Aixo no treu que a tu ja et vagi be tal com esta, i jo ho respecto, pero d'aqui a questionar un regidor per la proposta i com afegito la seva feina, ganes, talent...
    De vergonya al·liena

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta