28 de novembre del 2008

El Pinell de Brai s'ofereix per rebre el rebuig dels ecoparcs metropolitans de Barcelona

L'Ajuntament i tres empreses privades signen un conveni per restaurar una de les mines d'argila

El ple de l'Ajuntament del Pinell de Brai va aprovar dimecres al vespre un conveni amb una unió temporal d'empreses que projecta rehabilitar una mina d'argila amb el rebuig dels ecoparcs de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'alcalde Pere Martí va confirmar l'interès del govern municipal perquè el projecte puga tirar endavant, però va precisar que l'última paraula serà de la Generalitat. De fet, a canvi d'autoritzar el soterrament de les bales plastificades amb els residus urbans de Barcelona, l'Ajuntament rebrà dos euros per cada tona dipositada a l'argilera. Així, el càlcul és que el Pinell de Brai puga rebre uns 300.000 euros cada any.

«Aquest projecte no és la panacea per al Pinell, però tampoc hi veiem cap perill», va afirmar ahir l'alcalde. Pere Martí (CiU) va assenyalar que no es tracta de fer un abocador, sinó de la restauració mediambiental d'un espai tan degradat com és una pedrera, amb totes les mesures de seguretat i dins de la llei, i sempre que tinga tots els permisos de la Generalitat. Martí va remarcar que «no s'enterrarà res que contamine» el subsòl, i que el govern del Pinell es va emportar una molt bona impressió d'una visita recent a la restauració de la pedrera Elena, a Cerdanyola del Vallès. De fet, una de les tres empreses privades que han signat el conveni amb l'Ajuntament del Pinell de Brai és Puigfel SA, de Cerdanyola del Vallès, que per tirar endavant el projecte ha constituït una unió temporal d'empreses amb Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA, les empreses propietàries de les argileres del Pinell.

El conveni entre l'Ajuntament i les tres empreses suposa que, en una primera fase, el consistori rebrà 100.000 euros per a la tramitació dels permisos municipals. Més endavant, el Pinell de Brai ingressarà dos euros per cada tona de rebuig dels ecoparcs que les empreses dipositin a la mina d'argila, fins que la zona estiga completament restaurada i amb l'objectiu de recuperar la morfologia original de la finca, que té una superfície total de 55 hectàrees. Martí va explicar que els càlculs són que l'Ajuntament ingresse uns 300.000 euros anuals, una xifra que suposa que cada any podrien entrar a l'argilera unes 150.000 tones de rebuig dels ecoparcs. Amb tot, l'alcalde va afegir-hi que serà un procés «tranquil» i coordinat amb l'explotació actual de la mina.

També un abocador de runa de la construcció L'argilera del Pinell de Brai també podria ser el destí dels residus de la construcció, si tira endavant un projecte impulsat pel Consell Comarcal i l'Agència de Residus de Catalunya. De fet, el portaveu de PM, Lluís Melich, va recordar que a l'estiu l'Ajuntament va autoritzar l'abocador de residus de contracció de la comarca, però que no té cap tipus de sentit rebre els residus urbans de Barcelona. A més, va dir que l'Agència de Residus encara no sabia res sobre el projecte. De fet, el gerent de l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient, Carles Conill, va explicar ahir a El Punt que també desconeixen el projecte, i que l'acord actual amb Puigfel SA es limita al cobriment de la pedrera Elena de Cerdanyola del Vallès. A més, va dir que la seua prioritat és optar per l'àrea metropolitana per al nou abocador, però que no saben si l'empresa té acords unilaterals amb els gestors dels ecoparcs.

El Punt (28-Novembre-2008)

També pots llegir:
-L'entitat metropolitana planteja la construcció d'una altra incineradora
-El Gepec rebutja que l'abocador del Pinell puga rebre residus metropolitans
-El Pinell de Brai tindrà una planta de reciclatge de residus de la construcció
-L'abocador del Pinell, possible destinació del rebuig dels ecoparcs metropolitans
-L'abocador de runa de Gandesa serà privat

3 comentaris:

  1. Pinell: El poble que no mereix tanta merda.
    o
    Pinell: amb merda fins al coll.
    o
    Quina merda la de Pinell.
    o.....
    Ja està bé de fascistades territorico-polítiques.
    A quin govern li pot interessar omplir el poble de merda?
    A quin poble li interessa?
    A qui li interessa?

    ResponElimina
  2. A tot li diuen rehabilitar... per a què serà hàbil després esta finca?. També trobo que la basura va massa barata... a n'este terres si veiem no se quants milions no mos preguntem si està ben pagat, si haguessen dit 300000 tones (el doble) a un euro (la meitat), el total de 300.000€ (igual) ja mos aniria bé també. Que pensessem que mos falten diners, que després no sabrem gastar bé, mos porta a hipotecar le futur. A més, el fet que es catalogue com a no perillosa vol dir que han tret les piles que la gent tira a la brossa i altres contaminants perillosos???

    ResponElimina
  3. A Nàpols i rodalies, la Camorra enterra les basures del Nord Industrial d'Itàlia en els camps i terrenys del Sud.

    Sense cap control sembla que comença a ser un problema de salut pública: més alts índexs de càncers, avortaments....

    Aquí a les Terres de l'Ebre no ens cal la Camorra. Uns pocs alcaldes necessitats de quatre calers amb connivència, de vegades, amb administracions superiors, per fer unes bones festes, fer una llars de jubilats, cimentar quatre costes d'uns carrers i arreglar camins agrícoles, uns i els altres solucionar els problemes generals, ofereixen els terrenys per construir magatzems nuclears i de residus urbans.

    Quina pobresa d'esperit, quina poca dignitat...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta