20 de novembre del 2008

El Gepec rebutja que l'abocador del Pinell puga rebre residus metropolitans

El grup ecologista Gepec va emetre ahir un comunicat per advertir del «risc mediambiental inacceptable» que suposaria la construcció d'un abocador al Pinell de Brai, però sobretot el possible abocament del rebuig dels ecoparcs de l'àrea metropolitana de Barcelona. El Punt va avançar dilluns el projecte per instal·lar un abocador de residus de la construcció i una planta de reciclatge de runa al Pinell de Brai, així com de les gestions que s'haurien fet per restaurar les antigues mines d'argila amb bales de rebuig dels ecoparcs metropolitans. El Gepec assegura que ha confirmat la notícia per «altres fonts» i recorda que el «fracàs» dels mal anomenats ecoparcs és ben conegut a les comarques de Barcelona. Així, diu que una bona part del rebuig de la brossa municipal acaba compactat, empaquetat i soterrat en forats d'argileres i pedreres, sota la forma de bales que en realitat no són material inert, ja que contenen matèria orgànica, plàstics i metalls. Segons l'entitat, les campanyes de neteja d'imatge al voltant dels ecoparcs, a càrrec de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i d'algunes entitats públiques, no són més que el reflex d'un model de tractament de residus finalista, que consolida «un pèssim nivell de reciclatge» i un mecanisme «absurd» de transferència i exportació dels residus, lluny del seu lloc d'origen. De fet, el Gepec adverteix que en alguns casos les bales dels ecoparcs es porten a altres comunitats autònomes.

En aquesta línia, el Gepec assenyala que la sol·licitud d'aprofitament de l'argilera del Pinell de Brai no s'ha tramitat per soterrar-hi bales d'ecoparc, sinó per fer-hi només els abocaments de terres i runes de la construcció. A més, l'abocador projectat podria tenir més de 10 hectàrees, el doble de l'actuació que s'està fent a l'argilera Elena de Cerdanyola del Vallès, que també s'està omplint amb bales de rebuig. En tercer lloc, el Gepec avisa que l'argilera del Pinell es troba a tocar de l'espai protegit de la Xarxa Natura 2000, i que els aqüífers d'aquesta zona són subsidiaris del riu Canaletes. Finalment, el grup ecologista remarca que soterrar les bales d'ecoparcs implica la generació de lixiviats (líquids tòxics) i de gas metà durant un mínim de 30 anys. «Estem convençuts que la majoria dels veïns del Pinell no volen que es construeixi un abocador al seu terme, i molt menys que acabi sent la destinació de les bales dels ecoparcs barcelonins», diu el Gepec, que assenyala que les comarques del sud també rebran ara una part dels residus de l'àrea metropolitana.




El Punt (20-Novembre-2008)

També podeu llegir:
-El Pinell de Brai tindrà una planta de reciclatge de residus de la construcció
-L'abocador del Pinell, possible destinació del rebuig dels ecoparcs metropolitans
-L'abocador de runa de Gandesa serà privat
-Brossa un 80% més barata a Móra la Nova

Foto: Introducció a les roques minerals i industrials a les Terres de l'Ebre, d'Álvaro Arasa

1 comentari:

  1. A la terra alta mos farem rics... quin munt d'ingressos que arribaran: a quant va la tona de brosa? i si li sumem lo % (entre 2 i 4) de la producció dels molinets... ja veig les cues pujant per la nova carretera a buscar casa per viure i treballar a la comarca. No entenc com este projecte no se n'ha anat a beneficiar la capital catalana, com tots. Algú m'ho sap explicar? O ens ho envien a canvi de les peces històriques de la batalla de l'ebre i paissatges que s'enduran per posar-los en algun museu d'allà?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta