20 de novembre del 2008

El PSC proposa que Tortosa i l'Aldea es mancomunen per servir aigua al polígon

L'Estat i la Generalitat descarten que els pous d'emergència de Vinallop siguen per al Catalunya Sud

El grup del PSC a Tortosa va presentar ahir una moció que insta l'Ajuntament a constituir una mancomunitat de municipis amb l'Aldea, i que serà sotmesa a aprovació al desembre. Segons Joan Sabaté, la nova mancomunitat hauria de sol·licitar una concessió d'aigua a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que serviria per garantir el subministrament al polígon industrial Catalunya Sud. La proposta del PSC tortosí va arribar just el mateix dia en què tant l'Estat com la Generalitat van confirmar que els pous d'emergència de Vinallop seran clausurats quan acabe la neteja del pantà de Flix, i que per tant no seran utilitzats al polígon.

El portaveu del PSC a Tortosa, Joan Sabaté, va comparèixer ahir al migdia per fer una proposta sorpresa, però que va acabar de tenir tot el sentit a primera hora de la tarda. Així, davant de l'acord de la Generalitat i del govern de l'Estat de descartar l'ús dels pous d'emergència de Vinallop per abastar d'aigua el polígon Catalunya Sud, la moció dels socialistes proposa la creació d'una mancomunitat de Tortosa i l'Aldea, que hauria de servir als municipis per prestar els serveis d'aigua potable i clavegueram. «Encara que Tortosa construís uns pous propis, la realitat ens obligaria a mancomunar-nos amb l'Aldea, ja que no podríem subministrar aigua a empreses que es troben en altres municipis», va remarcar Sabaté. En aquest sentit, les últimes informacions assenyalen que la siderúrgica Gallardo necessitarà una dotació d'aigua molt important si s'instal·la al Catalunya Sud, i que la planta no es trobaria en terrenys de Tortosa, sinó de l'Aldea.

Sabaté va recordar que Tortosa ja va mancomunar-se fa uns anys amb Roquetes per dotar de serveis el polígon de l'Estació, i que ara podria fer el mateix amb l'Aldea per garantir l'aigua que necessita el Catalunya Sud. «Al territori tenim aigua abundant, i la podríem oferir a les empreses a un preu més atractiu que altres llocs», va dir el portaveu del PSC. De fet, Sabaté va remarcar que cal aprofitar els recursos hídrics de l'Ebre «amb prudència i criteris de sostenibilitat, però també per garantir el creixement del territori». Així, la moció també afirma que la nova mancomunitat hauria de sol·licitar una concessió d'aigua a la CHE, amb una nova captació que es faria directament del riu, i que els ajuntaments haurien de tractar abans de servir l'aigua a les empreses del polígon. Sabaté no va concretar la quantitat d'aigua que caldria demanar, i va afegir-hi que aquesta és una qüestió que haurien de calcular els serveis tècnics municipals, tot preveient també la demanda futura.

Al marge del CAT D'altra banda, el portaveu del PSC va remarcar que si Tortosa i l'Aldea tinguessin una concessió pròpia, no els caldria demanar més aigua al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que ja va concedir al Catalunya Sud una dotació insuficient, i que no preveu els mesos d'estiu. Sobre la falta de planificació a l'hora de garantir l'aigua per al polígon, Sabaté va aclarir que el Catalunya Sud pertany a l'Institut Català del Sòl (Incasol), però que tant l'aigua com el clavegueram és cosa dels municipis. Així, l'exalcalde va matisar que fer uns pous al marge esquerre –dels quals ja havien començat els sondejos, a càrrec de l'Ajuntament tortosí– no era tècnicament aconsellable per la poca força de l'aqüífer; i que per això l'aprofitament dels pous de Vinallop era una bona opció.

La moció naix de la polèmica dels pous Joan Sabaté va precisar ahir que per servir aigua al Catalunya Sud és preferible crear una nova mancomunitat, abans que propiciar l'entrada de l'Aldea en l'actual mancomunitat de Tortosa i Roquetes. «No és impensable, però és millor que cada mancomunitat tinga unes finalitats concretes», va dir. A més, Sabaté va admetre que la moció del PSC naix a partir de la polèmica sobre els pous d'emergència de Vinallop. Segons Sabaté, la complexitat del tema, els dubtes jurídics i la desconfiança dels propietaris dels terrenys expropiats per fer els pous aconsellaven que es busqués una solució menys problemàtica. En aquest sentit, la Plataforma en Defensa de l'Ebre va tornar a reclamar ahir que els pous només serveixin per abastir les Terres de l'Ebre en cas d'emergència durant la neteja del pantà de Flix, ja que el Camp de Tarragona ja va demostrar durant l'últim episodi de sequera que tenia prou aigua per cedir-la a Barcelona. En declaracions a l'ACN, el portaveu Joan Antoni Panisello va recordar que els pobles de menys de 1.500 habitants rebrien l'aigua amb camions cisterna.

El Punt (20-Novembre-2008)

1 comentari:

  1. La necessitat de que Tortosa es mancomune amb l’Aldea i l’Aldea amb Tortosa no es limita al l’aigua, properament hi haurà necessitat de resoldre temes de certa envergadura de manera conjunta i coordinada.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta