24 de març del 2009

El tortosí Ricard Salvat ha mort als 75 anys

L'escriptor i director de teatre tortosí Ricard Salvat ha mort a causa d'un vessament cerebral, segons llegim fa pocs minuts al portal 3cat24.cat. El director del Festival Internacional de Teatre EntreCultures, que l'Ajuntament de Tortosa va decidir congelar després de dues edicions amb una molt minsa acceptació de públic, estava considerat una figura clau en la renovació de les arts escèniques catalanes. Al novembre, el dramaturg va rebre el premi Butaca d'Honor, que suposava un reconeixement a la seua trajectòria teatral. Salvat ja havia estat guardonat l'any 1996 amb la Creu de Sant Jordi, i el 1999, amb el Premi Nacional de Teatre. En canvi, a Tortosa ha estat més aviat un geni incomprès, fins al punt que va fracassar la cessió a la ciutat del seu fons documental i la creació de la Fundació Ricard Salvat. A més, des de diferents sectors s'havia acusat Salvat d'haver dirigit un festival excessivament elitista i minoritari per a Tortosa, quan la realitat és que l'última edició de l'EntreCultures, al novembre del 2006, havia fet una aposta clara per acostar el festival als ciutadans, amb una programació més lúdica i popular, en què el teatre fins i tot va arribar a les aules. Ara caldrà veure què farà Tortosa per fer les paus amb la memòria de Salvat, un cop s'ha conegut avui la sobtada mort del dramaturg. Per començar, un reconeixement institucional a títol pòstum no estaria gens malament...

Actualització. L'Ajuntament de Tortosa ha emès el següent comunicat de condol:
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la corporació municipal expressa el seu condol a la família del director teatral Ricard Salvat, després de la seva mort sobtada aquest dimarts. Bel ha lamentat la desaparició del dramaturg tortosí, que deixa un buit molt important en el món de la cultura i del teatre a casa nostra. L'alcalde ha recordat el seu paper en el Festival Entrecultures i ha destacat la seva prolífica producció teatral i la seva contribució a la cultura catalana.

10 comentaris:

  1. Ricard Salvat ha estat un tortosí universal. La seva obra és reconeguda internacionalment. Tortosa li ha d'estar agraïda per moltes raons, la més recent el Festival Internacional de Teatre Entrecultures, que va posar Tortosa en l'agenda cultural de la Mediterrània, més enllà de la curta mirada dels actuals gestors culturals de l'ajuntament de Tortosa, que varen liquidar el festival sense donar-li cap explicació.
    Descanse en pau Ricard Salvat, els tortosins el tenim en un lloc destacat de la nostra memòria.

    ResponElimina
  2. En aquest moments l'única cosa que podem dir és que el trobarem a faltar, a ell i al seu teatre.

    ResponElimina
  3. Un cop donat el condol no puc estar-me de dir que pel que fa al nostre alcalde el senyor Bel;

    "A buenas horas mangas verdes".

    ResponElimina
  4. Ha mort Salvat, peró sempre ens quedarà en el nostre record tots els seus treballs i la seva obra, els artistes com Ell no moren.Una abraçada molt forta a la familia i als seus amics.
    Respecte al comunicat l'interpreto com un exemple clar de cinisme polític i de molt mal just.

    ResponElimina
  5. La cultura ha perdut una figura il·lustre i Tortosa un dels seus fills més notoris. Des d'aquí el més sincer condol, i a la vegada l'inevitable crítica a aquells que ara, com el senyor Ferran Bel, corren a fer comunicats per sortir a la foto quan en vida mai van moure ni un dit per aquest tortosí de renom. Quan en vida van eliminar un festival que hauria pogut estar referent per molts motius. Quan en vida ni tan sols van trucar-lo per dir-li que aquest festival ja no continuaria. És avui dia de condol per la pèrdua d'una figura irrepetible i de lament per la hipocresia de l'actual govern municipal que és hora ja de denunciar. Tortosa no mereix polítics tan curts de mira

    ResponElimina
  6. Si no recordo malament els primers que van reduir el festival entrecultures va ser el govern socialista quan es va carregar als d'erc.

    L'entrecultures va ser un festival que va donar prestigi a la ciutat de Tortosa, però que no es podia mantenir pel seu cost econòmic.

    Criticar a l'alcalde per fer el que havia de fer, que és fer un comunicat, em sembla molt simptomàtic del nivell polític dels socialistes tortosins.

    Descanse en pau sr. Salvat.

    ResponElimina
  7. Donat que semblava que molta gent de Tortosa li donava l'esquena al festival, sobretot empesos per una determinada coalició política, l'equip de Joan Sabaté, juntament amb el Sr. Salvat, van intentar fer canvis per aconseguir més acceptació popular, inclús crec recordar que es va parlar de fer-lo cada dos anys per que pugues ser més assumible econòmicament. El Sr. Bel i el Sr. Caballol se'l van carregar directament. Ara ja han fet tard per a tot.

    ResponElimina
  8. Em perdonareu, però no crec que sigui el moment d'entrar en lluites partidistes.

    Jo vull reconèixer que no conec del tot l'abast de la seva figura, però, si llegeixo una crònica d'avui d'àmbit nacional me'n faig una idea del poc reconeixement que el Sr. Salvat ha tingut a la seva ciutat natal.

    Desconec si se li ha donat algun reconeixement honorífic de la ciutat per part de l'Ajuntament, tipus medalla d'or. Si no s'ha fet mentre era viu seria un exemple llastimós de les coses que succeeixen a la nostra ciutat.

    ResponElimina
  9. L'ajuntament de Tortosa el va finançar per fer real la seva gran obra del Festival Entrecultures per Tortosa. Era un gran repte para una ciutat com Tortosa, petita en habitants i en poca solera teatral. És va invertir temps i diners. Era el començament d'un gran i específic festival, únic a la Mediterrània. Malgrat això molta gent no ho va entendre així i el van degollar, el festival, sense demanar permís als promotors i sobretot al Sr. Salvat.

    ResponElimina
  10. Hi ha persones que passen per la vida de les persones i la seua generositat i entrega extremes fan que sigui un plaer i un goig poder comptar amb la seua companyia. Ricard, n'és una d'elles.
    És cert que ara no és el moment dels enfrontaments, és el moment del plany i del dol pel nou viatge de Ricard.
    Quan el dolor ens ho permeti, ja hi haurà temps per fer la narració exacta dels fets i desenmascarar la hipocresia congènita dels cors de baf ofenedor que l'han maltractat en vida.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta