24 de juny del 2009

Dimecres història: el barri de Pescadors

L'actual carrer Pescadors és un dels últims vestigis de l'antic barri de Pescadors, un dels que va resultar més afectats pels bombardejos de la Guerra Civil amb la resta d'edificis de la façana fluvial. Es calcula que a Tortosa més de 1.000 habitatges van quedar destruïts, sobretot als carrers més propers als tres ponts sobre l'Ebre, que també van ser dinamitats*. Aquesta imatge del fons de Josep Salvany és del 1916 i ens mostra com era la façana de l'antiga capella de Sant Pere, ubicada al carrer del mateix nom. La capella pertanyia a la Societat de Pescadors de Tortosa i de Sant Carles de la Ràpita, i presidint la façana hi havia encastat el fragment d'un mascaró de proa, una talla de fusta que segons sembla procedia d'un naufragi. El mascaró representava el cap d'un lleó, animal al·legòric del patró dels pescadors. De fet, el lleó sosté a les urpes l'escut del primer Papa de Roma. Però la fotografia de Salvany també ens explica altres històries, com la de la xiqueta amb davantal que porta un cistell al cap, o la del xiquet amb roba d'aprenent que descansa un moment assegut a la cantonada, venint o tornant d'algun encàrrec. També ens crida l'atenció les pintades que hi ha a la paret: una diu "The Reina, el mejor remedio del mundo", mente que l'altre proclama "Maura Sí". Segons un anunci publicat a La Vanguardia del 6 de desembre de 1914, The Reina era un producte per combatre el tifus i les infeccions gàstriques, "el mejor remedio para las familias". A Tortosa també hi havia una altra d'aquestes pintades al carrer Canvis, a la façana de l'antic ajuntament (ho podem veure en una altra imatge del fons Salvany). Per la seua banda, la consigna "Maura Sí", que era una de les proclames dels seguidors d'Antonio Maura, també es veu pintada sobre la pedra del pont de l'Estat, a la plaça del Paiolet enfangada que Gerard Vergés va retratar l'any 1921.

(*)Després de la Guerra Civil, Tortosa va quedar completament en runes i s'ha dit que va ser la més castigada de Catalunya durant el conflicte del 1936 al 1939. El 21 de juny de 1940, ara tot just s'acaben de complir 69 anys, l’Ajuntament de Tortosa va acordar demanar la intervenció del govern de Franco, per poder reconstruir la ciutat. Al cap de dos anys va iniciar-se la reconstrucció, i entre els anys 1948 i 1954 va refer-se el barri de Pescadors, que va haver de fer lloc a la plaça d'Espanya, un espai porxat que recorda l'antiga plaça de les Cols (l'actual plaça de la Constitució). A la plaça d'Espanya va aixecar-se l'actual ajuntament, custodiat per altres edificis oficials, com eren la seu de la Telefónica i l'edifici de Correus i Telègrafs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta