24 de juny del 2009

El president del col·legi d'arquitectes a l'Ebre considera que la crisi de la construcció «ja ha tocat fons»

El president del COAC a les Terres de l'Ebre, Joan Josep Curto [a la dreta de la imatge], va assenyalar que l'actual moment de crisi econòmica ha permès que el col·legi d'arquitectes, tot i la baixada d'activitat, haja pogut comprar l'antiga Casa Wenetz. Curto, que també va destacar que l'Ajuntament construirà un pàrquing subterrani a la plaça Mossèn Sol, confia que la recuperació de la Casa Wenetz puga servir per fomentar la rehabilitació al nucli històric. Segons el president del COAC a l'Ebre, bona part de la recuperació en el sector de la construcció, més que per l'obra nova, implica fomentar la rehabilitació d'habitatges. «La remuntada després de la crisi es notarà més en la rehabilitació, i en llocs com Tortosa s'hauria de duplicar», va dir. Curto també va valorar que la crisi «ja ha tocat fons», ja que el col·legi d'arquitectes ha reduït en un 80% el nombre de visats de projectes que es feien fins ara a l'Ebre. Segons Curto, la xifra ara s'ha estabilitzat, gràcies a les obres menors i a les rehabilitacions. Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va animar els propietaris del nucli antic a apostar per la reforma dels habitatges. En concret, Bel va recordar que l'Ajuntament ha obert una nova línia d'ajudes per als habitatges inclosos a l'àrea d'actuació del pla integral del nucli antic (Pincat), amb subvencions de fins a 15.000 euros. L'alcalde va detallar que, de la convocatòria del 2008, ja hi ha confirmats quatre ajuts, i que la resta s'han hagut de denegar perquè les sol·licituds eren per obres de fora de l'àrea d'actuació del projecte de la llei de barris, o bé perquè són de llicències d'obra del 2009, que ara s'hauran de tramitar amb la nova convocatòria.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 24-06-2009 Pàgina 9

4 comentaris:

  1. Efectivament, un 80 % menys de visats es tocar fons de veritat, altra cosa es que hagi rebot, que no el hi haurà per molts motius. El primer i principal es la evident davallada en picat d’obra nova, el segon fora que la rehabilitació no sempre precisa de la intervenció d’un titulat superior, i mentre l’administració no la fomenti amb IVA reduït i d’altres ajuts, encara es una activitat molt precària, el tercer motiu seria el projecte de llei de regulació dels col•legis professionals que engloba l’avantprojecte “Òmnibus”, en que els visats seran a petició del client, menys en els casos específics que la llei obligui a fer-ho.
    Es per lo qual no auguro un futur massa clar al col•lectiu d’arquitectes, per altra part una professió tècnica i molt creadora que ara es pot veure abocada a fer taxacions i cèl•lules d’habitabilitat...

    ResponElimina
  2. Al meu poble tocar fons es un 100% menys de visats.

    ResponElimina
  3. Lluis, el que tu proposes es un cataclisme..

    ResponElimina
  4. El que passa es que per a molta gent, des de la crisi i de molt abans, ja ha arribat el cataclisme. Nomes cal veure la informació d'ahir mateix de Caritas.
    Per tant n'hi ha molts que han tocat el fons del 100%; potser tots en conjunt ( recordem allò de dos persones i dos pollastres de l'exemple de l'estadística ) encara estem al 20? 30?, no ho se. Peró que passaria si en compte de ser uns quants centenars de milers, fossen el 100%?. Pos per a tots, no ho se, però per als que ara ja estan al fons, NO RES.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta