11 de juliol del 2009

Salut es marca el repte de posar en marxa el nou hospital de Tortosa en tres anys

El govern redacta el pla funcional, mentre l'Ajuntament avança en l'aprovació del pla de la Farinera i en el finançament

Les obres del nou hospital de referència a les Terres de l'Ebre han de començar a la primavera del 2010, segons la previsió que han fet als serveis territorials de Salut, perquè el centre hospitalari puga començar a funcionar durant el segon semestre del 2012. En aquest sentit, el Servei Català de la Salut (Catsalut) està acabant de redactar el text refós del pla funcional de l'hospital i el programa de serveis, mentre que l'Ajuntament de Tortosa i els propietaris del sector de la Farinera avancen en l'aprovació definitiva del pla parcial. Al mateix temps, es fan els últims passos perquè siga operatiu el nou Consorci d'Inversions Públiques, que ha de servir per garantir el finançament necessari per al projecte, ja que l'hospital podria tenir un cost superior als 160 milions d'euros.

El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va explicar que Catsalut ha de completar el pla funcional i el programa funcional del futur hospital de les Terres de l'Ebre, un cop enllestida la proposta que han fet des de la regió sanitària. Tot seguit, sortirà a concurs la redacció del projecte i les obres de l'hospital, que segons va confirmar també l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, haurà de fer la mateixa empresa. Roldán va precisar que la tramitació i el procés d'adjudicació del projecte es podria allargar entre nou mesos i un any, però que l'objectiu és que les obres puguin començar a la primavera del 2010. El director de Salut va dir, a més, que el nou hospital no es farà per fases, ja que la intenció del govern és que puga entrar a funcionar «tot l'hospital sencer» en poc més de tres anys, el segon semestre del 2012.

Inicialment, quan a l'estiu del 2006 la consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar la futura construcció d'un nou hospital a Tortosa, el govern treballava amb un calendari més optimista, ja que esperava tenir-lo a punt a finals del 2010. També la inversió prevista era un pèl més baixa, ja que es parlava que el nou hospital costaria uns 120 milions d'euros. Després, tot i que CiU havia qüestionat l'emplaçament de l'hospital al pla parcial de la Farinera quan encara era a l'oposició municipal, Bel i la consellera van signar al febrer del 2008 el compromís per cedir els terrenys a Salut. L'objectiu de Salut, aleshores, era començar les obres durant aquest any, i tenir l'hospital finalitzat en un termini no superior a tres o quatre anys. També s'acordava que el nou centre hospitalari es construiria en una superfície de 35.909 metres quadrats –menys dels 41.072 previstos primer–, compresos entre la carretera de Roquetes i l'avinguda de la Diputació, amb un cost de 166 milions d'euros.

Roldán va detallar que el pla funcional definirà com ha de ser l'hospital i com es coordinaran els diferents serveis, mentre que el programa funcional determinarà els diversos espais i els àmbits estructurals. «El pla funcional es fa a partir del que podem fer i a la previsió demogràfica, per ser més autosuficients i evitar que la gent del territori haja de marxar fora», va remarcar Roldán, que va posar l'exemple positiu de la nova unitat de radioteràpia que van instal·lar a l'hospital de Jesús.

Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa ha explicat que, mentre Catsalut avança en la redacció del text refós del pla funcional, l'Ajuntament fa el mateix amb l'aprovació definitiva del pla parcial de la Farinera. Segons Bel, en pocs dies hi haurà una reunió amb els propietaris per facilitar aquest tràmit. A més, l'alcalde va afegir-hi que el finançament també està prou ben encarrilat, després que s'haja signat davant de notari la creació del Consorci d'Inversions Locals, en què participen els ajuntaments de Reus, Amposta i Tortosa. Bel va recordar que el projecte de l'hospital i les obres es faran a través del consorci. A més, va detallar que l'accés principal a l'hospital no serà per l'eix de l'Ebre (C-12), sinó per la carretera de Roquetes i la nova rotonda, així com des del polígon La Ravaleta i l'avinguda Diputació.

Obres a les urgències

Tot i que Salut ha planificat la construcció d'un nou hospital a Tortosa, les millores a l'actual hospital Verge de la Cinta no s'aturen. Ja han començat les obres al servei d'urgències de l'hospital, una actuació que consisteix en la construcció de cinc boxs més. També es faran algunes millores a la sala d'espera i alguns canvis en els circuits d'admissió de pacients, que passaran a tenir dues finestres per millorar el servei. Amb tot, el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va assenyalar que un dels problemes de fer obres és que distorsionen el funcionament de les urgències, i que per això van dissenyar un nou sistema «tancat» però connectat amb quiròfans. A més, es va establir un protocol de col·laboració amb la clínica Terres de l'Ebre, de manera que els pacients menys greus es poden derivar cap al servei d'urgències de l'Aliança, fins i tot des dels centres d'atenció primària o des de les consultes. Roldán va precisar que van fer una prova pilot que va començar al novembre passat, i que el sistema va funcionar correctament. Les obres a les urgències del Verge de la Cinta duraran sis mesos, amb un pressupost de 600.000 euros.

Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-07-2009 Pàgina 2

27 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Tot el reguitzell de noticies que ens ofereix Gustau, sobre l’hospital, el Pincat, carretera de Jesús a Roquetes, etc., en el fons ens parla de planificació de ciutat. Es clar que només el pas del temps acabarà posant als diferents governs del PSC a Tortosa al lloc que es mereixen.
    Sense la planificació de Ciutat que durant els vuit anys de govern del PSC es va dur a terme, avui no podria el govern de Bel executar tot el que esta executant. El problema sorgeix aquí en que Bel sols treballa a curt termini en l’execució i no esta fent res pel futur de la ciutat, cosa que els propers governs patiran.
    Ara em ve al cap una frase que apareixia per aquest blog fa uns dies, quan parlava que Joan Sabaté tenia “calentors d’estiu”, quan a l’any 2006 va anunciar la construcció del nou Hospital. Com es pot veure el pas del temps va posant pedres una rere de l’altra per tant de que l’Hospital vegi la llum.
    Treball, treball i treball es el que falta i la demagògia amagada en un calaix.

    ResponElimina
  3. Culebrons!! Eren culebrons d’estiu i no calentons...(Jo en la vida personal no entro).

    ResponElimina
  4. Per cert; com tu dius “el pas del temps” (vuit anys) ja ha posat al govern del PSC on es mereix...
    Vols mes evidencia?
    Ara toca a uns altres, i si ho fan malament ja veurem el que farem...

    ResponElimina
  5. Mc Calan, amb el carinyo que permet el col·leguisme blocaire:
    Vols dir que tu no faràs el mateix si ho fan be com si no ho fan tan be?.
    En qualsevol cas: Fem-ho Be.
    I si poguéssim parlar, o escriure, fent una mica d'abstracció de la ideologia de cadascú, Pont de Barques no te una mica ( encara que sigue una mica ) de raó?

    ResponElimina
  6. Entenc que es fa per l'interes general i tota la pesca, pero per als propietaris de l'escola Mare Natura es una super putada.

    ResponElimina
  7. Efectivament Ximo; ell te les seves i jo les meves...

    ResponElimina
  8. Pel que s’ha vist als mitjans, el Govern de tripartit ha avalat el nou sistema de finançament que portava un any negociant amb el Govern Central ; primer amb Solbes i finalment amb la ministra Salgado, arribant als 3.855 milions d’euros el primer any i amb un rànquing de recuperació del 105,6 %.
    Tots sabem que una de les Comunitats amb mes pressió fiscal es precisament Catalunya, on existeix de fa temps un sagnant greuge compartiu anomenat “Impost sobre Transmissions i Donacions Patrimonials”. Dic greuge comparatiu perquè com sabeu al sortir de Catalunya les coses canvien, fins i tot estan exempts. L’afany recaptatori del nostre país arriba a gravar el patrimoni transmès fins i tot amb un 30 % d’uns bens que amb el coeficient multiplicador ultrapassen el valor actual de mercat i que els nostres avantpassats (pares i avis) han guanyat amb molt de sacrifici durant tota una vida de treball. Es comú que per heretar un piset, tinguis que fer una hipoteca per liquidar aquets impost, dons no es habitual disposar en metàl•lic de la quantitat que et demanen. D’aquí que en aquest país una herència es una llosa que en els temps que corren, no tothom pot fer-hi front.
    Aquest Govern , sempre ha fet bandera de ésser un govern progressista i d’esquerres. Ara amb l’aprovació del nou model de finançament fora un bon moment per demostrar-ho.

    ResponElimina
  9. Si, el Sr. Sabate va planificar, però no tan sols de plan viu l'home i és que ell i el seu equip han estat els pitjors gestors de l'Ajuntament de la democràcia.

    Com repeteixi la mateixa llista al 2011, no sé perquè es torna a presentar.

    Però, no serà que el Sr. Sabaté sap planificar, però el seu ego no el permet delegar en ningú.

    ResponElimina
  10. Xeic, per a tu el Pisuerga sempre passa per Valladolid?.
    Al menys sigues mes original, home.
    No veus que si ho fas tan descarat pers la raó?, per obsessiu i pesat.

    ResponElimina
  11. Mc calan, curiosament, en el que ens comentes ( tret de les herències, que estic d'acord ) mes que opinar, fas d'informador....però tu que en penses de l'acord de finançament?.
    Ah, a mi ja em va bé.
    CiU s'ha queda't amb el cul a l'aire. ERC no pensava que danès l'aprovat, francament. Per cert, ells que fan bandera de partit l'assembleari, això no era digne de consulta a les bases?. O ens donaran l'excusa de la complexitat del tema?

    ResponElimina
  12. Ximo; no es pot parlar de finançament sense parlar de impostos; siguin directes o indirectes, i per mi l’impost directe mes injust es el que acabo d’anomenar.

    ResponElimina
  13. Si si, es podrà parlar o no, però l'acord a que s'ha arribat l'hem de firmar o que?.
    De l'impost sobre transmissions patrimonials hem podem parlar i depèn d'aquí, es com si condiciones la firma a la privatització de TV3, o al percentatge del pressupost que Salut dedica a l'atenció primària, per exemple.

    ResponElimina
  14. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  15. Crec que amb el que t’acabo de dir queda clara la meva postura, però volen donar-te una resposta i davant la teva insistència, tinc que dir-te que la meva firma no esta autoritzada.
    No se la teva...

    ResponElimina
  16. gracies, ara si que m'has contestat, efectivament. Jo insistia per a que et retratesses, però ja veig que no ( o si ). Ets molt lliure.

    ResponElimina
  17. Per cert, les xifres reflectides en el meu post , s’assoliran al 2012 de forma gradual i no son d’aplicació al actual exercici.

    ResponElimina
  18. La ministra Salgado ha dit: “No voy a confirmar ni desmentir ninguna de las cantidades que van a recibir las Comunidades Autónomas”
    Estic segur que tampoc sabrem mai les dades de partida per les quals s’ha elaborat el nou sistema de finançament. De lo qual es desprèn que de transparència cap ni una..
    Però tranquils, que el president Montilla ha manifestat que aquest acord farà gran a Catalunya i la seva gent i a mes a mes garantirà la solidaritat i la justícia...
    Així dons el govern de la Generalitat demostra un cop mes (com va dir Churchill) que no fan be les coses fins que no han exhaurit totes les possibilitats.

    ResponElimina
  19. Xeic Ximo, el pessat del Pisuerga em sembla que ets tú. Que té a veure el finançament i ERC amb aquesta notícia? Mira't la biga a l'ull home.

    ResponElimina
  20. Amb la noticia poc, ( o no -el finançament te a veure en tot-), amb el que diu mc calan molt i per això li contesto, per si no t'envies adonat

    ResponElimina
  21. Un cop el Govern accepta el pacte sobre finançament i desprès del greu discurs Institucional del President de la Generalitat senyor Montilla, una sospitosa eufòria envaeix les files del tripartit, especialment en l’ànim del senyor Puigcercós d’ERC, que li fa manifestar a veu plena “Em guanyat a l’Estat...etc etc”.
    Si per mi fora, i desprès de haver arribat a un acord ( sigui bo o millorable) tractant-se d’en Zapatero, mai donaria les coses per fetes, i per suposat intentaria mantenir la cara de póker fins no veure resultats. Tornem al refranyer català “No diguis blat fins que estigui al sac i ben lligat”.
    De totes maneres el senyor Zapatero sap que sense Catalunya ho te molt verd i aviat s’hauran d’aprovar el pressupostos. A mes a mes el resultat d’aquestes negociacions no podien ser d’un altra manera, dons a Catalunya fins i tot hagués pogut abocar-nos a anticipar les autonòmiques.
    Ara el Govern de la Generalitat dona mostres de cohesió interna i es sent fort, encara que es públic i notori que això no era la norma, i les continues diferencies, a pesar del Pacte de Govern, ( que fins i tot denuncien caducat) s’han succeït al llarg del seu mandat.
    El dimecres tots a firmar al Consell de Política Fiscal i Financera, els crítics també. Ves quin remei !
    Alguna cosa esta passant que no acabo de veure clara,dons tot es encara molt recent, però n’hi ha una especialment fràgil que son els Fons de Suficiència i que podria fer fracassar el que avui amb tanta eufòria s’ha publicat.
    I el Tribunall Constitucional ? Narinant, narinant, narinant...!

    ResponElimina
  22. Treballes de sol a sol
    estalviant unes monedes
    i quan al final ets mort
    encara més mort et quedes.
    Després de cobrir-te amb terra
    o que et cremin (va a gustos)
    ve Hisenda, et desenterra,
    i et dona més disgustos.
    És l’impost de successions
    una imposició maleïda.
    És, de les malediccions,
    la pitjor, la malparida.
    Quin impost tan indigest !
    M’han donat un gran ensurt.
    M’ha canviat de sobte el gest
    d’aquest enorme disgust.
    És que no tenen vergonya!
    Impostos sempre per tot.
    Això sembla ja conya:
    pagar per haver-te mort !
    Amb la falta que em fa
    el diner que a mi se’m roba
    mon capital es desfà
    perquè m’han buidat el cove.
    Sapigueu la gent d’Hisenda
    que el meu pis ja l’he pagat.
    No vull que me’l robi un menda
    espoliador i malcarat.
    El diner que tinc al banc
    el Govern el vol tot ell.
    Abans de deixar-me en blanc
    deixaré el saldo en vermell !
    Tan difícil és comprendre
    el que crec que haig de fer ?
    donar-lo a la filla i al gendre
    abans que fer-ho a un tercer.
    Jo ja estic fart de pagar
    l’IBI, l’IVA i la Renda...
    Més em volen endeutar
    fins que posi el pis en venda ?
    A pagar tot català !
    i la butxaca se’ns trenca.
    Que estem tips ja de pagar
    al Fisc que té molta penca.
    Els meus diners per a què ?
    per a fer una xorrada,
    com col•locar el parquet
    d’alguna nova ambaixada.
    Així que, Sr Montilla,
    que la vida té molt cost,
    retalli’ns una miajilla*
    aquest maleït impost.

    ResponElimina
  23. Topant de cap en una i altra soca,
    avançant d’esma pel camí de l’aigua,
    se’n ve la vaca tota sola. És cega.
    D’un cop de roc llançat amb massa traça,
    el vailet va buidar-li un ull, i en l’altre
    se li ha posat un tel: la vaca és cega.
    Ve a abeurar-se a la font com ans solia,
    mes no amb el ferm posat d’altres vegades
    ni amb ses companyes, no: ve tota sola.
    Ses companyes, pels cingles, per les comes,
    pel silenci dels prats i en la ribera,
    fan dringar l’esquellot, mentres pasturen
    l’herba fresca a l’atzar... Ella cauria.
    Topa de morro en l’esmolada pica
    i recula afrontada... Però torna,
    i baixa el cap a l’aigua i beu calmosa.
    Beu poc, sens gaire set. Després aixeca
    al cel, enorme, l’embanyada testa
    amb un gran gesto tràgic; parpelleja
    damunt les mortes nines, i se’n torna
    orfe de llum sota del sol que crema,
    vacil·lant pels camins inoblidables,
    brandant llànguidament la llarga cua.

    ResponElimina
  24. Como soy autodidacta
    con cierto matiz ecléctico,
    me miro la cosa abstracta
    con los ojos del escéptico.
    La vida me tomo a guasa
    porque soy un ”bon vivant”
    y tiro con bala rasa
    “contre tout terrible enfant”.

    ResponElimina
  25. Antiga Tortosa
    De fortes muralles
    De camps de verdura,
    Tot l’any esmaltats;
    De xiques molt guapes,
    D’esvelta cintura,
    I d’homes molt savis,
    Valents i esforçats.
    D’un Ebre en què et banyes
    Com nimfa preciosa,
    Mirant-te en ses aigües
    Que no et falten mai;
    Tens una altra joia
    Mes que estes preciosa
    Pos les guanya totes
    Lo teu melós guay.
    Lo guay de Tortosa
    Guay dels meus amors,
    Lo guay de ma mare
    Mai l’oblidaré.
    I en tots los meus gojos
    I en los meus dolors,
    Jo sempre en la boca
    Sempre el portaré.

    ResponElimina
  26. Oh poeta, poeta, tu
    que tantas canciones compones, desabrochame la bragueta
    y tocame los cojones.

    COPIAR I ENGANXAR....quin invent per a la cultura i els coneixements.

    Mc Calan veig que encapçales la creuada anti-impost de succions.
    Pos si que n'esperes d'herencia?

    ResponElimina
  27. Igual soc jo el que la dona...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta