Desenes de botigues de Tortosa decoren els aparadors amb motius religiosos i tradicionals
Les imatges de la Cinta, les nines vestides de pubilla, les fotografies històriques, les figures dels gegants o el perfil simpàtic de la cucafera han substituït les ofertes i els cartells de les rebaixes, als aparadors de moltes botigues de Tortosa. Ningú havia fet cap crida especial, ni tampoc havien convocat cap concurs, però desenes de comerços de la ciutat han celebrat enguany les festes de la Cinta guarnint els aparadors amb motius religiosos i tradicionals. Alguns exemples són el domàs de la Cinta en una camiseria de la plaça de l'Àngel; un gravat antic amb el repartiment de les primes de panoli en una botiga de complements de la plaça Agustí Querol; els gegants i la cucafera en una cafeteria i en un centre d'estètica del carrer Sant Blai, on també trobem la imatge de la patrona de Tortosa en una perfumeria. També hi ha la Cinta en un brodat d'una botiga d'antiguitats del carrer de la Rosa, i nines vestides de pageses o el retrat antic d'una pubilleta a les pastisseries del Sant Blai.
El regidor tortosí de Comerç, Joan Caballol, valora aquesta mostra espontània de devoció per la Cinta com un fet «molt positiu», ja que suposa una reivindicació de les arrels i de la cultura local. «Sempre hi ha hagut aparadors guarnits, però és possible que enguany se'n vegin més», comenta. «Diumenge també hi havia més gent que mai a la missa de la catedral; no sóc sociòleg, però és possible que la crisi faci sortir els sentiments més profunds, i també els religiosos», conclou Caballol. En la mateixa línia, defensa la implicació del comerç local en la festa major, amb una visió molt oposada als que critiquen els botiguers tortosins perquè aprofiten la Cinta per tancar i fer uns dies de vacances. «En realitat, si tanquen la botiga és perquè s'impliquen en la festa, ja que volen descansar i participar-hi», sentencia.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 10-09-2009 Pàgina 42
10 de setembre del 2009
9 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
" hi havia més gent que mai a la missa de la catedral; no sóc sociòleg, però és possible que la crisi faci sortir els sentiments més profunds, i també els religiosos"
ResponEliminaCuriosa aquesta nova costum de "penjar-li el mort" sempre a la mateixa qüestió: LA CRISI.
Ja comença a fer pudor això, no? LA CRISI!! uhhh!! sembla el títol d'una película de por (La Masa, La Mosca, La Momia, La....)
En aquest cas, deduïm que la famosa crisi també afecta, ja no tan sols a la butxaca, sino que també té la capacitat d'arribar dins el cor de la gent i els seus sentiments i fer-los reflexionar sobre les bondats i els plaers d'anar a missa per a salvar-se d'aquest infern anomenat CRISI!!
Un discurs certament molt pobre fins i tot gens democràtic. La teva lectura sobre la participació ciutadana a la missa en honor de la Patrona et deixa en calçotets en el teu anàlisi, i certament ets molt irrespectuós respecte dels que en exercici de la seva llibertat han volgut assistir, i fins i tot han participat d’una tradició molt nostra.
ResponEliminaHo sento, però has estat molt desencertat.
Si en lloc de fotre't en la religió catòlica ho haguessis fet amb la musulmana amb el tema del ramada (i ara se m'acut un acudit bastant graciós sobre el ramada i la crisis) la que s'hagués armat. Tens sort que Europa ja ha perdut molts dels seus signes d'identitat com la religió.
ResponEliminaAh per cert l’haguessis armat perquè series directament un racista, si et fots amb la religió catòlica en canvi ets un paio “progre”, enhorabona ;)
Gutijaume ; el signes d’identitat d’origen religiós avui per avui no tenen massa que veure si no son dintre de l’ordre estrictament personal. Aquí el nostre contertulià ha ofès (estic segur que sense voler) la sensibilitat i la llibertat de cadascú.
ResponEliminaAh ! i de “progre” res de res...!
Perdoneu però no veig que ningú s'estigui mofant de la religió catòlica, no esteu una mica paranoics, o a la defensiva ?
ResponEliminam'hi sumo, d'irrespectuós, res de res. Opino i avant...
ResponEliminaÉs que la Reial Arxiconfraria té la mà molt llarga...
ResponEliminaDons si no sabeu interpretar les paraules del nostre contertulià “Au”, us aconsellaria que les tornéssiu a rellegir dons porta una carrega ideològica de passotisme i manca de respecte envers de qui ha volgut lliurement honorà la Patrona, com qualsevol poble ho fa...
ResponEliminaM’ha sobtat la opinió de Krupp com si la Arxiconfraria de la Cinta fora del “Club de Roma” o una associació propera a la triple “A” o fins i tot a una secta obscurantista.
Senzillament ridícul!
Ui, que hem tocat la fibra!!
ResponElimina