26 de març del 2011

L'Ajuntament s'espolsa 'Símbols de Franco'

L'Ajuntament de Tortosa ha negat, a través d'un comunicat, haver posat impediments a l'exhibició de l'exposició Símbols de Franco a la ciutat. Així, el consistori sortia al pas de les crítiques expressades per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, que dimarts denunciava “dificultats” i “impediments” per aconseguir la cessió d'un espai on exposar la mostra del Memorial Democràtic de la Generalitat. Segons el comunicat, cap representant del Memorial Democràtic s'ha adreçat a l'Ajuntament, i és “rotundament fals” que el consistori haja impedit l'exhibició de l'exposició. Amb tot, admet que membres de la comissió van demanar un espai, però argumenta que els equipaments municipals estaven ocupats. De fet, el consistori sí que ha cedit l'auditori a la comissió, per fer-hi una taula rodona sobre el tema. Finalment, l'Ajuntament lamenta la utilització “partidista i interessada” d'alguns membres de la comissió. Per la seua banda, la comissió ha volgut aclarir que el Centre del Comerç encara no els ha contestat la petició, i que el Col·legi d'Arquitectes els demanava un lloguer massa elevat.

Publicat a El Punt Imatge: La Via Augusta

Comunicat de l'Ajuntament de Tortosa sobre l'exposició 'Símbols de Franco'

40 comentaris:

  1. Posar impediments (def: obstacles), potser no, pero trobar impediments, sembla que si!
    Diuen que fa "alguns dies" es va demanar espais, quan els primers contactes son de fa 3 mesos, i contactes directes amb regidors, fa 5 o 6 setmanes.
    En fi, m'alegro que sembla que si , que voldran tenir l'exposició encara que sembla que ja serà per aqui 6 mesos o un any, quan en altres pobles, clar no son capital, s'ha organitzat en questio de dies , per no dir hores!

    ResponElimina
  2. Ai, i això que tot ho han Fet Bé ...

    Quan comencen a Fer-ho Bén Malament, haurem de marxar de Tortosa ...

    ResponElimina
  3. Pos visto lo visto, jo li dono més credibilitat a l'explicació de l'Ajuntament que a les queixes dels de la Comissió.

    ResponElimina
  4. Tu li pots donar credibilitat a qui vulguis, Morigan, però el cert és què la exposició l'han de fer a Roquetes.

    ResponElimina
  5. Tot el que no els agrada als Fem-ho Bé és partidista. Les jornades de portes obertes (només ens queda per conéixer les clavegueres de la ciutat) i les conferències "del bien allado en gloria" no tenen res de partidistes, són pel bé de la nostra sabiduria com a ciutadans.

    Caciquets, caciquets...

    ResponElimina
  6. Els mateixos que volen eliminar qualsevol vestigi del memorial franquista, ara resulta que volen fer una exposició d’aquest material... ?
    Si la comissió creada es per la retirada d’aquesta simbologia, com es que ara reclamen un espai per la seva exhibició ?
    Opino que la discreció fora lo mes pertinent en aquest cas, però segons per qui, aquest material es converteix en un interessant trofeu que suposadament identifica “ la dreta” i amb aquesta exposició publica subtilment incitarà sentiments d’esquerres i en els casos de fanatisme, fins i tot de revenja... Hauríem de recordar que jugar en foc de vegades provoca cremades. O dit d’un altra manera “Cal remenar la merda ?”

    ResponElimina
  7. Merda que no es treu i/o s'aireja contínuament, caldo de cultiu per a milers de bacteris perjudicials.
    "Manual de compostatge casolà".
    http://books.google.es/books?id=Np4wlrN94BYC&printsec=frontcover&hl=ca#v=onepage&q&f=false

    ResponElimina
  8. I què cansats que arribeu a ser alguns com tu McCalan. No sabeu dir un altra cosa que el que veniu dient de fa dècades? Que si les esquerres són això i les dretes lo altre? Que Ramon Miravall o CiU d'Ulldecona o l'alcalde de Gandesa són sospitosos d'esquerranosos? Veritat que no?
    I ara que hi penso, no he vist enlloc d'esta Comissió que parle d'"ELIMINAR". A on ho has llegit?
    I ja lo de l'amençeta esta de que algú se pot cremar jugant amb foc és boníssima. Pam, pam al cul, eh! Mira que et quemaràs, eh! No faces toneteries, eh!
    I la merda, quina és? No voler enaltiment de règims feixistes és remenar merda? Explicar quins són els símbols del del franquisme i pq es van fer, és remenar merda? Reproduir discursos de Bau, Franco o el bisbe Moll, és remenar la merda o explicar el que alguns pensaven oblidat?

    ResponElimina
  9. Un dels objectius de l'exposicio - per la gent que veig que no ho heu vist - es precisament obrir un debat, o sigui , preguntar a la gent que en pensa, i que pensen que s'hauria de fer amb tot els simbols que queden. Si algu pensa que ho hauriem de mantenir-los en situ, pos, perfecte, que vagi alli i que ho expressi.

    En fi, qui vulgui saber més (amb fets i no només opinions mig-anonims) de com està el pati, pos, que pot anar a Ulldecona, o a partir del dia 1, a Roquetes - - i possiblement al tardor/hivern, o al 2012, a Tortosa.

    ResponElimina
  10. On Arjub veu exaltació feixista, jo veig una iconografia tronada, caduca i que no em motiva, ni històrica ni artísticament....Arjub; amb aquestes premisses mai ens podrem posar d’acord.

    ResponElimina
  11. Tots podem veure el que volem pel que sembla (deu ser el Matrix de Tortosa), pero si deixem de banda els intriguis de la fisica quantica, avui per avui, les coses son el que son. I més quan pesan una tonelada, i medeix uns 20 metres d'alt.
    Per molt que volem pensar alguna cosa diferent, els fets son els que son. Partim d'aquest base. Si dubtem de que representa el monument, anem "bé" ... !!

    ResponElimina
  12. Brian; tots tenim dubtes, però una tona de ferro rovellat seguirà essent per mi una tona de ferro rovellat...

    ResponElimina
  13. Aprofito per saludar-te de nou McCalan, et trobavem a faltar ,,, per tu, es una cosa, per mi, es una altra, pero la veritat de l'obra no és allò que li van voler donar els seus "inventors", l'artista i el dictador?? Jo no puc agafar el caudro Guernika de Picasso i començar a dir que , per a mi, aixo representa un camp de pataques! Bé, si que ho puc dir, pero la veritat dels fets no canviarà.

    ResponElimina
  14. Crec que ja n'hi ha prou ....

    Ara Mc Calan torna a sortir amb lo de "remenar la merda", com algú altre va dir referint-se a les fosses de la guerra incivil ....

    Aquesta gent que parla així, no sé si de dretes o simplement f.d.l.g.p., haurien de pensar que algunes persones tenim familiars entre aquesta "merda", i mereixem una mica més de respecte, si saben lo que això significa, que ho dubto ...

    ResponElimina
  15. Xeic; en cap moment del meu comentari he tocat el tema de les foses comunes i mai he negat els drets que a cadascú li pertoquin,el que qüestiono es que hagin mes caps que barrets.

    ResponElimina
  16. Efectivament Brian, a mi no m'agrada el Guernika; i que conste que l'he vist al natural...

    ResponElimina
  17. Al f.d.l.g.p: La rancúnia, l’odi i les ganes de revenja mai han ajudat a construir el futur d’un poble.

    ResponElimina
  18. Eh, ni l'oblit ni la falta de reconciliació real tampoc.

    ResponElimina
  19. Efectivament Gustau, l’oblit no es pot imposar a ningú, la resta es el mateix que acabo de dir jo.

    ResponElimina
  20. Com és què agrada tant, segons a quins sectors, vendre la idea què, buscar la justícia, recordar els avantpassats, honorar els que van ser eliminats ( alguns física i altres mentalment ), criticar el què a un honestament li semble etc. és remoure merda ? .
    Aquí ningú està parlant de represalies, venjança ni res que s'hi semble, què Franco ja fa 35 que va morir.


    Deixant a banda la intrínseca, velada o real exaltació que representa el símbol, i acceptant que tothom i pot dir la seva, qui té més dret moral a ser reconegut en la seva petició, els que volen la conservació o els que volen la retirada ? Ja ho he dit en alguna ocasió per aquí, tant costa posar-se en la pell i tenir la mínima empatia en aquells que, 35 anys després, encara ha de veure com se'ls recorda determinades coses. No n'hi ha prou amb 44 anys d'exhibició ?
    Nomes que fos per un acte de generositat d'aquells que es puguin veure tant poc afectats, en vers als que si que s'ho puguin sentir.

    ResponElimina
  21. Ningu ha parlat de remenar la merda, sinó de la conveniència de fer-ho. Però en tot cas quan es feia referència a “Cal remenar la merda?” es parlava d’una exposició d’ icones franquistes que pul•lulen per la ciutat. En cap es feia referència a les fosses comunes fins que de forma exaltada, el nostre contertulià “Xeic” hi ha fet referència explícita, fins i tot qualificant l’opinant de f.d.l.g.p.
    Jotabé, de totes formes et felicito per lo assenyat , generós i oportú (eleccions) comentari.

    ResponElimina
  22. Trobo que no podem superar el passat, consolidar el present, i caminar cap al futur, si no sabem bé d'on hem vingut. Molts dels que escriviu aqui sembla saber l'historia de memoria, pero la meva experienca personal, es que quan vaig arribar aqui per primer cop, em vaig assebentar que jo (de fora) sabia més de aquesta historia que la majoria de gent d'aqui que tenien la meva edat. Crec que s'ha intentat oblidar totalment, pels motius XX, i aixi, els jovens, ni els de fa 20 anys quan jo vaig arribar, ni els d'ara, pos, la majoria no sap gaire cosa del que ha passat al segle 20 aqui. I aixi, la frase tipica de que , qui oblida, repetirà els fallos, pos, ja veieu .... amb aixo, evidentment, no crec que la tonelada de feralla oxidada serveix per recordar res, pero la seva retirada amb explicacio, i museuitzacio, pos, potser si.

    ResponElimina
  23. Mc Calan, no estic massa convengut què, encara avui dia, a Tortosa sigui massa oportú ( eleccions ) defensar segons quines coses. Recorda la ultima votació al respecte a l'Ajuntament.
    Per altra banda, el què dic, no ho defenso des de fa quatre dies.

    ResponElimina
  24. Una altra cacicada de l'Ajuntament...crec que algú no li agradaria vore's retratat en alguna de les imatges d'aquesta exposició...segur que el lloc que surt més anomenat és on no es podrà vore. Sembla una mica de boicot tot plegat.

    ResponElimina
  25. Jo, d'entrada, amb tots els meus respectes, li demanaria a Xeic que modifiques el seu comentari en referència a McCalan. Si que és generalista, però en aquest cas, es refereix a familiars directes de persones que, com a mínim, donen la cara, o el nick, en aquestes pàgines argumentant el bé que saben.
    Reconec que no el coneixo personalment ni se la seva identitat quina és, però m'ha donat opinions respectables encara que sovint contràries a les meues.
    Dit lo dit.
    McCalan. Jo es que a cops no t'entenc molt
    Parles de futur. Doncs bé, el futur és un pont nou que restitueixi el pas tradicional de l'Ebre.
    Un altre no el concibeixo, encara que, tal com estan les coses no descartaria un molí de vent, sense rotor superior, clar.
    Renovar-se o morir, però, conservar el que ens és alie, sens cap història més que la glòria d'un dictador, no ens fa cap us ni ens permet mirar el riu sense tindre que recordar els patiments, la destrucció i d'intolerància.
    O no hem fullejat l'hemeroteca d'aquell juny del 66 a la Vanguardia?
    Per cert, ja em direu que fa un àguila en monument presumptament funerari.
    Això un text de l'escriptor tradicionalista Julius Évola (veure a Viquipèdia)
    http://subumbraquilae.wordpress.com/2010/10/27/julius-evola-el-aguila/
    Exempt d'esquerranisme pel mateix Duce.

    ResponElimina
  26. Hem de començar a assumir i a entendre el que diem tot i que ho haguem sentit una i mil vegades. I McCalan, crec que has d'entendre i fer entendre que este tipo de frases com la de "remenar merda", tenen unes certes connotacions. Jo, esta en concret estic fart de sentir-la a uns sectors que qualificaria de poc o absents de sentit democràtic. Si mostrar documents, imatges, notícies, elements gràfics, llibres, etc...que són part de la nostra història amagada i silenciada per alguns, vol dir remenar merda, a mi ja em pots donar la primera pala pq la penso remoure. No em penso quedar indiferent i fer vore que res va passar i que res passa. Si a tu, el monument franquista més gran de Catalunya "no et motiva" sent ebrenc, perdona però m'ho faria mirar. El 1966 van OBLIGAR a mitja comarca a rebre al "Caudillo" per a inaugurar este insult en forma de monument. I saps que diu ma mare encara? "Ai fill meu, això ho van fer els qui van guanyar i manar durant 40 anys i això és molt difícil de canviar." Ma mare no em diu tonteries com que l'àguila no és franquista o que allò s'ha de deixar allí pq es part de la història o les mil excuses que s'han donat per part de l'Ajuntament.
    I és clar que costarà que mos entenguem. Si més no tu dius que allò és un monument franquista, mentre que CiU de Tortosa encara diu que no (oficialment) o encara glorifica la figura de Bau i no pensa traure ni el nom ni el monolit a una plaça que serà reformada de dalt a baix. Sí sinyor!!
    Només us demano una cosa, a tu McCalan, a Morigan i a Gutijaume. Visiteu l'exposició a Roquetes, i després digueu el vostre parer, la vostra reflexió tant de la mostra com del col·lectiu que l'ha portada. I encavat, el dia 15 d'abril a l'Auditori Felip Pedrell participeu en la taula rodona i discutiu els vostres fonaments amb persones com Arcadi Oliveres o Ramon Miraval. Com ho veieu?

    ResponElimina
  27. Puntualitzem :

    1.- Quan vaig escriure f.d.l.g.p., possiblement ho vaig fer una mica "acalorat" per les paraules que emprava Mc. Calan, també "entre cometes".

    2.- En cap cas hem referia directament a la seva persona,( ni al Guti ni al Morigan ) però la primera vegada que vaig escoltar aquestes paraules era referent a les foses comunes, i molt possiblement en l'affaire del jutge Garzón.

    3.- De totes maneres, el Sr. Mc Calan ho podia haver escrit d'una altra manera, sense ofendre ningú, i possiblement no caldria puntualitzar res avui.

    4.- Si amb tot això no n'hi ha prou, no tinc cap tipus de problema en demanar disculpes al Sr. Mc Calan, però continuo i continuarè pensant que tots els que qualifiquen de "remenar merda" quan una família demana conéixer on estan els seus difunts, són uns F.D.L.G.P., amb disculpes també a les P.

    ResponElimina
  28. McCalan, jo no veig cap contradicció en estar contra els monuments feixistes i per altra banda fer exposicions sobre el tema. Creus que el museu de l'apartheid de Johannesburg és inapropiat ?

    ResponElimina
  29. Gràcies Xeic! De totes maners mai s'omplen els desigs de tots. Cap moment de la meva existència ho deixa de manifestar-ho.
    M'agrada que m'hagis contestat. Reconec que soc el primer en ser dur amb la ploma (o el teclat).

    ResponElimina
  30. 23.661 persones assassinades i enterrades a la fossa comú més gran del sud d'Europa estan documentades a València. Aquí hi teniu l'enllaç: http://www.forumperlamemoria.org/?Afegides-les-dades-de-11-661

    “Els mausoleus de la vergonya
    cauran pel seu propi pes
    perquè quan la terra brama
    fa remoure els fonaments”. (Pau Alabajos)

    El genocidi a València explica moltes coses de la seua ciutat. A un altra escala també es poden explicar moltes coses de la Terra Alta i de les Terres de l'Ebre i més concretament, Tortosa.

    ResponElimina
  31. Ampliant el debat: Normalment es parla primer del monument perque es el mes visible, pero que trobeu del nom de l'institut J.Bau?? Els que no farieu res amb el monument, tampoc farieu res en aixo; i visa versa? Va tot en el matexi "pack" o hi ha diferencies?

    ResponElimina
  32. Brian, jo no ho tocaria tampoc. Va ser un alcalde de Tortosa al qual li va tocar viure en una época molt complicada, i va fer el que va poder. Ahora tothom es molt valent, però fa 40, 50 o 60 anys ningú s'atrevia a sortir-se del guió.
    Per cert, i parlant de més temps enrere, a tu et sembla bé que en una relació d'Estats democratics, els britanics continuin tenin al seu poder el penyal de Gibraltar? Perquè es tracta d'un botí de guerra, no?

    ResponElimina
  33. Això és al·lucinant!!! I quina història us han explicat a alguns? Pq esta ni l'expliquen els llibres de text!! Com es pot dir una cosa com "ningú s'atrevia a sortir-se del guió". Qui és ningú per a tu Morigan? Qui són doncs els afusellats des del final de la guerra fins més enllà del 1945? Eren delinqüents habituals com Lluís Companys o Josep Rodríguez (alcalde de Tortosa afusellat el 39)? I tants i tanta gent "anònima" afusellada o obligada a treballs forçats?
    I dis-me una cosa: Què hi feia Bau al govern de Burgos del 1937 (únic civil entre militars)? Jo, la veritat, no ho entenc.

    ResponElimina
  34. Un alcalde, un president de diputació, un bisbe, uns quants generals, ... en fi, una màfia.
    En Joan March, la Texaco, la Gulf Oil, les industries Krupp, el Duce, Hitler, Bau, consell d'estat, consell del regne,etc, etc, etc. Bancs, no oblidem, sempre darrera de tot,..
    Igualet que a Irak, Libia, Israel, Afganistan amb els oleoductes,...
    Provatures d'armaments, invasions, armades, petroli, més petroli, gas natural, escenaris, estratègies, manipulació, propagandes, polítiques de blocs, revolucions, contra-revolucions, canvis de marxes, tancs, stukas, chatos, paves, B-52, migs, bufa! Les que s'han muntat!
    Pelar-se les caixes, ampliar comissions, lobis, nostrum, meus, paganisme, patetisme, miserere nobis, ego te absolvo, relicaris, comtes, emirs, califes, cónsuls, imperators, faraons, cosa nostra, camorra, barrejat, ben mesclat, poti, poti, ing , ang, pi, omega, i "joden no dejan de joder", traduït, Fukushima.

    ResponElimina
  35. No cal sortint-se'n del guió, Morigan, nomes calia no acceptar el paper a la pel·licula, i si hi treballes, estàs exposat a rebre l'estatueta de l'òscar o el premi a la pitjor pel·licula i guió.
    Hi ha una mica de diferencia entre la omissió ( la temor és lliure ) i l'acció.

    ResponElimina
  36. Bé, Bau no només no tenia cap intenció de sortir-se del guió, sinó que és un dels que el va escriure. De fet, fins i tot els historiadors del règim el situen entre els polítics tradicionalistes que van col·laborar en l'organització del cop d'estat del 18 de juliol del 36. Us recomano el llibre "Joaquín Bau Nolla y la restauración de la monarquía", de Joaquín Montserrat Cavaller.

    ResponElimina
  37. Gibraltar si no recordo malament va ser cedida als anglesos a canvi de deixar tirats als catalans a la Guerra de Successió, però no té res a veure amb els monuments feixistes. De Ceuta i Melilla no cal parlar perquè "siempre han sido españolas". Juas!

    ResponElimina
  38. Joaquim Bau i Nolla (Tortosa, 1897 - Madrid, 1973) fou un advocat, comerciant i polític català. Treballà com a corredor de Borsa i Comerç, comerciant d'oli i president de la Junta Central de Corredores de Comercio de España. Fou vocal de la Real Sociedad Geográfica.

    De família carlina, començà la seva trajectòria a les Joventuts Catòliques de Tortosa i després ingressà a Comunió Tradicionalista, partit amb el que fou alcalde de Tortosa entre 1925 i 1929, i diputat a l'Assemblea Nacional consultiva durant la dictadura de Primo de Rivera com a membre de la Unión Patriótica, de la que en fou cap de la província de Tarragona el 1929. Es mostrà totalment contrari a l'Estatut de Núria. Fou escollit diputat per la província de Tarragona a les eleccions generals espanyoles de 1933 dins la coalició Unió Ciutadana (secció catalana del Bloque Nacional, dirigida pel seu amic José Calvo Sotelo), i a les eleccions generals espanyoles de 1936 va repetir dins les fils del Front Català d'Ordre.

    En esclatar la guerra civil espanyola es posà de primera hora de part dels revoltats, i fou membre de la Junta Tècnica de Burgos i president de la Comisión de Indústria, Comercio y Abastos de la Junta Técnica del Estado fins el 1938. Durant la postguerra comprà la majoria de les accions del Banc de Tortosa i les vengué el 1950 al Banco Central, emparant-se d'una considerable fortuna. Després fou procurador a les Corts franquistes entre el 1958 i el 1971, president del consell d'estat i membre del Consejo del Reino entre 1965 i 1973.

    Va ser anomenat fill predilecte de Tortosa el 5 de juny de 1966.

    ResponElimina
  39. Mira, igual que Karmele, fill predilecte....
    I quina casualitat, el mateix any de la inauguració del monument.

    ResponElimina
  40. Sempre he defensat que els edificis i els carrers mai haurien de portar el nom de militars o polítics, sinò de persones relacionades amb les arts i les ciències ...

    El que varen fer a Camarles és un exemple, ja que mai tindran problemes amb els noms dels carrers, mani qui mani ...

    Ara bé, a mí i a molts de tortosins ens fa més mal als ulls "A los que hallaron gloria ..." i allò que significa i està a sobre, que llegir Institut Joaquín Bau o barri 13 de Gener ...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta