L'empresa lamenta l'assetjament dels ecologistes però encara no s'ha plantejat iniciar accions legals
Ercros va insistir ahir que el seu fosfat bicàlcic, destinat al consum animal, s'ajusta a la normativa europea. La secretària general del grup Ercros, Teresa Conesa, va afirmar que l'estudi realitzat pel laboratori francès Criirad és alarmista, «basat en un supòsit irreal», i que no aporta «res de nou». Conesa va reiterar que el fosfat bicàlcic d'Ercros és idèntic al d'altres fabricants, tant per la matèria primera com pel procés industrial, i va advertir que només cobreix el 10% del mercat europeu. La directiva d'Ercros també va recordar que les autoritats sanitàries no han detectat mai cap risc radioactiu a la carn dels animals.
«No sabem si hi ha una campanya contra Ercros, però la realitat és que l'estudi del laboratori Criirad no aporta res de nou, ja que el fosfat bicàlcic té una composició coneguda i està sotmès a tot tipus d'anàlisis radiològiques», va valorar ahir la secretària general del grup Ercros. Teresa Conesa va afegir que el fosfat bicàlcic d'Ercros, destinat exclusivament al consum animal, només pot fer-se a partir de la fosforita, i que la planta de Flix utilitza la mateixa matèria primera que la majoria de fabricants europeus. De fet, Ercros produeix unes 200.000 tones anuals de fosfat bicàlcic, la meitat de les quals, al polígon petroquímic de Flix, però només controla una quota del 10% del mercat continental. «La major part del fosfat bicàlcic del món es fa a partir de la veta de fosforita del nord d'Àfrica, ja que la fosforita russa és escassa i l'americana té uns nivells de radioactivitat molt més alts», va dir.
Amb tot, la directiva d'Ercros va refermar que el fosfat bicàlcic produït a Flix no implica cap risc radioactiu, «ni per la matèria primera utilitzada ni pel procés industrial de producció». «Desconeixem per què els ecologistes i el Criirad han focalitzat el seu estudi en el producte fabricat a Flix, si hi ha altres productors», va lamentar. Conesa va afirmar que no és funció d'Ercros comprovar si la radioactivitat natural de la fosforita ha pogut arribar a la cadena alimentària, a través del fosfat bicàlcic utilitzat en els pinsos animals. «La nostra preocupació és que el producte compleixi tots els requisits legals i que sigui apte per al consum animal; el Ministeri de Sanitat ho certifica, així que estem tranquils», va afegir-hi. La directiva d'Ercros va lamentar l'alarmisme del Criirad. Conesa va afirmar que el fosfat bicàlcic s'utilitza a l'alimentació animal des de fa més de setanta anys, i que les autoritats sanitàries de l'Estat espanyol i de la Unió Europea «mai han detectat cap problema», tot i els controls constants als productes de consum directe, com la carn que arriba al mercat.
> «El punt feble de l'estudi és que fa un supòsit irreal»
Segons la secretària general d'Ercros, Teresa Conesa, el principal punt feble de l'estudi del Criirad és que parteix d'un supòsit «irreal». «El laboratori francès es pregunta què passaria si una persona es mengés el fosfat bicàlcic a cullerades, cosa que òbviament no ha passat perquè el producte està destinat a l'alimentació animal», va dir. Conesa va detallar que el fosfat bicàlcic s'utilitza en dosis molt baixes, de menys de l'1% i barrejat amb el pinso, per reforçar l'estructura òssia del bestiar i millorar el creixement dels animals. «Una proporció molt petita podria passar a la carn, perquè la majoria es queda als ossos i l'altra part als excrements», va concloure. Conesa també va recordar que hi ha altres materials amb una radioactivitat natural «igual o més alta que la fosforita», com la pissarra o el granit.
El Punt (08-02-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.