29 de març del 2006

Article de Joan Sabaté sobre el campus de Remolins

La signatura de l’acord per a la implantació del campus de la Universitat Rovira i Virgili entre l’Ajuntament, la pròpia universitat i el departament d’Universitats de la Generalitat és una d’aquelles instantànies que he viscut amb més emoció com alcalde perquè fa realitat un dels nostres objectius programàtics no només per al foment educatiu del territori sinó per tota la càrrega de promoció econòmica que hi duu implícita. A partir d’aquest acord les Terres de l’Ebre ja tenen un emplaçament pel seu campus, el que ja s’ha començat a anomenar campus de Remolins, que estarà ubicat al parc de la Fira i que es complementarà amb l’antic col·legi de Sant Josep on hi anirà la part més administrativa i probablement una residència d’estudiants. Era el darrer aspecte que calia tancar després que, per primera vegada des del setembre passat, disposéssim d’estudis universitaris públics i presencials.
La presència de la universitat al territori ofereix la possibilitat als joves de quedar-s’hi a estudiar i a la vegada permet a les nostres empreses disposar de tècnics qualificats, amb un clar missatge positiu per a la promoció econòmica i una bona assegurança per al nostre futur. Aquesta és una de les nostres mancances històriques, tot i disposar de bons indicadors econòmics, a la qual ara hi posem remei, com també hem començat a treballar en la millora d’infrastructures i hem sabut estirar la implicació de les administracions superiors en els nostres grans projectes.
Partim, per tant, amb la formació com a clar exponent per al nostre creixement i ràpidament també hi trobem associat un altre valor: la recerca. Tant important n’és un com l’altre ja que el motor econòmic d’un país, d’un territori, necessita d’aquest darrer factor. En aquest sentit, Tortosa ha sabut avançar-se als esdeveniments i ja està projectant de la mà del CIDEM al polígon Catalunya Sud un Centre de Recerca i Innovació (R+D+I) que anirà precisament vinculat amb la URV a través del conveni que hem signat. En conjunt, tot això el que comporta és dinamització i impuls per al territori.
Tortosa s’ha abocat, per tant, perquè les Terres de l’Ebre tinguin un projecte universitari públic presencial mitjançant la universitat de referència del territori, la URV, perquè això constata la nostra voluntat de capital amb el deure inexcusable d’empènyer el conjunt dels nostres pobles. Més enllà d’aquesta vocació de servei territorial, i d’acord amb el model de ciutat del govern que presideixo, hem sabut situar els projectes d’acord amb aquest model. En aquest sentit, i recollint la tradició de les ciutats des de l’Edat Mitjana en què la universitat ha estat vinculada a la ciutat, fet que ha representat un paper fonamental pel seu desenvolupament, des de Tortosa sempre hi hem apostat. D’aquesta manera, el nou campus ens permet abonar el nostre objectiu perquè la ciutat creixi de forma equilibrada i sostenible, i a la vegada, afavoreix la centralitat del nucli històric, seguint també el model urbanístic de les ciutat europees.
És per tot això que cal felicitar-nos i aprofitar també aquest article per agrair l’esforç fet per totes les administracions implicades, i especialment al rector Lluís Arola i al conseller Carles Solà, perquè Tortosa comenci el camí per ser també ciutat universitària de referència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta