8 de maig del 2006

Cigonyes i flamencs s’instal·len a l’Ebre

La reserva de Sebes espera que el programa de reintroducció de la cigonya negra es concreti d’aquí a poques setmanes

Els responsables de la reserva natural de Sebes, a Flix, estan molt satisfets perquè durant l’abril han nascut més de 20 polls de cigonya, en la que ja és la quarta temporada de cria del projecte de reintroducció de la cigonya blanca a l’Ebre. A més, d’aquí a pocs dies es podria concretar el projecte de reintroducció de la cigonya negra a Sebes. Paral·lelament, a la desembocadura, els tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han constatat que enguany els flamencs han tornat a criar al Delta, després del parèntesi provocat pel mal temps del 2005, i calculen que la colònia nidificant de la Punta de la Banya ja està formada per unes 1.900 parelles. Els responsables del parc són optimistes i confien que enguany també podrà fer-se una campanya d’anellament dels polls.
El coordinador de la reserva, Pere Josep Jiménez, va explicar que s’han consolidat nou parelles de cigonyes criant a la reserva, però que també s’han vist altres exemplars a prop de l’estació depuradora d’aigües residuals que hi ha al meandre de Flix. «Vam instal·lar un niu artificial que ha servit per atreure alguns exemplars, i també hem detectat més cigonyes de les habituals entre Móra d’Ebre i Miravet, on també vam plantar altres nius», va assenyalar Jiménez. En aquest sentit, el coordinador de la reserva va explicar que un dels pròxims objectius del pla de reintroducció és comprovar si les cigonyes són capaces de criar aigües avall de la Sebes. De moment, les perspectives per la temporada actual són força bones, però Jiménez va advertir que el resulta final dependrà del nivell d’aigua que puga registrar l’embassament de Flix. Segons va recordar el coordinador de Sebes, la zona inundable de la reserva, en què també pasturen els cavalls de la Camarga, és la principal entrada d’aliments per a les cigonyes, que mengen sobretot insectes, crancs de riu, peixets, granotes i gripaus.
A uns setanta quilòmetres aigües avall de l’Ebre, els responsables del parc natural del Delta es miren la situació de la colònia nidificant de flamencs amb el mateix optimisme. Enguany, el número de parelles reproductores ha estat més alt que mai, ja que hi ha aproximada ment uns 1.900 nius. La colònia de flamencs del Delta està situada dins de les Salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, i és l’única zona de cria d’aquesta espècie a Catalunya, i una de les poques estables d’Europa. Amb tot, l’establiment dels flamencs al Delta és relativament recent, del 1992. En l’última campanya d’anellament, fa dos anys, van marcar-se uns 400 polls de flamenc.

> Nous projectes a Flix

A principi d’any, els responsables de la reserva de Sebes van rebre amb sorpresa l’arribada d’una cigonya negra. El fet va considerar-se insòlit i únic, ja que la cigonya negra és una espècie poc sociable i en perill d’extinció a tot el món. La cigonya negra podria haver-se sentit atreta per l’aliment en abundància o per la presència de cigonyes blanques. De fet, a la península Ibèrica només hi hivernen uns 300 exemplars, a Extremadura i Andalusia. El coordinador de la reserva, Pere Josep Jiménez, va explicar que l’aparició de la cigonya negra a Sebes ha engrescat el Departament de Medi Ambient i la Fundació Territori i Paisatge. Jiménez va avançar que l’acord de col·laboració podria anunciar-se en pocs dies, perquè el projecte de reintroducció de la cigonya negra puga començar la pròxima temporada. A més, Jiménez va remarcar que l’altre projecte de Sebes és la creació d’un centre d’interpretació del camí de sirga, amb un equipament que consolidi l’oferta turística i pedagògica de la reserva.

El Punt (08-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta