23 de juny del 2006

El pla urbanístic de Tortosa penja ara d'un fil perquè la major part del terme municipal és inundable

L'altre problema és la taca de terrenys requalificada a la zona del Canalet

El pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Tortosa està bloquejat perquè la nova llei d'urbanisme estableix que està prohibit edificar en terrenys inundables, i la major part del terme municipal ho és. La situació és tan greu, des del punt de vista tècnic i jurídic, que l'Ajuntament ha previst convocar una reunió a tres bandes amb els responsables d'Urbanisme i de Medi Ambient de la Generalitat, ja que una aplicació estricta de la normativa podria hipotecar el creixement urbà de Tortosa.

El regidor d'Urbanisme, José Martín, va confirmar ahir que el POUM de Tortosa es troba «bloquejat» per una situació tècnica i jurídica molt complexa. Martín va explicar que preveu convocar una reunió amb els responsables d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre i del Departament de Medi Ambient, que podria fer-se la setmana que ve. De fet, l'objectiu de la trobada a tres bandes serà desencallar l'aprovació del POUM abans de la pròxima reunió ordinària de la comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre, que serà el 14 de juliol. «En qualsevol cas, la nostra intenció és poder aprovar el POUM de Tortosa en el marc d'una sessió extraordinària de la comissió, que podria celebrar-se al llarg del mes de juliol», va dir el regidor.
Martín va detallar que els dos problemes que actualment estan bloquejant l'aprovació del POUM són la declaració d'impacte ambiental de la zona del Canalet, a Jesús, i l'aplicació dels criteris d'inundació en el cas de Tortosa. Així, segons l'article 9.2 del text refós de l'any 2005 de la llei d'urbanisme, ara està prohibit «urbanitzar i edificar en zones inundables i en altres zones de risc per a la seguretat i el benestar de les persones», una directriu que segons Martín deixa tot el planejament urbanístic de Tortosa en una situació força delicada. «Tot això impediria el creixement urbanístic que hem programat per a la ciutat a través del POUM, ja que tots els plans parcials estan afectats per diferents graus d'inundació», va advertir Martín. El regidor va valorar que l'article 9.2 del text refós de la llei d'urbanisme està redactat pensant en els problemes que han provocat les rieres i les barrancades al Maresme i en altres punts del litoral català, però que no té sentit hipotecar el creixement urbà «d'una ciutat com ara Tortosa, a la vora d'un riu com l'Ebre». De fet, Martín va precisar que l'Ebre és ara «un riu molt regulat pels pantans, que creix i ocupa les zones inundables amb una certa lentitud», i que Tortosa té un marge de vuit hores per preveure una gran avinguda des de l'embassament de Riba-roja d'Ebre. Per tant, Martín va anunciar que l'Ajuntament reclamarà una aplicació més flexible de la normativa urbanística per a Tortosa.

> Perillen 3.200 pisos

Al marge del problema de la inundació, l'altra qüestió que estaria bloquejant l'aprovació del POUM de Tortosa és el «consum excessiu de sòl» a la zona del Canalet, a Jesús. Segons va explicar el regidor d'Urbanisme, Medi Ambient considera que l'Ajuntament ha volgut requalificar una taca massa gran com a sòl urbà, més de 100 hectàrees. «Nosaltres ja feia temps que havíem discutit aquesta circumstància amb Urbanisme, i no acabem d'entendre aquests problemes d'última hora», va admetre José Martín. De fet, cal tenir en compte que l'Ajuntament ja fa set anys que tramita la revisió del POUM, i que actualment s'estan concedint llicències d'obres en funció del pla general del 1986. El retard en l'aprovació del pla ha provocat que s'estiga construint en solars que amb el nou planejament ja no serien edificables, o que s'hagin enderrocat edificacions que estarien protegides. Per contra, les promotores no poden desenvolupar plans parcials com els de Porta de Tortosa, Sant Llàtzer, Horta de Sant Vicent, La Farinera, Camí de Roquetes i Horta de Jesús, amb més de 3.200 habitatges en total.

El Punt (23-Juny-2006)

4 comentaris:

  1. MDDS!!! (mare de Déu Senyor). Gustau, este tema està encallat, però bén encallat....

    ResponElimina
  2. Sabia que t'agradaria... ;D

    ResponElimina
  3. hahahahaha, com me coneixes ja!!!

    ResponElimina
  4. Es cert que el riu está regulat (tóricament) pels embassaments...Pero no així els barrancs com el de Caputxins, Sant Llàtzer..etc.Tots recordem que va passar un 10 d'Octubre de 1994..Penso que al menys s'han de respectar les lleres dels barrancs, que per cert; ja estan catalogades com a zones inundables per l'ACA...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta