Una planta portàtil extraurà 350 tones de sediments que seran sotmesos a diferents processos tèrmics i químics
La comissió de seguiment per a l’eliminació dels residus del pantà de Flix va aprovar ahir una proposta de la comissió tècnica que consisteix a realitzar una prova pilot amb 350 tones de sediments contaminats amb elements tòxics i radioactius. La prova haurà de determinar els riscos d’una descontaminació a escala industrial, i es realitzarà amb una planta portàtil que sotmetrà els fangs a diferents processos tèrmics i químics. A l’embassament de Flix s’acumulen més de 360.000 tones de sediments contaminats per l’activitat centenària de la planta d’Erkímia, però sobretot per l’abocament dels residus de la producció del fosfat bicàlcic entre 1973 i 1988. La previsió dels governs català i estatal és destinar entre 100 i 150 milions d’euros per netejar la llera del riu.
La previsió és que el projecte constructiu per a l’eliminació de la contaminació química de l’embassament de Flix puga estar enllestit al setembre. Així ho va determinar el secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, en el marc de la reunió de la comissió de seguiment que va fer-se ahir al matí a Barcelona. La intenció del Ministeri de Medi Ambient és adjudicar les obres de descontaminació del pantà de Flix abans de final d’any, ja que abans caldrà fer una prova pilot que hauria de servir per fixar els possibles riscos mediambientals i completar els estudis tècnics. De fet, els resultats de la prova pilot seran útils per a l’avaluació ambiental integrada, que també hauria d’estar finalitzada abans de final d’any per poder començar els treballs de descontaminació durant el primer trimestre del 2007.
El procés podria començar durant aquest mes, quan el Departament de Medi Ambient i Habitatge doni llum verd a la prova pilot. Les comprovacions sobre l’extracció, el tractament i el transport dels residus es faran amb una planta portàtil, en què 350 tones de fangs contaminats amb desenes d’elements tòxics i radioactius seran sotmesos a diferents processos químics i tèrmics. En aquest sentit, la prova analitzarà la viabilitat de l’estabilització per a la reducció de metalls, i també estudiarà la reducció dels compostos contaminants. Sobre les investigacions complementàries del Consell Superior d’Investigacions Científques (CSIC), Serrano va anunciar que els primers resultats han permès determinar que la contaminació del pantà de Flix s’ha detectat uns vuit quilòmetres aigües avall de l’Ebre, però que els seus efectes no representen «cap tipus de perill addicional per a la població». De fet, les diferents administracions també treballen en la definició d’un pla d’emergència, que inclou un programa per garantir el subministrament d’aigua potable a Tarragona, amb la possibilitat de construir pous per extreure fins a 1,5 metres cúbics per segon d’aigües subterrànies.
«El més important és que les obres puguin començar l’any que ve, perquè es compleixi el calendari i els treballs s’acabin a mitjan 2010», va afirmar l’alcalde de Flix, Pere Muñoz. De fet, tant el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Miquel Castelló, com el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, van assegurar que el retard en el procés de descontaminació no és excessiu. «El retard és mínim, tenint en compte el conjunt de les actuacions», va dir Castelló. «Estem avançant en el procés, introduint una sèrie de precisions en el pla de descontaminació», va afegir Gimeno. En aquesta línia, Gimeno va destacar la importància de la prova pilot, que permetrà «posar a la pràctica» les previsions tècniques per a l’extracció, el tractament i el transport dels residus.
El Punt (14-Juny-2006)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.