La Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Fundació Nova Cultura de l’Aigua manifesten les primeres crítiques al projecte
La Fundació Nova Cultura de l’Aigua s’ha convertit en una de les primeres veus crítiques sobre els projectes més polèmics de l’Expo Saragossa 2008. En aquest sentit, els científics s’oposen rotundament a la construcció del nou l’assut de l’Ebre que han projectat aigües avall del recinte de l’exposició. Els experts també han qüestionat el pla de millora i recuperació de les riberes, així com la construcció del canal d’aigües braves, que la Fundació Nova Cultura de l’Aigua no considera un projecte «imprescindible» per a l’Expo. Per la seua banda, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) també ha començat a analitzar les contradiccions d’una exposició dedicada a la sostenibilitat, mentre continua vigent un pacte de l’Aragó que manté embassaments i nous regadius.
Els membres de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua van celebrar el dia 12 de maig passat un seminari de debat intern, amb l’objectiu de fixar una posició comuna sobre els projectes més polèmics de l’Expo Saragossa 2008. A només dos anys de la inauguració del recinte de l’exposició, la fundació ha volgut deixar clar que a l’Expo hi ha algunes actuacions contràries a la nova cultura de l’aigua, i que «no haurien de realitzar-se».
El primer dels projectes que han estat criticats per la comunitat científica és el nou assut de l’Ebre, ja que representaria «un canvi en les característiques ambientals del riu, que entraria en contradicció amb els criteris de sostenibilitat que promou la nova cultura de l’aigua». A través d’un document de conclusions que ha signat el professor Narcís Prat, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua adverteix que l’assut transformaria un tram important de l’Ebre que ja té una dinàmica força alterada. A més, els científics avisen que un assut alteraria les condicions morfològiques de la llera del riu, i que podria generar canvis com ara l’erosió del llit del riu Gállego i de la reserva natural dels Galatxos. La fundació també alerta dels possibles efectes negatius sobre l’aqüífer i per tant sobre el patrimoni històric de Saragossa, així com sobre els peixos i altres espècies autòctones de l’Ebre.Finalment, els experts consideren que l’assut vulnerarà la Directiva Marc de l’Aigua, ja que no només no s’estaria restaurant l’estat ecològic del riu, sinó que aquest tram de l’Ebre passaria a ser una «massa d’aigua modificada». Amb tot, la fundació també ha volgut destacar la bona disposició de «col·laboració i de diàleg» amb la societat que organitza l’Expo. A més a més, els experts, que consideren que el pla de restauració de les riberes podria ser més ambiciós, també han qüestionat la necessitat de construir un canal d’aigües braves.
>El precedent del Fòrum
El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va explicar ahir que els moviment socials fa unes setmanes que analitzen els punts febles de l’Expo 2008, així com la seua possible participació. «El que tenim clar és que la PDE no farà res que contradigui la fundació o la gent del Pirineu, de la mateixa manera que també vam donar suport als companys de Barcelona que ens van ajudar en la mobilització contra el transvasament», va matisar Tomàs. De fet, la PDE va renunciar a participar en el Fòrum de Barcelona del 2004 per l’«especulació urbanística» que denunciaven diferents entitats ecologistes i veïnals.
> El conflicte en l’horitzó del 2008
«El més important és que el 2008, en plena Expo de Saragossa, ens podem trobar amb un escenari de polítiques hidràuliques molt diferent de l’actual», va advertir ahir el portaveu de la PDE. Manolo Tomàs va recordar que l’any que ve caldrà revisar el pla de conca de l’Ebre, i que l’administració aragonesa podria aplicar una política de fets consumats. «En un reunió recent a Saragossa ja ens van dir que els nous regadius són intocables, i això serà un punt de conflicte», va afirmar. Amb tot, Tomàs va recordar que l’any que ve ja serà vigent la Directiva Marc de l’Aigua, i que els moviments socials i a la comunitat científica tindran cobertura legal per denunciar possibles incompliments. De fet, el portaveu va reiterar que hi ha més obres hidràuliques que s’estan tramitant amb molta pressa, i que també s’està incrementant la pressió sobre Zapatero perquè recuperi el transvasament de l’Ebre. «Al País Valencià estan molt pendents de l’evolució de la política catalana, però la pressió real es farà a Madrid», va afegir-hi.
El Punt (14-Juny-2006)
Per llegir la resta del reportatge, cliqueu aquí mateix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.