23 de juliol del 2008

Campanya d'Amics dels Castells per salvar el patrimoni històric de Tortosa

L'entitat farà una recollida de signatures durant la Festa del Renaixement per forçar un acord polític

L'entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa va presentar ahir la campanya ciutadana que posarà en marxa durant la Festa del Renaixement per salvar el patrimoni històric, amb una recollida de signatures, la projecció d'un documental i una exposició de fotografies. L'objectiu és assolir un acord polític a l'Ajuntament, a més del compromís de la Generalitat i del govern de l'Estat per promoure la recuperació, la conservació i l'aprofitament del patrimoni històric de Tortosa. L'entitat ha redactat un document «de mínims» amb deu propostes, com la creació de la regidoria de Patrimoni o l'adquisició del castell de Tenasses.

El president d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Jordan, va explicar ahir que un dels objectius de la campanya és presentar una moció popular a l'Ajuntament per aconseguir el suport dels 21 regidors al pacte pel patrimoni històric de Tortosa. De fet, Jordan va remarcar que es tracta d'un document «de mínims», en què no s'han inclòs altres reivindicacions històriques de l'entitat, com la conservació de les cases de davant de la catedral, ja que el consens polític no hauria estat possible. En aquest sentit, la campanya ciutadana també buscarà el compromís de la Generalitat i del govern de l'Estat, i és per això que l'entitat també ha previst presentar el document al delegat Lluís Salvadó i a la nova subdelegada del govern estatal a Tarragona, Teresa Pallarès.
«Volem que es posin les piles i que comencin a treballar d'una vegada, ja que les deu propostes és el mínim que haurien de fer, si realment creuen en el patrimoni de Tortosa», va remarcar Jordan. El president d'Amics dels Castells va detallar que el pacte reclama la creació d'una regidoria pròpia de Patrimoni Històric, l'adquisició del castell de Tenasses per part d'alguna administració, l'especialització de Tortosa en turisme cultural i l'impuls definitiu al pla director de les muralles. Jordan va dir que és «ridícul» que una ciutat amb tant de patrimoni i més de 2.000 anys d'història no haja tingut mai una regidoria de Patrimoni, i que és un «escàndol» la degradació del castell de Tenasses, l'únic en mans privades des de la cessió a la ciutat del recinte emmurallat i les fortificacions. A més, el document també reclama algun tipus d'utilitat per al fortí de Tenasses i per a les Avançades de Sant Joan, més enllà de ser un dels escenari de la Festa del Renaixement. El pacte proposa la creació d'una brigada de manteniment de les muralles i dels castells, i també l'adquisició de l'antic col·legi de Sant Josep per evitar la seua degradació i revitalitzar el nucli històric. Finalment, també reclama la recuperació del call de Remolins, l'únic barri del nucli antic sense cap actuació prevista, i la contractació d'un arqueòleg municipal.

El Punt (23-Juliol-2008)

Més informació:
-Pots llegir el text complet del document al bloc d'Amics dels Castells
-També podeu veure el vídeo que es projectarà durant la Festa del Renaixement...

13 comentaris:

  1. trobo molt correcte que vulgueu salvar el patrimoni històric de trotosa ja que es lo mes valorat que tenim a la iutat sense ell serien anys tirats a l basura

    ResponElimina
  2. Hi ha alguna forma d'adherir-se "a distància"?

    ResponElimina
  3. Per sort o per desgràcia, Tortosa no ha estat, no és, ni serà una ciutat industrial, per molts grups Gallardo que hi inverteixin (i benvinguts siguen!). Com a centre comercial tenim clares limitacions demogràfiques. Ara bé el patrimoni cultural (especialment l'arquitectònic, però també el monumental, bibliogràfic, epigràfic ...) ens posa a la primera divisió dintre de l'Estat. Si som capaços de posar al dia tot aquest actiu, altres sectors econòmics de la ciutat i de les nostres comarques en sortiran guanyant. La restauració, l'hosteleria i el comerç poden ser els grans beneficiats d'una aposta cultural, cara, però sense dubte rendible.

    ResponElimina
  4. Joan, quan viatges per Catalunya i veus el suc que alguns pobles i ciutats li treuen a patrimonis pràcticament irrisoris, no pots deixar de preguntar-te perquè a Tortosa no és que no ho aprofitem, sinó que pràcticament ens ho hem deixat perdre.

    ResponElimina
  5. Toni, els italians que de tot això de la "indústria cultural" (quina perifrasi més lletja!) en saben molt, fa anys que hi viuen, i bé, del tema. El problema és que els tortosins en parlem molt del que tenim, però no ens ho acabem de creure.

    ResponElimina
  6. Joan, des de la distància veig que hi ha una nova fornada d'emprenedors tortosins, sobretot en el món de la restauració, que alguna esperança de renovació aporten.

    Però en l'època en què jo vaig marxar cap a la Universitat (mitjans dels anys vuitanta) el que primava era una primera edat del totxo pur i dur. Aquella expansió urbanística, en un moment de creixement demogràfic nul, va provocar un desplaçament de població cap als nous barris i el "buidat" del nucli antic. Però, a més, tot i l'aparent prosperitat momentània, va deixar l'economia local amb els objectius esbiaixats.

    Em sembla que encara hi som a temps de reparar aquell immens error, però no esperem resultats la setmana vinent. Tot i la feina ja feta, no hauríem d'oblidar que a Barcelona o a Tarragona han estat 25 anys fent grans inversions per a recuperar els seus barris antics i encara no han acabat.

    ResponElimina
  7. Totalment d'acord amb Toni. Primer hem de tenir clar el potencial. Despres tant m'hi fot que siguin uns o els altres que ho portin a terme...Es una labor d'anys

    ResponElimina
  8. Pero que comencem ja! No-sé-qui va dir que només arribaras lluny si comences fent un pas primer, despres un altre ...

    Tortosa té moltes possibilitats - a Anglaterra també hi ha moltes ciutats com Tortosa, i zones com les TTE, que basicament viuen dels "serveis"; eco-turisme, patrimoni cultural i paisatge, comerç petit i especialitzat, menjar, dormir i escapar-se de les Grans Ciutats etc, per no dir petites industries modernes - amb tants de blocaires i internet per aqui, no es podria fer una Silicon Valley (l'Ebre Valley) aqui també, com recordo que algu va escriure en algun post fa temps?

    ResponElimina
  9. Felicitats a la gent d'Amics dels Castells per aquesta aposta de fer mullar les administracions d'una manera clara i no com sempre que s'omplen la boca de grans discursos però passa el temps i tot segueix igual, o més ben dit, pitjor ja que el temps va degradant les coses sense veure que es fiqui remei.
    El patrimoni històric de Tortosa dòna per a viure molt bé, o si més no, per a explotar uns recursos que ens han deixat i tal com està l'economia s'haurà de fer apostes per turismes més especialitzats com aquests i deixar-nos de camps de golf i urbanitzacions de luxe que això n'està ple i ja veiem com van.
    Feia un temps que estava seguint l'evolució de la nova dinàmica de treball d'Amics dels Castells i em sembla fabulosa. He visitat el seu bloc i he llegit que a través d'Internet també es podrà signar per a donar suport al manifest.
    Ja poden contar amb la meva signatura, i és més, ja els he fet arribar un e-mail per a fer-me soci.
    Felicitats per treballar en positiu pel bé de Tortosa i sort amb la feina de fer entendre als polítics el que realment necessita la ciutat.

    ResponElimina
  10. Ieeeeeeeeeeeeeeep !! "lomotxo": Un camp de golf també!!

    ResponElimina
  11. bueeeeeno, vaaaaaale, que ningú s'enfade

    ResponElimina
  12. Per cert, felicitats pel fotògraf. Aquesta foto està realment molt be.

    ResponElimina
  13. Després de 31 anys vivint al baix ebre, esta festra del renaixement he conegut les muralles de Tortosa i m'han impresionat... he viatjat per vore fortificacions menys interessants i resulta que lo que tenim aquí no ho coneixem a un poble que està a 20 km.
    Comenceu a treballar-ho que en uns plafonets informatius i algunes visites guiades, se'n poden beneficiar Tortosa i totes les Terres de l'Ebre (riu+delta+muntanyes+cultura+bon menjar+sostenibilitat=èxit perdurable)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta