14 d’agost del 2007

La riuada, 100 dies després

El cabal de l'Ebre és ara d'uns 150 metres cúbics per segon, deu vegades menys que a l'abril

Un centenar de dies després de la gran riuada que va obligar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a autoritzar un desembassament controlat de fins a 1.800 metres cúbics per segon, el riu ofereix un aspecte desolador a l'altura de Tortosa. Des que ha començat el mes d'agost, el cabal mitjà de l'Ebre a Tortosa ha estat d'uns 140 metres cúbics per segon, tot i que ahir a la tarda el riu va assolir els 148,5 metres cúbics per segon i poc més d'un metre d'altura. El pitjor dia d'agost per a l'Ebre va ser dimecres de la setmana passada, amb un mínim de 113,45 metres cúbics per segon. Una xifra que curiosament coincideix amb la dada mínima registrada al juliol, i que frega els 100 metres cúbics per segon que s'estableix com a cabal mínim en l'actual pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que està en procés de revisió.

L'escàs cabal ja és un problema habitual de tots els estius, agreujat per la sequera i la necessitat de retenir l'aigua als embassaments. La CHE va difondre ahir la situació dels embassaments de la conca, que ara té una reserva de 4.345 hectòmetres cúbics perquè els pantans es troben al 58,69% de la seua capacitat. El pantà de Riba-roja d'Ebre es troba al 95%, mentre que Mequinensa es troba al 70%. En canvi, els primers dies d'abril la CHE va tenir la necessitat d'obrir les comportes del sistema format pels pantans de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix, amb l'objectiu de buidar-los i fer un coixí de seguretat que permetés rebre sense problemes la riuada que havien alimentat unes pluges a La Rioja i Navarra. Això va fer que la Generalitat activés el pla Inuncat a la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià, pel risc de desbordaments. De fet, alguns horts de Miravet i d'Aldover van arribar a inundar-se, però la situació més preocupant es va viure a Tortosa, on la força de l'aigua va trencar els embarcadors del passeig de Ribera i va endur-se l'embarcador de l'Escorxador fins a l'illa dels Bous, a Vinallop. I és que just al migdia del 3 d'abril per Tortosa van circular uns 2.050 metres cúbics per segon, per l'aportació d'aigua que també estaven fent els barrancs i afluents del tram final del riu. La força de l'aigua va trencar els embarcadors i les passarel·les de fusta del passeig de Ribera, acabat la primavera del 2003, que van haver de ser amarrats per evitar que marxessin riu avall. Només s'ha reposat l'embarcador de l'Escorxador. Ara fa deu dies, la junta de govern local va valorar en 190.000 euros els danys econòmics causats per la riuada, pels quals ha demanat un ajut al govern de l'Estat. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar ahir que l'Ajuntament repararà els embarcadors, però que s'estan assessorant per utilitzar un altre sistema més resistent a les riuades. Mentrestant, la brossa i les restes de vegetació arrossegades per l'avinguda de l'abril encara pengen dels arbres de la vora del riu.

El Punt (14-Agost-2007)

1 comentari:

  1. Parlant de la riuada, he llegit una noticia que m'ha sobtat molt, referida a unes actuacions que s'han de fer a Bítem. Segons l'esmentada noticia s'ha de dragar una part del riu per tornar a alguns horts la terra que es va emportar el barranc durant les plujes de Setembre passat. M'agradaria que algu hem pugues explicar alguna cosa més al respecte ja que crec que es una actuació insòlita.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta