19 de maig del 2008

L'Ebre destapa «l'estafa» de la sequera

La PDE reuneix 30.000 manifestants a Amposta i amenaça d'exportar la lluita a Barcelona

Els carrers del centre d'Amposta van inundar-se ahir al migdia amb una riuada de manifestants contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona. Com en les grans manifestacions de fa vuit anys contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN), unes 30.000 persones van respondre a la crida de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que havia convocat la protesta per reclamar al govern l'aturada de la canonada que haurà d'unir la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la del sistema Ter-Llobregat (ATLL). De fet, després de la reacció social, la PDE confia que la Generalitat faci un replantejament del projecte.

«Només demanem al govern de la Generalitat que haja pres bona nota del que ha passat aquí a Amposta», va assenyalar el portaveu de la PDE. Manolo Tomàs va remarcar que la manifestació d'ahir va ser una «lliçó de força, fermesa i dignitat» de les Terres de l'Ebre, i que «en un país normal» el govern hauria de fer marxa enrere i retirar el projecte de la canonada. «El decret és una estafa; ja no té cap sentit, perquè ha plogut i ara tothom sap que la sequera ha estat una gran mentida, una excusa per justificar la interconnexió de xarxes», va lamentar. A més, va advertir que si l'Estat i la Generalitat no deroguen el reial decret ni aturen les obres de la canonada, la PDE portarà la lluita contra el transvasament «allà on no volen que arribi, a les comarques de Barcelona». «Els ciutadans de l'Ebre no estarem sols, ja que tornarem a tenir la societat civil catalana al nostre costat», va dir Tomàs. De fet, més de 150 entitats cíviques i grups ecologistes de tot Catalunya, però també de l'Aragó i del País Valencià, van donar suport a la manifestació d'ahir, i durant els parlaments va ser molt aplaudida la intervenció de la nova Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments.
Segons Tomàs, aquesta setmana la PDE té previst intensificar la lluita jurídica contra la canonada. Així, el moviment social té previst demanar el suport dels propietaris dels terrenys i dels ajuntaments afectats per les obres de la interconnexió de xarxes. «Potser no tindrem el suport dels partits, però el govern perdrà el suport de la gent», va insistir Tomàs.

El Punt (19-Maig-2008)

6 comentaris:

  1. Lluís sunyer, cap de llista d'ICV i assistent a la manifestació diu al seu bloc: "Avui la Ministra Espinosa donava, al matí, esperances per aturar les obres del transvasament de l'Ebre. No parlava de quin percentatge de capacitat haurien de tenir els envasaments, però ens deia que si pujava el nivell, es podrien plantejar deixar de fer les obres. Semblava que la racionalitat s'imposava. Però aquesta tarda de nou ha sortit a escena el Conseller Baltasar, per dir que és inimaginable que s'aturin les obres del transvasament. Sí, companys i companyes, amics i amigues, coneguts i conegudes... Baltasar s'oposa a que ningú es plantegi aturar les insultants obres. ICV està d'acord amb aquestes afirmacions?, ja és hora que totes les veus alçades contra el transvasament, vinculats a la coalició, posem damunt la taula, i sota una sola veu, demanar que ICV es desmarqui d'aquesta carrera cap a la destrucció dels valors defensats, per milers i milers de persones d'aquest país.




    EL PSC-PSOE continua amb la seva estratègia per fer desaparèixer del mapa polític a ICV, que ningú s'estranyi que d'aquí unes setmanes, aturin les obres del transvasament, deixant en ridícul, i com a partit transvasista, a ICV.




    Respectar la terra, és respectar Catalunya"

    ResponElimina
  2. ei, que avui heu pres un descans ?!
    Pos, en primer lloc, un 10 sobre 10 per la mani d'ahir, quina passada!!
    veig que si que ho han entes a Madrid pero a la Plaça San Jaume son una mica més durs d'orella .... Baltasar, està Ploventtttttttttt.

    ResponElimina
  3. començo entendre els numeros de l'aigua, els percentatjes i hectometres, pero encara no entenc massa els altres numeros...... Maragall va començar a explicar-ho en el seu dia però no li van deixar acabar. Allò del 3%, es per cada partit o es a repartir entre tots 3?
    O allò va ser una Maragallada?

    ResponElimina
  4. Laia Jurado, regidora de la CUP a Vic, ha publicat el següent post al seu bloc:
    "Com tots sabem fa uns mesos que a Catalunya hi ha alarma social per causa de l’escassesa d’aigua, ja que la poca pluja dels últims anys ha fet que les reserves estiguin sota mínims. La Generalitat amb el seu decret sobre la sequera planteja un “seguit de mesures correctores per garantir l’abastament d’aigua per tota la ciutadania”. Amb tot aquest plantejament, ha tornat a ressorgir un tema que ja pensàvem que el teníem solucionat: el del “transvasament de l’Ebre”. Ah, no, perdó, ara els responsables de medi ambient molt eufemísticament en diuen “la canonada”.



    Per una banda hi ha una necessitat real i social i és que s’ha de garantir l’aigua per tota la població, però, per una altra banda el Govern té una necessitat política, la “d’apagar focs” quan hi ha un problema. Però això sense planificació de futur i buscant una solució real i definitiva. En lloc d’invertir, per exemple, en adequar la xarxa d’aigües de les ciutats on un tant per cent molt elevat d’aquesta es perd (hi ha algun estudi que parla d’una pèrdua del 25 % de l’aigua per aquesta causa), o posar tots els mitjans per recuperar l’aigua de la pluja i reutilitzar-la; com que aquestes mesures no donen titulars ni mostren la força del govern, les deixen per un altre moment i aposten pel transvasament, i com a torna porten vaixells d’aigua des de Tarragona o Marsella, que fa molt d’efecte quan arriben al port, altra cosa és que, segons deia la premsa aquests dies, el cost de portar aquesta aigua costa 280.000 euros per vaixell i que la imatge de Catalunya està quedant per terra.



    El més curiós del tema és que, mentre el Govern de la Generalitat de Catalunya (PSC- ERC- ICV) està fent una aposta pel transvasament, veus que a la mobilització d’aquest cap de setmana a les Terres de l’Ebre hi havia militants d’ERC i d’ICV que es manifestaven en contra. Suposem que és l’antítesi de la política, sinó aquest dos partits tindrien problemes amb el seu programa electoral; o és que en tenen dos de programes?: el programa de quan manen (si al transvasament) i el programa de quan no manen (no al transvasament). Pel seu cantó els de CiU segueixen el manual del bon polític, ara que són oposició tot són crítiques, però en 23 anys de govern no van fer absolutament res en aquest tema.



    Però la història no acaba aquí, ja que el decret de la Generalitat els municipis l’han d’aplicar i cada ajuntament ha d’aprovar el seu pla d’actuació amb l’aigua. Què s’està fent des de l’Ajuntament de Vic?. S’ha iniciat una campanya per sensibilització de l’ús de l’aigua, però quines mesures a llarg termini hi hauran? De moment no se’n parla, el govern no aplica mesures per reciclar i reutilitzar l’aigua de la pluja (si més no començar amb els edificis públics), ni utilitza els milers de metres cúbics d’aigües que brollen sota molts edificis de Vic i que una vegada bombejades per tal que no inundin les plantes soterrànies es llencen a la claveguera, quan es podrien utilitzar pel rec i al mateix temps plantar flora autòctona de la plana (per tal de no haver de regar-la i així no caldria posar aspersors), però a l’ajuntament de Vic tot això sembla que poc l’interessa, és més fàcil anar a multar la gent que preparar un bon pla estratègic, transversal (ja que l’aigua afecta a totes les àrees)".

    ResponElimina
  5. 30.000 persones es molta gent, em pregunto com s'ho ha fet el periodista del Punt per comptar-los. Llastima que els de Contrastant ja no estiguen en actiu. Espero pel be de les TE que no ho repetim a BCN perque farem el ridicul.

    ResponElimina
  6. El bloc d'en Carod (www.carod.cat)

    Les darreres pluges
    19.5.2008


    Les pluges dels darrers dies, en bona part del país, han estat rebudes com la millor de les notícies possibles, en un terra assedegada com la nostra, malgrat que en alguns punts la intensitat de l’aigua no hagi arribat sempre a la categoria de xàfec i no hagi anat més enllà d’un simple plovisqueig. La incomoditat habitual que provoca tota pluja, per moure’ns en la quotidianitat, fora de casa, aquest cop ha estat ben rebuda per tothom, amb una alegria generalitzada, perquè la societat catalana és prou conscient de la falta que ens fa que plogui.

    El dramatisme de la situació previsible per a la tardor, ben lògica d’altra banda, ha fet que ara puguem respirar amb més tranquil•litat, de manera que, amb l’aigua caiguda fins ara, ens assegurem la capacitat de proveïment fins als primers dies de l’any vinent. Això ens obre les portes a l’esperança que, si continués plovent a aquest ritme positiu i, per tant, els embassaments s’anessin omplint, ja no caldria l’excepcionalitat de la mesura prevista per a una situació d’emergència. Necessitaríem un ritme regular de pluges els pròxims dies i també a la tardor-hivern, per poder arribar fins al mes de maig amb l’entrada en funcionament de la dessaladora del Prat. No cal dir que aquesta seria la situació òptima, la que tots desitgem, perquè alliberaria les Terres de l’Ebre de la seva aportació d’aigua, ja que la Catalunya metropolitana ja tindria el servei garantit. En aquest cas, la interconnexió de xarxes fins a la capital ja no tindria sentit perquè, amb els pantans amb suficients reserves, seria innecessària.

    Aquesta circumstància anhelada, però, no ens ha de fer oblidar algunes necessitats bàsiques que continuen tenint les comarques del sud de Catalunya. En diré dues: el polígon industrial Catalunya Sud necessita l’energia elèctrica imprescindible per acomplir els seus objectius sense problemes, per a dinamitzar la zona des del punt de vista socioeconòmic. No pot ser que no pugui beneficiar-se de l’energia que passa per les línies d’alta tensió presents en el territori. Com tampoc no pot ser que, a l’estació de l’Aldea, no hi pari ni un sol Euromed, camí de València o de Barcelona. El progrés no pot passar de llarg d’aquesta part del nostre país, per això el govern de Catalunya s’implicarà per trobar solucions a aquests problemes que fa massa temps que s’arrosseguen. La solidaritat nacional, doncs, és d’anada i de tornada i no pot excloure ningú. Tant de bo que, les darreres pluges, siguin portadores de millors notícies en el futur: que no calgui cap transvasament més enlloc i l’Ebre pugi al tren de la prosperitat general de tot Catalunya. Aquest és el meu desig més sentit.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta