7 de juny del 2008

El transvasament ja és paper mullat

L'Estat anul·la el decret que permetia enviar aigua de l'Ebre a Barcelona i ara negociarà amb les empreses de la canonada

El govern de l'Estat ha tornat a enterrar el transvasament de l'Ebre, menys de 50 dies després d'haver aprovat el decret que permetia l'abastiment a l'àrea metropolitana de Barcelona. El Consell de Ministres va prendre formalment l'acord després de rebre els informes del Ministeri de Medi Ambient, que assenyalaven que els pantans de les conques internes de Catalunya ja eren al 54% de la seua capacitat, i que per tant no es donava la situació d'emergència amb què es va justificar la interconnexió de xarxes. De fet, la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega també va confirmar que s'han paralitzat les 700 expropiacions dels terrenys afectats per la construcció de la canonada. Ara l'Estat haurà de negociar alguna compensació amb les empreses de l'obra.

En menys de tres mesos, el transvasament de l'Ebre ha passat d'estar «tancat amb clau al fons d'un calaix», com va dir Carme Chacón durant un míting electoral a Tortosa, a ser una interconnexió d'emergència que ahir també va convertir-se en paper mullat. Així, el Consell de Ministres va oficialitzar la derogació del reial decret llei 3/2008 del 21 d'abril, que autoritzava la construcció urgent d'una canonada entre Tarragona i Olèrdola, amb l'objectiu de transvasar aigua de l'Ebre fins al sistema Ter-Llobregat. En aquest sentit, la imminent anul·lació del decret ja s'havia donat per feta durant tota la setmana, però especialment després de la renúncia del govern català, dimarts, i de l'anunci fet per la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí. Dijous, des de Luxemburg, Elena Espinosa també va donar per superada la fase d'excepcionalitat hídrica a Catalunya.

«Ha cessat la situació d'emergència», va reiterar ahir la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, just abans de remarcar que també cessava la vigència del reial decret. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, De la Vega va recordar que el mateix document establia que les mesures pactades entre el govern de l'Estat i la Generalitat –bàsicament, la interconnexió d'emergència entre el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL)– perdrien vigència si cessaven les condicions «d'extraordinària necessitat» que les havien originat. «Afortunadament, avui els embassaments estan al 54% de la seva capacitat, que és més del doble del que tenien a l'abril», va concloure.

La vicepresidenta va insistir que la decisió de posar en marxa el decret, per construir la canonada entre Tarragona i Olèrdola, va ser un acte «de justícia, en honor a la igualtat de tots els espanyols», ja que el govern de l'Estat també havia aprovat transvasaments urgents en altres territoris amb problemes greus d'abastament d'aigua. De la Vega va aclarir que amb el reial decret, convalidat pel Congrés dels Diputats el 29 d'abril, el govern de l'Estat va voler afrontar la situació d'emergència a l'àrea metropolitana de Barcelona, «adoptant amb prou antelació les mesures necessà ries» per evitar restriccions d'aigua per al consum humà de més de cinc milions de persones. «Però ara també és de justícia derogar-lo, quan ja no és necessari», va afegir-hi la vicepresidenta per argumentar l'anul·lació del decret. De fet, dijous la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí també va valorar que als embassaments ja hi havia prou aigua per garantir l'abastiment a Barcelona fins a la primavera, quan entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat de Llobregat.

>Fora expropiacions

La vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega va assenyalar ahir que ja s'han paralitzat els 700 expedients d'expropiació que s'havien iniciat de manera urgent per poder construir la canonada. A més, De la Vega va anunciar que, tot i que ja s'havien produït contactes informals, ara començaran «formalment» les converses amb les empreses adjudicatàries de l'obra, amb les quals ja s'havien signat els contractes. De fet, aquest és un dels punts més complicats que el govern de l'Estat haurà de resoldre, ja que algunes de les constructores han advertit que ja havien comprat part del material necessari per fer les obres de la canonada, ja que tenien el caràcter d'urgència. El pressupost de la interconnexió de xarxes era d'uns 180 milions d'euros, i és per això que el govern estatal voldria destinar aquests materials a altres obres que siguin d'interès públic. De fet, va afegir-hi que esperen que la renúncia a la canonada no tingui cost per a les «arques públiques».

El Punt (7-Juny-2008)

>Llegeix aquí la nota de premsa del govern de l'Estat sobre la derogació
>Vídeo amb les declaracions de la vicepresidenta De la Vega

Més informació a El Punt:

-
Més aigua que fa un any
-La pluja arrossega aigües fecals i fa tancar la platja de Badalona
-Montilla alerta del risc d'incendis tot i les pluges
-ERC i ICV s'afegeixen a la manifestació en defensa del Ter
-Les noves urbanitzacions de Figueres hauran de tenir pous i aparells d'estalvi d'aigua als habitatges

2 comentaris:

  1. Qui ho tornarà a posar "al calaix", la Carmen Chacon un altra cop? Pos, esta vegada, que ens doni la clau a natros per a guardar si no l'importa.

    Bueno, mentres esperem que algun dia es torni a surtir, avui celebrem-ho, no? Les petites alegries més val saborejar-les :)

    ResponElimina
  2. Ho celebrem i tant que si!!! pero ben be sabem que nomes es una treva. Aquest darrer acte ens a servit per a coneixer millor als antics aliats. Vinga a gaudir el moment.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta